Cara Membuka Kunci Bootloader Android Phone Anda, Cara Rasmi

Membuka kunci bootloader telefon Android anda adalah langkah pertama untuk melakukan rooting dan mem-flash ROM tersuai. Dan, bertentangan dengan kepercayaan popular, sebenarnya disokong sepenuhnya pada banyak telefon. Inilah cara membuka kunci pemuat boot anda dengan cara rasmi.

Tidak Setiap Telefon Akan Membiarkan Anda Melakukan Ini

Terdapat dua jenis telefon di dunia ini: telefon bimbit yang membolehkan anda membuka kunci bootloader anda dan yang tidak.

Sama ada anda dibenarkan membuka kunci bootloader anda bergantung pada pengeluar telefon anda, model yang anda miliki, dan juga pembawa anda. Telefon Nexus semuanya tidak dapat dikunci secara semula jadi, dan banyak telefon dari Motorola dan HTC membolehkan anda membuka kunci pemuat boot anda melalui proses yang serupa dengan Nexus.

Telefon lain, bagaimanapun - dan beberapa pembawa - tidak membenarkan anda membuka kunci bootloader anda dengan cara rasmi, yang bermaksud anda harus menunggu pembangun memanfaatkan kerentanan keselamatan jika anda ingin melakukan root dan flash ROM. Sekiranya anda mempunyai salah satu telefon, panduan ini dengan sedihnya tidak akan membantu anda.

Kaedah terbaik untuk mengetahui kategori mana telefon bimbit anda adalah dengan melayari bahagiannya di XDA Developers. Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit HTC atau Motorola, anda mungkin dapat meneliti keterbukaannya di laman web HTC atau Motorola. Sekiranya tidak menyokong membuka kunci, anda mesti menggunakan kaedah membuka kunci atau rooting tidak rasmi, yang biasanya anda dapati di forum XDA Developers.

Sekiranya telefon anda menyokong membuka kunci melalui lebih banyak saluran rasmi, baca terus.

Langkah Sifar: Sandarkan Apa-apa Yang Anda Inginkan

Sebelum kita memulakan, penting untuk disebutkan: proses ini akan menghapus semua data anda. Oleh itu, jika anda mempunyai foto atau fail lain di telefon yang ingin anda simpan, pindahkan ke komputer anda sekarang. Selain itu, jika Anda memiliki tetapan aplikasi yang ingin Anda simpan, gunakan fungsi sandarannya untuk membuat fail tetapan sandaran, dan pindahkan juga ke komputer Anda.

Inilah petua tambahan: Oleh kerana saya tahu akhirnya saya akan mematikan telefon bimbit saya, saya selalu membuka kunci pemuat boot sebaik sahaja saya membeli peranti baru. Dengan cara itu, saya tidak membuang masa mengaturnya hanya untuk memadamkan telefon dalam beberapa hari dan melakukannya sekali lagi. Sekiranya anda seorang pengguna Android yang obsesif dan tahu bahawa anda akan segera melakukan root, pertimbangkan untuk membuka kunci sebelum anda menghadapi masalah untuk menyiapkan telefon anda.

Apabila anda telah menyandarkan semua yang anda mahu simpan, teruskan dengan langkah di bawah.

Langkah Pertama: Pasang SDK Android dan Pemacu Telefon Anda

BERKAITAN: Cara Memasang dan Menggunakan ADB, Utiliti Jambatan Debug Android

Anda memerlukan dua perkara untuk proses ini: Jambatan Debug Android, yang merupakan alat baris perintah untuk komputer anda yang membolehkan anda berinteraksi dengan telefon anda, dan pemacu USB telefon anda. Walaupun anda pernah memasangnya sebelum ini, anda harus mendapatkan versi terkini sekarang.

Kami telah memperincikan cara memasang kedua-duanya sebelum ini, tetapi berikut adalah versi ringkas:

  1. Pergi ke halaman muat turun SDK Android dan tatal ke bawah ke "SDK Tools Only". Muat turun fail ZIP untuk platform anda dan buka zip di mana sahaja anda mahu menyimpan fail ADB.
  2. Mulakan Pengurus SDK dan batalkan pilihan semuanya kecuali "Alat SDK Platform Android". Sekiranya anda menggunakan telefon Nexus, anda juga dapat memilih "Pemacu USB Google" untuk memuat turun pemacu Google.
  3. Setelah selesai memasang, anda boleh menutup pengurus SDK.
  4. Pasang pemacu USB untuk telefon anda. Anda boleh mendapatkannya di laman web pengeluar telefon anda (misalnya Motorola atau HTC). Sekiranya anda mempunyai Nexus, anda boleh memasang pemacu Google yang anda muat turun pada langkah 2 menggunakan arahan ini.
  5. Nyalakan semula komputer anda jika diminta.

Hidupkan telefon anda dan pasangkannya ke komputer anda menggunakan kabel USB. Buka folder platform-alat dalam folder Android SDK anda dan Shift + Klik kanan pada kawasan kosong. Pilih "Buka Prompt Perintah Di Sini", dan jalankan perintah berikut:

peranti adb

Sekiranya ia menunjukkan nombor siri, peranti anda dikenali dan anda boleh meneruskan prosesnya. Jika tidak, pastikan anda telah melakukan langkah-langkah di atas dengan betul.

Langkah Kedua: Dayakan USB Debugging

Seterusnya, anda perlu mengaktifkan beberapa pilihan di telefon anda. Buka laci aplikasi telepon Anda, ketuk ikon Tetapan, dan pilih "Tentang Telefon". Tatal hingga ke bawah dan ketuk item "Bilangan Bilangan" tujuh kali. Anda harus mendapat mesej yang mengatakan bahawa anda kini menjadi pembangun.

Kembali ke halaman Tetapan utama, dan anda akan melihat pilihan baru di bahagian bawah yang disebut "Pilihan Pembangun". Buka itu, dan aktifkan "Buka Kunci OEM", jika ada pilihan (jika tidak, jangan khawatir - hanya perlu di beberapa telefon).

Seterusnya, aktifkan "USB Debugging". Masukkan kata laluan atau PIN anda ketika diminta, jika ada.

Setelah selesai, sambungkan telefon anda ke komputer anda. Anda harus melihat pop timbul yang bertajuk "Benarkan USB Debugging?" pada telefon anda. Tandai kotak "Sentiasa izinkan dari komputer ini" dan ketuk OK.

Langkah Ketiga: Dapatkan Kunci Buka Kunci (untuk Telefon Bukan Nexus)

Sekiranya anda menggunakan peranti Nexus, anda boleh melangkau langkah berikut. Peranti bukan Nexus mungkin perlu melalui satu langkah tambahan sebelum anda meneruskannya.

Pergi ke halaman buka kunci pengilang boot pengeluar anda (misalnya, halaman ini untuk telefon Motorola atau halaman ini untuk telefon HTC), pilih peranti anda (jika diminta), dan log masuk atau buat akaun.

Langkah selebihnya sedikit berbeza bergantung pada telefon anda, tetapi laman web pengeluar harus memandu anda melalui prosesnya. Ini akan menjadi seperti ini: Pertama, matikan telefon anda dan boot ke mod fastboot. Ini sedikit berbeza pada setiap telefon, tetapi pada kebanyakan peranti moden, Anda dapat sampai di sana dengan menahan butang "Power" dan "Volume Down" selama 10 saat. Lepaskan mereka, dan anda seharusnya berada dalam mod fastboot. (Pengguna HTC perlu memilih "Fastboot" dengan kekunci Volume Turun dan tekan power untuk memilihnya terlebih dahulu.) Anda biasanya dapat mencari lebih banyak maklumat di telefon khusus anda dengan carian Google yang cepat, jadi jangan ragu untuk melakukannya sekarang sebelum melanjutkan.

Sambungkan telefon anda ke PC anda dengan kabel USB. Telefon anda harus menunjukkan bahawa peranti disambungkan. Di komputer anda, buka folder alat-platform di folder SDK Android anda dan Shift + Klik kanan pada kawasan kosong. Pilih "Buka Prompt Perintah Di Sini", dan gunakan tetingkap Prompt Perintah itu untuk mengambil kunci buka kunci anda seperti yang dijelaskan oleh pengeluar anda. (Sebagai contoh, telefon Motorola akan menjalankan  fastboot oem get_unlock_dataperintah, sementara telefon HTC akan menjalankan  fastboot oem get_identifier_token perintah.)

Prompt Perintah akan mengeluarkan token dalam bentuk rentetan watak yang sangat panjang. Pilih, salin, dan tempelkan ke kotak yang sesuai di laman web pengeluar anda - pastikan tidak ada ruang! - dan hantarkan borang. Sekiranya peranti anda tidak dapat dibuka kunci, anda akan menerima e-mel dengan kunci atau fail yang akan anda gunakan pada langkah seterusnya.

Sekiranya peranti anda tidak dapat dibuka kunci, anda akan mendapat mesej yang menyatakannya. Sekiranya anda ingin melakukan root pada peranti anda atau mem-flash ROM, anda perlu menggunakan kaedah yang lebih tidak rasmi, yang biasanya anda dapati di laman web seperti XDA Developers.

Langkah Keempat: Buka Kunci Telefon Anda

Sekarang anda sudah bersedia untuk melakukan buka kunci. Sekiranya telefon anda masih dalam mod fastboot, jalankan arahan di bawah. Jika tidak, matikan telefon anda dan tahan butang "Power" dan "Volume Down" selama 10 saat. Lepaskan mereka, dan anda seharusnya berada dalam mod fastboot. (Pengguna HTC perlu memilih "Fastboot" dengan tombol Volume Turun dan tekan power untuk memilihnya terlebih dahulu.) Sambungkan telefon anda ke PC anda dengan kabel USB.

Di komputer anda, buka folder alatan platform di folder SDK Android anda dan Shift + Klik kanan pada kawasan kosong. Pilih "Buka Prompt Perintah Di Sini".

Untuk membuka kunci peranti anda, anda perlu menjalankan satu perintah mudah. Untuk kebanyakan peranti Nexus, arahan ini adalah:

fastboot oem buka kunci

Sekiranya anda mempunyai Nexus yang lebih baru, seperti Nexus 5X atau 6P, arahannya akan sedikit berbeza:

fastboot flashing unlock

Sekiranya anda mempunyai peranti bukan Nexus, pengeluar anda akan memberitahu anda arahan apa yang harus dijalankan. Peranti Motorola, misalnya, perlu dijalankan  fastboot oem unlock UNIQUE_KEY, menggunakan kunci unik dari e-mel yang anda terima. Peranti HTC akan berjalan  fastboot oem unlocktoken Unlock_code.bin menggunakan fail Unlock_code.bin yang anda terima dari HTC.

Setelah menjalankan perintah, telefon anda mungkin bertanya jika anda pasti mahu membuka kunci. Gunakan kekunci kelantangan untuk mengesahkan.

Setelah selesai, gunakan menu di skrin untuk menghidupkan semula telefon anda (atau jalankan  fastboot reboot perintah dari PC anda). Sekiranya semuanya berfungsi dengan betul, anda akan melihat mesej baru semasa boot yang menyatakan bahawa bootloader anda tidak terkunci, dan setelah beberapa saat ia harus boot ke Android. Penting untuk anda boot ke Android sebelum melakukan perkara lain, seperti melakukan pemulihan khas.

Selamat membuka kunci telefon anda! Anda belum akan melihat banyak perbezaan, tetapi dengan bootloader yang tidak terkunci, anda akan dapat melakukan pemulihan khas, membuka pintu untuk mengakses root dan ROM tersuai.

Kredit gambar: Norebbo