Cara Memasang Windows Media Center pada Windows 10

Microsoft mengeluarkan Windows Media Center dari Windows 10, dan tidak ada cara rasmi untuk mengembalikannya. Walaupun terdapat alternatif lain seperti Kodi, yang dapat memainkan dan merakam TV secara langsung, komuniti telah menjadikan Windows Media Center berfungsi pada Windows 10.

Ini bukan muslihat rasmi. Sejauh Microsoft, anda boleh terus menggunakan Windows 7 atau 8.1 jika anda mahu Windows Media Center, walaupun itu menjadi semakin sukar. Microsoft tidak berminat lagi untuk menyokong Windows Media Center.

Langkah Pertama: Muat turun Pemasang Pusat Media Windows Tidak Rasmi

BERKAITAN: Bagaimana Saya Tahu jika Saya Menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit?

Kami merasa penting untuk mengulangi amaran ini: ini tidak disokong secara rasmi oleh Microsoft. Proses ini melibatkan memuat turun aplikasi Pusat Media Windows yang diubah dari sumber tidak rasmi, jadi jika anda tidak selesa dengan itu, ini mungkin bukan untuk anda. Kami mencubanya sendiri dan tidak menghadapi masalah, fail itu kelihatan bersih di beberapa pengimbas perisian hasad, dan laman web besar lain telah melaporkan pada aplikasi ini. Tetapi hanya itu yang dapat kita katakan.

Sekiranya anda sudah bersedia untuk mencubanya, buka topik ini di forum My Digital Life. Anda biasanya perlu mendaftar untuk melihat pautan muat turun terkini, tetapi inilah yang terbaru pada bulan Jun 2016:

  • Pusat Media Windows (64-bit)
  • Pusat Media Windows (32-bit)

Muat turun pemasang yang sesuai, bergantung pada sama ada anda menggunakan Windows 10. versi 32-bit atau 64-bit. Cukup klik pautan "Muat turun melalui penyemak imbas anda" di halaman muat turun.

Langkah Kedua: Pasang Windows Media Center

Arkib yang dimuat turun adalah fail .7z, jadi anda juga perlu memuat turun dan memasang 7-Zip untuk membukanya.

Setelah memilikinya, anda boleh mengklik kanan fail .7z yang dimuat turun dalam File Explorer dan memilih 7-Zip> Extract Here.

Anda akan mendapat folder WMC. Fail readme yang disertakan mengesyorkan menyalin folder ini ke jalan pendek tanpa ruang untuk mengelakkan masalah. Sebagai contoh, anda boleh meletakkannya terus di dalam pemacu C: \ anda.

Buka folder, klik kanan fail "_TestRights.cmd", dan pilih "Jalankan sebagai Pentadbir". Tetingkap Prompt Perintah akan terbuka, dan anda boleh menutupnya.

Anda kemudian boleh klik kanan fail "Installer.cmd" dan pilih "Jalankan sebagai Pentadbir."

Anda akan melihat kemajuan pemasangan di tetingkap Prompt Perintah. Jangan tutup tetingkap sehingga anda melihat mesej "Tekan sebarang kekunci untuk keluar".

Sekiranya ada masalah, anda mungkin perlu mencuba menjalankan fail _TestRights.cmd sekali lagi dan but semula sebelum menjalankan fail Installer.cmd sekali lagi.

Sekiranya anda pernah memasang pek ini - atau jika anda menaik taraf dari Windows 7 atau 8.1 dan sebelumnya telah memasang Windows Media Center - anda mungkin perlu mengklik kanan fail "Uninstaller.cmd" dan pilih "Jalankan sebagai Pentadbir" untuk menghapus bit sisa Windows Media Center sebelum dipasang secara normal. Ini juga merupakan fail yang perlu anda jalankan sekiranya anda ingin menyahpasang Windows Media Center sepenuhnya.

Langkah Ketiga: Jalankan Windows Media Center

Setelah anda berjaya memasang Windows Media Center, ia akan muncul di menu Mula anda sebagai aplikasi biasa yang boleh anda lancarkan. Ia harus berjalan seperti biasa pada Windows 7 dan 8.1.

Tolong, Saya Ada Masalah Lain!

Sekiranya anda menghadapi masalah lain, buka fail Workarounds.txt untuk maklumat lebih lanjut. Fail ini mengandungi senarai masalah yang dihadapi orang dan penyelesaian yang diketahui berfungsi.

Sebagai contoh, mengesyorkan memasang pek codec Shark007 jika anda menghadapi "Kesalahan Decoder" semasa memainkan beberapa jenis media. Ini juga memberikan arahan untuk masalah dengan Windows Media Center mencari kad penala TV dan menyiapkan TV langsung.

Walaupun Windows Media Center berfungsi sekarang, ada kemungkinan perubahan pada Windows 10 di masa depan mungkin akan mematahkannya.

Sebagai contoh, kami melihat laporan bahawa kemas kini Windows 10 pada November - membina 1511 - menyahpasang Solitaire versi Windows 7 dan permainan desktop Windows lama yang lain jika orang tidak mahu memasangnya. Kami tidak akan terkejut jika kemas kini Windows 10 di masa depan menyahpasang Windows Media Center. Sekiranya ini berlaku, diharapkan masyarakat dapat mencari jalan penyelesaian sekali lagi.