Cara Membuat Fail ISO Dari Cakera pada Windows, Mac, dan Linux

Fail ISO adalah gambar cakera lengkap dari CD atau DVD yang digabungkan ke dalam satu fail. Anda boleh memasang fail ISO untuk membuatnya tersedia sebagai CD atau DVD maya, yang membolehkan anda menukar cakera fizikal menjadi cakera maya.

Fail ISO sangat berguna jika anda ingin menggunakan cakera permainan atau perisian lama pada komputer moden yang tidak mempunyai pemacu cakera. Walaupun begitu, anda harus perhatikan bahawa beberapa skema perlindungan salinan DRM tidak akan berfungsi dengan fail ISO, melainkan anda melayari gelung tambahan. Fail ISO juga bagus untuk perkara seperti menyediakan cakera ke program mesin maya, atau hanya menyimpan salinan cakera sehingga anda dapat membuatnya semula di masa depan jika anda memerlukannya.

BERKAITAN: Cara Menggunakan CD, DVD, dan Blu-ray Disc pada Komputer Tanpa Pemacu Cakera

Tingkap

Windows tidak mempunyai cara bawaan untuk membuat fail ISO, walaupun versi moden Windows - Windows 8, 8.1, dan 10 - semuanya boleh memasang fail ISO secara asli tanpa perisian tambahan.

BERKAITAN: Mempertahankan PC Windows Anda Dari Junkware: 5 Garis Pertahanan

Untuk benar-benar membuat fail ISO dari cakera fizikal anda sendiri, anda memerlukan program pihak ketiga. Terdapat banyak alat yang dapat melakukan ini, tetapi anda perlu berhati-hati kerana banyak alat tersebut dilengkapi dengan barang sampah.

Seperti biasa, kami mengesyorkan Ninite sebagai tempat yang selamat untuk merebut pelbagai jenis alat. Di bahagian depan ISO, Ninite menyertakan alat seperti InfraRecorder, ImgBurn, dan CDBurnerXP. Pastikan anda memuat turunnya melalui Ninite. Sebahagian daripada program ini - seperti ImgBurn - termasuk perisian sampah di pemasang mereka jika anda mendapatkannya dari tempat lain.

Setelah anda memilih dan memasang salah satu alat ini, yang harus anda lakukan hanyalah memasukkan CD atau DVD ke dalam PC anda, klik pilihan untuk membaca cakera atau membuat ISO, dan kemudian pilih lokasi untuk menyimpan fail ISO.

macOS

BERKAITAN: Cara Menggunakan Utiliti Disk Mac anda untuk Partition, Wipe, Repair, Restore, and Copy Drives

Pada Mac, anda boleh menggunakan Utiliti Disk untuk membuat gambar cakera. Untuk membukanya, tekan Command + Space untuk membuka kotak carian Spotlight, ketik "Disk Utility", dan kemudian tekan Enter.

Masukkan cakera, klik menu Fail, dan arahkan ke Baru> Imej Cakera dari [Peranti]. Pilih "DVD / master master" sebagai format dan biarkan enkripsi dilumpuhkan. Utiliti Disk akan membuat fail .cdr dari cakera. Pada Mac, ini praktikal sebaik fail ISO. Anda boleh "memasangnya" dari dalam aplikasi Disk Utility dengan mengklik File> Open Disk Image.

Dengan andaian anda hanya mahu menggunakan fail .cdr pada Mac, anda boleh membiarkannya sebagai fail .cdr. Sekiranya anda ingin menukarnya ke fail ISO untuk digunakan pada sistem operasi lain, anda boleh melakukannya dengan perintah Terminal. Buka tetingkap Terminal dan jalankan arahan berikut:

hdiutil convert /home/username/original.cdr -format UDTO -o / home / username / destination.iso

Ganti "/home/username/original.cdr" dengan jalan ke fail CDR dan "/home/username/destination.iso" dengan jalur untuk fail ISO yang ingin anda buat.

Dalam banyak kes, anda mungkin dapat mengubah nama fail .cdr ke fail .iso dan selesai dengannya, tetapi kaedah ini tidak selalu berfungsi. Kami mengesyorkan mematuhi perintah terminal.

Linux

Di Linux, anda boleh membuat fail ISO dari terminal atau dengan utiliti pembakar cakera yang mungkin disertakan dalam edaran Linux anda. Sebagai contoh, Ubuntu menggunakan utiliti pembakar cakera Brasero. Buka Brasero Disc Burner, klik "Disc Copy," dan kemudian anda boleh menyalin disk yang dimasukkan ke "File Gambar." Pengedaran dan desktop Linux yang lain mungkin merangkumi alat yang serupa. Cari utiliti yang berkaitan dengan CD / DVD dan semestinya ada pilihan untuk menyalin cakera ke fail gambar cakera ISO.

Catatan : Brasero dikeluarkan dari pemasangan lalai di Ubuntu 16.04, jadi anda perlu memasang Brasero dari Pusat Perisian Ubuntu.

Membuat fail ISO dari terminal semudah menjalankan arahan di bawah:

sudo dd if = / dev / cdrom of = /home/username/image.iso

Ganti “/ dev / cdrom” dengan jalan ke pemacu CD anda — sebagai contoh, mungkin “/ dev / dvd” sebagai gantinya — dan “/home/username/cd.iso” dengan jalan ke fail ISO yang anda mahu buat.

Anda boleh memasang gambar cakera yang dihasilkan dengan perintah "mount" di terminal atau dengan alat grafik yang pada dasarnya hanya menyediakan antara muka yang lebih cantik daripada perintah mount.

Setelah anda mempunyai fail ISO, anda boleh menyalinnya ke cakera keras komputer, menyimpannya pada pemacu USB, atau membuatnya tersedia di rangkaian. Mana-mana komputer tanpa pemacu cakera dapat membacanya dan menggunakannya sebagai cakera maya.