Cara Mengambil Foto dan Merakam Video Dengan Kamera Web Komputer Anda

Sama ada anda mempunyai komputer riba dengan kamera bersepadu atau kamera web yang dipasang melalui USB, anda boleh menggunakan aplikasi termasuk sistem operasi moden untuk mengambil gambar dan merakam video dengan mudah. Dengan Windows 10, ini kini dibina ke dalam Windows dan tidak lagi memerlukan aplikasi pihak ketiga.

Ini terdengar sederhana, tetapi sebenarnya sukar pada masa lalu. Untuk melakukan ini di Windows 7, anda perlu mencari aplikasi pihak ketiga atau menggali menu Mula anda dan mencari utiliti yang disediakan pengeluar yang akan berbeza pada PC yang berbeza.

Windows 10

BERKAITAN: Lawatan Tangkapan Skrin: 29 Aplikasi Universal Baru Disertakan Dengan Windows 10

Windows 10 merangkumi aplikasi "Kamera" untuk tujuan ini. Ketuk kekunci Windows untuk membuka menu Mula, cari "Kamera", dan lancarkan. Anda juga akan menemuinya di bawah senarai Semua Aplikasi.

Aplikasi kamera membolehkan anda mengambil gambar dan merakam video. Ini juga menyediakan ciri pemasa dan pilihan lain, walaupun masih merupakan aplikasi yang cukup sederhana.

Foto yang anda ambil akan disimpan di folder "Camera Roll" di folder "Gambar" akaun pengguna anda.

Windows 8 dan 8.1

Windows 8 juga merangkumi aplikasi Kamera. Buka skrin Mula dengan mengetuk kekunci Windows dan ketik "Kamera" untuk mencarinya. Lancarkan aplikasi Kamera dan gunakan untuk merekam foto dan mengambil video. Ini berfungsi sama dengan aplikasi Kamera Windows 10, dan akan menyimpan foto ke folder "Camera Roll" di folder "Gambar" akaun pengguna anda.

Windows 7

Windows 7 tidak menyediakan cara terbina dalam untuk melakukan ini. Sekiranya anda melihat menu Mula anda, anda mungkin akan menemui beberapa jenis utiliti kamera web yang disertakan dengan komputer anda. Utiliti itu mungkin menyediakan cara untuk melakukan ini tanpa memasang perisian lagi. Cari "kamera web" atau "kamera" di menu Mula anda dan anda mungkin menemui utiliti tersebut.

Mac OS X

BERKAITAN: Cara Menggunakan Spotlight macOS Seperti Juara

Anda boleh melakukannya dengan aplikasi "Photo Booth" pada Mac. Untuk membukanya, tekan Command + Space untuk membuka pencarian Spotlight, ketik "Photo Booth", dan tekan Enter. Anda juga dapat membuka Launchpad dan mengklik ikon "Photo Booth", atau membuka Finder, klik "Aplikasi", dan klik dua kali aplikasi "Photo Booth".

Gunakan ikon di sudut kiri bawah ruang foto untuk memilih grid empat foto yang diambil berturut-turut, satu foto, atau video. Anda kemudian boleh mengklik butang merah di tengah tetingkap Photo Booth untuk mengambil gambar atau merakam video. Butang "Kesan" akan membolehkan anda menerapkan penapis pada foto dan video.

Foto yang anda ambil akan disimpan di Perpustakaan Photo Booth anda, dan anda juga boleh mengklik kanan (atau Command-click) pada tetingkap Photo Booth untuk mengeksportnya dan menyimpannya di tempat lain.

OS Chrome

Pada Chromebook, anda akan menemui aplikasi "Kamera" yang dipasang secara lalai. Buka pelancar aplikasi dan cari "Kamera" untuk mencarinya. Sekiranya anda tidak melihatnya, anda boleh memasangnya dari Kedai Web Chrome.

Seperti pada sistem operasi lain, aplikasi Kamera membolehkan anda mengambil gambar dan menggunakan penapis pada mereka. Namun, ia tidak menyediakan cara untuk merakam video. Buka Kedai Web Chrome dan cari aplikasi lain jika anda ingin merakam video.

Foto disimpan dalam aplikasi Kamera itu sendiri. Anda boleh membuka galeri - klik butang di sudut kanan bawah aplikasi Kamera - dan anda akan dapat menyimpan foto dari galeri ke storan tempatan Chromebook atau akaun Google Drive anda.

Pengedaran Linux juga menawarkan aplikasi yang serupa. Contohnya, jika anda menggunakan desktop GNOME, anda mungkin memasang aplikasi "Cheese". Anda mungkin boleh memasang aplikasi ini dari pengurus pakej pengedaran Linux anda jika tidak. Ini menyediakan antara muka yang mudah untuk mengambil foto dan merakam video dengan kamera web anda.