Cara Menghapus Sejarah Tontonan YouTube Anda (dan Sejarah Carian)

YouTube mengingat setiap video yang pernah anda tonton, dengan andaian anda masuk dengan akaun Google anda. YouTube menggunakan sejarah ini untuk mendapatkan cadangan, malah mendorong anda untuk menonton semula video lama. Inilah cara membersihkan sejarah tontonan anda - atau berhenti mengumpulkannya.

Sejarah tontonan dan carian hanya disimpan jika anda log masuk ke YouTube dengan akaun Google anda semasa menonton.

Buang Item Dari Sejarah Tontonan Anda (dan Sejarah Carian)

Aplikasi Android YouTube mempunyai Mode Penyamaran yang dapat anda aktifkan untuk mencegahnya mengumpulkan sejarah. Anda bahkan boleh menghentikan YouTube untuk mengumpulkan sejarah tontonan anda sepenuhnya menggunakan arahan di bawah. Oleh itu, jika anda hendak menonton sesuatu yang tidak anda mahukan dalam sejarah anda, gunakan petua di bawah ini.

Tetapi, jika anda sudah menonton video, Mode Penyamaran tidak akan membantu dan anda perlu mengeluarkannya dari sejarah anda jika anda tidak mahu melihatnya lagi.

Untuk melakukan ini di penyemak imbas web anda, pergi ke laman web YouTube dan klik butang menu di sudut kiri atas halaman. Klik pilihan "Sejarah" di bawah Perpustakaan di bar sisi.

Untuk membuang item dari sejarah tontonan anda, klik atau ketuk "X" di sebelah kanannya. Anda mesti arahkan kursor ke atas video dengan tetikus untuk melihat “X” di laman web desktop.

Anda juga dapat memilih "Sejarah Pencarian" di sini untuk melihat keseluruhan senarai carian yang telah Anda buat di YouTube. Klik "X" di sebelah kanan carian untuk menghapusnya.

Anda juga dapat menghapus item dari sejarah tontonan di aplikasi YouTube untuk iPhone, Android, atau iPad.

Untuk melakukannya, ketuk ikon "Perpustakaan" pada bar alat di bahagian bawah aplikasi, dan kemudian ketuk pilihan "Sejarah".

Ketuk butang menu di sebelah kanan video, dan kemudian ketuk pilihan "Buang Dari Sejarah Tontonan".

Kami tidak melihat cara untuk melihat keseluruhan sejarah carian anda dan membuang carian individu daripadanya di aplikasi mudah alih YouTube. Anda boleh menggunakan laman web YouTube untuk membuang carian individu. Anda juga dapat menghapus keseluruhan sejarah carian YouTube anda dari aplikasi menggunakan petunjuk di bawah.

Kosongkan Seluruh Sejarah Tontonan Anda (dan Sejarah Carian)

Daripada menghapus video yang ditonton secara individu, anda boleh membersihkan keseluruhan sejarah tontonan anda dari pelayan Google. Berhati-hatilah: Ini akan memperburuk cadangan video YouTube, kerana YouTube tidak akan mengetahui jenis video yang anda suka tonton.

Untuk melakukan ini di laman web YouTube, klik butang menu di sudut kiri atas halaman, dan kemudian klik pilihan "Sejarah". Di sebelah kanan video yang anda tonton, klik perintah "Hapus Semua Sejarah Tontonan".

Kotak dialog akan muncul, meminta pengesahan. Klik "Hapus Sejarah Tontonan" untuk mengesahkan pilihan anda.

Untuk menghapus sejarah carian YouTube anda, klik "Cari Sejarah" di bawah Jenis Sejarah di sini, dan kemudian klik perintah "Hapus Semua Sejarah Pencarian".

Untuk membersihkan keseluruhan sejarah anda di aplikasi mudah alih YouTube, pergi ke Perpustakaan> Sejarah. Ketuk butang menu di bahagian atas aplikasi, dan kemudian ketuk pilihan "Tetapan Sejarah".

Tatal ke bawah dan ketik "Hapus Sejarah Tontonan" di bawah Sejarah & Privasi.

Anda juga dapat mengetuk "Hapus Sejarah Pencarian" di sini untuk menghapus keseluruhan sejarah carian YouTube anda.

Gunakan Mod Penyamaran YouTube

Sekiranya anda akan menonton beberapa video yang memalukan yang tidak mahu YouTube ingat kemudian, cuba gunakan Mod Penyamaran YouTube.

Buat masa ini, Mode Penyamaran YouTube baru dan hanya tersedia di aplikasi Android. Pada masa akan datang, Google diharapkan dapat menambahkan ciri ini ke aplikasi iPhone, laman web, dan aplikasi YouTube untuk platform lain.

Untuk mengaktifkan Mode Inkognito, ketuk gambar profil anda di sudut kanan atas aplikasi Android YouTube, dan kemudian ketuk "Mode Penyamaran" pada layar menu yang muncul. Setelah mengaktifkan Mode Penyamaran, carian yang anda buat dan video yang anda tonton dalam sesi semasa tidak akan disimpan.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Mode Penyamaran Baru YouTube untuk Menyembunyikan Sejarah Tontonan Anda

Jeda Koleksi Sejarah YouTube

Anda tidak dapat mengaktifkan Mode Penyamaran YouTube di kebanyakan platform, tetapi anda boleh melakukan sesuatu yang hampir sama: Jeda sejarah tontonan YouTube anda sebelum menonton sesuatu yang tidak anda mahukan dalam sejarah anda.

Tetapan ini di seluruh akaun, jadi YouTube akan berhenti mengingat video yang anda tonton di semua peranti anda — iPhone, Android, iPad, laman web, Roku, TV pintar, atau apa sahaja — dengan andaian anda masuk ke YouTube dengan akaun anda pada peranti tersebut .

Untuk melakukan ini melalui web, kunjungi laman web YouTube dan klik pilihan "Sejarah" di bar sisi. Klik pautan "Jeda Sejarah Tontonan" di sebelah kanan sejarah tontonan YouTube anda.

YouTube akan memberi amaran kepada anda bahawa ia tidak akan mengumpulkan sejarah tontonan semasa anda menjeda ini, yang akan memperburuk cadangannya. Klik "Jeda" untuk meneruskan.

Anda juga dapat memilih "Sejarah Pencarian" di sini dan klik "Jeda Sejarah Pencarian" untuk menghentikan YouTube mengingat carian yang anda buat.

Untuk melakukan ini melalui aplikasi YouTube untuk iPhone, Android, atau iPad, pergi ke Perpustakaan> Sejarah. Pada halaman Sejarah, buka menu, lalu ketuk butang "Tetapan Sejarah".

Tatal ke bahagian Sejarah & Privasi dan aktifkan pilihan "Jeda Sejarah Tontonan".

Anda juga boleh mengaktifkan pilihan "Jeda Sejarah Carian" di sini untuk mengelakkan YouTube mengumpulkan sejarah carian anda.

YouTube akan berhenti mengingat video yang telah anda tonton, jadi anda dapat menonton semua  Peppa Pig yang  anda mahukan tanpa mengingat YouTube.

Setelah selesai melakukan binging dan ingin YouTube mengingat kembali sejarah tontonan anda, kembali ke sini dan klik "Hidupkan Sejarah Tontonan" (di laman web) atau matikan pilihan "Jeda Sejarah Tontonan" (dalam aplikasi).

Anda boleh membiarkan sejarah tontonan dilumpuhkan selama yang anda mahu — bahkan selama-lamanya. Terpulang pada anda.

Untuk menjaga agar video anak-anak tidak keluar dari sejarah YouTube Anda, Anda juga dapat memberi mereka aplikasi YouTube Kids. Carian dan video di aplikasi YouTube Kids yang sesuai untuk anak-anak tidak akan muncul dalam sejarah tontonan YouTube biasa anda.

Ingat: Walaupun anda telah menjeda sejarah tontonan YouTube, penyemak imbas web anda tetap akan menyimpan halaman web YouTube yang anda lihat dalam sejarah penyemakan imbas anda. Ini tidak berlaku jika anda menonton YouTube dalam aplikasi, tentu saja. Tetapi, dalam penyemak imbas, penyemak imbas anda akan mengingati laman web YouTube seperti halaman lain yang pernah anda lawati.

BERKAITAN: Cara Menghapus Sejarah Anda di Penyemak Imbas Mana-mana

Kredit Imej: NIP fotografi / Shutterstock.com.