Satu-satunya Cara Selamat untuk Mengemas kini Pemacu Perkakasan Anda di Windows

Ingin mengemas kini pemacu perkakasan komputer anda? Dapatkan kemas kini pemacu anda dari Kemas kini Windows atau laman web pengeluar peranti anda. Ini caranya.

BERKAITAN: Jangan sekali-kali memuat turun Utiliti Mengemas kini Pemandu; Mereka Lebih Buruk Daripada Tidak Berguna

Pemacu perkakasan adalah sebahagian perisian yang digunakan Windows untuk berkomunikasi dengan perkakasan PC anda. Pengilang peranti membuat pemacu ini, dan anda boleh mendapatkan pemacu terus dari pengeluar peranti anda. Pengilang juga menyerahkan pemacu ke Microsoft untuk ujian dan penandatanganan, dan anda boleh mendapatkan banyak pemacu dari Microsoft melalui Kemas kini Windows. Selalunya, anda tidak perlu bersusah payah mengemas kini pemacu, tetapi kadangkala anda perlu mendapatkan versi terkini — terutamanya jika ada yang tidak berfungsi dengan betul. Walaupun mereka menggoda, kami mengesyorkan agar anda tidak menggunakan utiliti kemas kini pemandu.

Sekiranya Anda Mengemas kini Pemacu Anda?

BERKAITAN: Bilakah Anda Perlu Mengemas kini Pemacu Anda?

Secara umum, kami tidak mengesyorkan untuk mengemas kini pemacu perkakasan melainkan anda mempunyai alasan untuk melakukannya. Pemacu untuk pembaca kad SD yang disertakan dalam komputer anda mungkin baik. Walaupun pengeluarnya menawarkan versi yang sedikit lebih baru, anda mungkin tidak akan melihat perbezaannya. Tidak ada alasan untuk terobsesi dengan pemacu perkakasan terkini untuk setiap komponen di komputer anda.

Terdapat beberapa alasan yang baik untuk mengemas kini pemandu. Khususnya, pemain umumnya harus memastikan pemacu grafik mereka sentiasa terkini untuk memastikan prestasi grafik terbaik dan bug paling sedikit dengan permainan moden. Dalam kes lain, anda mungkin perlu mendapatkan versi terbaru pemacu perkakasan jika yang terkini menyebabkan masalah dengan komputer anda.

Sekiranya anda ingin mengemas kini pemacu anda, langkau utiliti pengemaskinian pemacu. Kita tidak boleh mengulanginya. Pergi ke sumber pemacu perkakasan anda. Ini bermaksud memuat turun pemacu dari laman web individu pengeluar perkakasan, atau membiarkan Kemas kini Windows Microsoft berfungsi untuk anda.

Kemas kini Pemacu Perkakasan Anda Dengan Kemas Kini Windows

BERKAITAN: Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Pembaruan Windows pada Windows 10

Dengan andaian anda menggunakan Windows 10, Windows Update secara automatik memuat turun dan memasang pemacu terkini untuk anda. Windows 7 dan 8 memberikan kemas kini pemacu melalui Windows Update juga, tetapi Microsoft menjadi lebih agresif mengenai hal ini di Windows 10. Semuanya berlaku secara automatik. Walaupun anda memasang pemacu perkakasan anda sendiri, Windows kadang-kadang menimpanya secara automatik apabila versi baru tersedia. Windows cukup bagus untuk tidak menimpa perkara seperti pemacu grafik, walaupun — terutama jika anda mempunyai utiliti dari pengeluar yang mengikuti perkembangan terkini.

Menggunakan Windows Update di Windows 10 adalah penyelesaian automatik, set-it-and-lupa-it. Anda tidak memerlukan utiliti mengemas kini pemacu kerana Windows mempunyai satu bawaan.

Pada Windows 7, 8, dan 8.1, pemacu perkakasan muncul di antara muka Pembaruan Windows sebagai kemas kini pilihan. Sekiranya anda mahukan pemacu perkakasan terkini, pastikan untuk membuka Pembaruan Windows, periksa kemas kini, dan pasang kemas kini pemacu perkakasan yang ada.

Kemas kini Pemacu Grafik Anda

BERKAITAN: Cara Memperbarui Pemacu Grafik Anda untuk Prestasi Permainan Maksimum

Untuk pemacu grafik, anda boleh menggunakan panel kawalan yang disertakan dengan pemacu grafik anda untuk memeriksa kemas kini. NVIDIA, AMD, dan bahkan Intel menyediakan panel kawalan yang secara automatik memeriksa dan memuat turun kemas kini pemacu grafik terkini untuk anda.

Cukup buka aplikasi NVIDIA GeForce Experience, AMD's Radeon Software Crimson Edition, atau Panel Kawalan Grafik Intel — yang mana ada di komputer anda. Ini sering muncul di dulang sistem anda, dan anda biasanya dapat mencarinya dengan carian menu Mula cepat.

Anda juga boleh terus ke sumber di sini. Pergi ke NVIDIA, AMD, atau laman web Intel untuk memuat turun pakej pemacu grafik terkini untuk perkakasan anda dan memasangnya.

Walaupun anda menggunakan Windows 10, anda mungkin mahu melakukannya - sekurang-kurangnya, jika anda seorang pemain permainan. Windows 10 tidak akan mengemas kini pemacu grafik secara automatik setiap kali NVIDIA atau AMD mengeluarkan versi baru. Kemas kini ini hanya diperlukan untuk orang yang bermain permainan PC.

Gunakan Laman Web Pengilang

Untuk pemandu lain, terus ke laman web pengeluar perkakasan anda. Sekiranya anda mempunyai komputer riba atau PC desktop yang sudah siap, buka laman web pengeluarnya dan cari halaman muat turun pemacu untuk model komputer khusus anda. Anda biasanya akan menemui satu laman web dengan senarai panjang pemacu yang boleh anda muat turun. Versi baru pemacu ini diposkan ke laman web ini apabila tersedia, dan anda akan sering melihat tarikhnya dimuatkan sehingga anda tahu mana yang baru.

BERKAITAN: Cara Periksa Versi BIOS Anda dan Kemas kini

Ini juga merupakan tempat yang anda akan temui kemas kini firmware BIOS dan UEFI, tetapi kami tidak mengesyorkan memasangnya kecuali anda mempunyai alasan yang baik untuk melakukannya.

Sekiranya anda membina PC desktop anda sendiri, anda mesti memuat turun pemacu dari pengeluar setiap komponen individu. Contohnya, pergi ke laman web pengeluar papan induk anda dan cari model papan induk khusus untuk mencari pemacu papan induk anda. Ulangi proses ini untuk setiap komponen perkakasan individu.

Berita baiknya ialah anda tidak perlu melakukan ini. Windows — terutamanya Windows 10 — secara automatik menjadikan pemacu anda cukup terkini untuk anda.

Sekiranya anda seorang pemain permainan, anda mahukan pemacu grafik terkini. Tetapi, setelah anda memuat turun dan memasangnya sekali, anda akan diberitahu apabila pemacu baru tersedia sehingga anda boleh memuat turun dan memasangnya.

Untuk kemas kini pemandu lain, anda hanya boleh memeriksa laman web pengeluar untuk versi baru. Ini biasanya tidak diperlukan, dan anda tidak perlu melakukannya kecuali anda mempunyai alasan khusus untuk melakukannya. Windows memastikan pemacu perkakasan anda sentiasa dikemas kini.

Kredit Gambar: Quasic pada Flickr