4 Cara untuk Melihat Skrin Laptop atau Desktop Anda di TV Anda

Mencerminkan paparan PC anda di TV anda sebenarnya cukup mudah. Terdapat beberapa cara untuk menyelesaikannya - baik berwayar dan tanpa wayar - dan yang anda pilih bergantung pada keadaan anda.

Kaedah bercermin pada paparan anda adalah yang paling dipercayai, walaupun anda memerlukan kabel HDMI dan mungkin penyesuai untuk komputer anda. Kaedah tanpa wayar juga boleh berfungsi dengan baik - mereka tidak sempurna. Anda mungkin melihat sedikit kelewatan dan kadang-kadang paparan yang kurang sempurna.

Mencerminkan Dengan Kabel HDMI (Dan Mungkin Adaptor)

BERKAITAN: Mengapa Anda Perlu Menyambungkan PC ke TV Anda (Jangan Bimbang; Mudah!)

Kabel HDMI standard masih merupakan kaedah terbaik untuk mendapatkan skrin PC anda ke TV. Ini benar sama ada komputer itu adalah ruang tamu PC yang menggunakan TV kerana hanya output video, atau PC dengan monitornya sendiri yang mencerminkan kandungan paparan utama ke TV.

Membuat penyelesaian ini cukup mudah. Anda mungkin sudah mempunyai kabel HDMI. Sekiranya tidak, anda boleh membeli kabel murah seperti ini ($ 7) dan melangkau kabel mahal yang tidak perlu. Pasangkan satu hujung ke port HDMI di bahagian belakang TV anda dan ujung ke port HDMI pada komputer riba atau desktop anda. Tukar TV ke input yang diperlukan dan anda sudah selesai! Anda juga dapat menggunakan pilihan paparan pada PC anda untuk mengkonfigurasi bagaimana layar berfungsi — sama ada TV mencerminkan paparan utama anda atau berfungsi sebagai desktop sekunder.

BERKAITAN: Adakah Anda Perlu Membeli Kabel Mahal?

BERKAITAN: Pemula Geek: Cara Menghubungkan Laptop ke Televisyen

Itulah teori. Dalam praktiknya, banyak komputer riba moden tidak dihantar dengan port HDMI terbina dalam - sekurang-kurangnya, bukan yang bersaiz penuh. Komputer riba yang moden dan nipis tidak mempunyai ruang untuk port besar tersebut. Anda masih boleh menyambungkan komputer riba ke TV dengan kabel HDMI - anda hanya memerlukan penyesuai yang diperlukan untuk port yang disertakan komputer riba anda.

Beberapa komputer riba merangkumi port HDMI Mini dan bukannya saiz penuh. Sekiranya anda sudah mempunyai kabel HDMI, anda boleh membeli penyesuai Mini HDMI ke HDMI seperti ini dari Monoprice ($ 3,50). Sekiranya anda mahu, anda juga boleh membeli kabel Mini HDMI ke HDMI yang murah seperti ini dari Amazon ($ 5.30). Semasa anda membandingkan membeli-belah, pastikan untuk tidak membingungkan Mini HDMI dengan Mikro HDMI yang lebih kecil yang anda dapati di beberapa tablet dan telefon pintar.

Komputer riba yang lain — terutamanya yang lebih baru dari MacBook Apple ke convertible Surface Pro Microsoft — mempunyai Mini DisplayPort dan bukannya port HDMI. Sekiranya anda sudah mempunyai kabel HDMI, anda boleh membeli penyesuai Mini DisplayPort to HDMI seperti ini dari Amazon ($ 9). Sekiranya anda mahu, anda juga boleh membeli kabel Mini DisplayPort to HDMI seperti ini dari Amazon ($ 9).

Pastikan anda memeriksa dengan tepat jenis port komputer riba anda sebelum membeli penyesuai seperti itu.

Anda juga boleh menghadapi masalah di hujung sambungan yang lain. TV lama (atau komputer lama) mungkin tidak mempunyai sokongan HDMI dan mungkin memerlukan kabel lain seperti kabel DVI atau VGA. Walau bagaimanapun, TV dan komputer moden harus menyokong HDMI, dan anda harus menggunakannya jika boleh.

Penghantaran Skrin Chromecast

Chromecast Google yang murah menawarkan cara mudah untuk menampilkan paparan komputer ke TV tanpa kabel. Walaupun Chromecast umumnya digunakan untuk "mentransmisikan" konten dari aplikasi atau halaman web tertentu ke TV, Anda juga dapat mengirim tab penyemak imbas tertentu. Bukan hanya itu, pelanjutan penyemak imbas Chromecast juga membolehkan anda menghantar seluruh desktop komputer ke Chromecast anda, dan dengan demikian melihatnya di TV anda.

BERKAITAN: HTG Mengkaji Chromecast Google: Strim Video ke TV Anda

Seberapa baik ini berfungsi bergantung pada beberapa faktor: seberapa kuat PC anda, seberapa kuat isyarat Wi-Fi yang anda dapatkan, dan seberapa boleh dipercayai isyarat Wi-Fi itu. Menghantar skrin anda melalui Wi-Fi tidak akan berfungsi dengan sempurna seperti kabel HDMI, tetapi mungkin kaedah termudah untuk melakukan pencerminan tanpa wayar dari komputer riba atau komputer meja yang berdekatan.

Pencerminan AirPlay

Penyelesaian homegrown Apple — AirPlay Mirroring — menghendaki anda mempunyai kotak Apple TV yang disambungkan ke TV anda. Sekiranya anda melakukannya, anda boleh menggunakan AirPlay Apple untuk mencerminkan kandungan paparan Mac, iPhone, atau iPad tanpa wayar ke TV anda.

BERKAITAN: Standard Paparan Tanpa Wayar Dijelaskan: AirPlay, Miracast, WiDi, Chromecast, dan DLNA

Tidak seperti pilihan paparan wayarles yang lain, menggunakan AirPlay Mirroring memerlukan anda menggunakan semua ekosistem peranti Apple. Namun, jika anda menggunakan peranti Apple dan mempunyai Apple TV, AirPlay Mirroring berfungsi dengan baik.

Paparan Tanpa Wayar Miracast

Miracast seharusnya menjadi alternatif terbuka untuk AirPlay Apple, yang memungkinkan Anda "membuang" paparan peranti Android atau Windows secara nirkabel ke TV atau set-top box. Sokongan untuk casting dimasukkan ke dalam versi terbaru Android, Windows, dan Windows Phone. TV anda mungkin atau tidak termasuk Miracast, walaupun ia muncul di lebih banyak kotak streaming seperti Roku.

BERKAITAN: Apa itu Miracast dan Mengapa Saya Perlu Peduli?

Malangnya, kami mendapati bahawa Miracast agak tersinggung. Kadang-kadang ia berfungsi dengan baik, kadang-kadang tidak. Dan tidak semestinya mudah untuk mencari alasan mengapa ia tidak berfungsi. Kami menghadapi kesukaran untuk menggunakannya pada peranti yang kami tahu menyokong Miracast.

Atas sebab itu, kami mengesyorkan anda mencuba Miracast terakhir. Sekiranya anda mempunyai perkakasan yang menyokong Miracast, jangan ragu untuk mencuba. Tetapi jangan berusaha keras untuk membeli perkakasan berkemampuan Miracast, kerana ada kemungkinan anda akan kecewa dengan pengalaman tersebut. Miracast jelas memerlukan lebih banyak masa di dalam ketuhar sebelum boleh menjadi standard yang mudah digunakan dan boleh dikendalikan yang sepatutnya.

BERKAITAN: Cara Bermain Permainan PC di TV Anda

Sudah tentu ada cara lain untuk memasukkan barang ke TV anda. Sekiranya anda menyukai permainan PC, anda mungkin ingin mencuba kotak ruang tamu yang dapat mengalirkan permainan dari PC permainan anda dan memaparkannya di TV anda. Walau bagaimanapun, anda masih akan mendapat hasil yang lebih baik dengan kabel HDMI panjang yang menghubungkan PC permainan itu terus ke TV anda. Untuk mendapatkan kandungan paparan komputer anda di TV anda, kabel HDMI berwayar masih menjadi pilihan utama.

Kredit Gambar: @Daman di Flickr, rodtuk di Flickr, AurelianS di Flickr, Kai Hendry di Flickr