Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Lupa PIN, Corak, atau Kata Laluan Telefon Android Anda

Android biasanya mengamankan peranti anda dengan menuntut PIN, corak, atau kata laluan penuh. Telefon anda tidak berguna jika anda lupa kod buka kunci - anda boleh memotongnya dan masuk semula.

Oleh kerana Google memperketat keselamatan, ini menjadi lebih sukar pada versi Android moden. Tetapi selalu ada cara untuk menjadikan telefon anda dapat digunakan lagi, selagi anda mengingat nama pengguna dan kata laluan akaun Google anda.

Versi moden Android (5.0 dan Ke atas)

Android biasanya memiliki cara untuk melewati PIN atau kata sandi Anda, tetapi fitur itu dihapus di Android 5.0. Sayangnya, ini bermakna tidak ada cara terpasang untuk menetapkan semula corak, PIN, atau kata laluan anda dan mendapatkan akses ke telefon atau tablet anda. Ini membantu memberikan perlindungan tambahan kepada data anda, bagaimanapun - penyerang tidak dapat melewati kod laluan kecuali mereka benar-benar mengetahuinya.

BERKAITAN: Gunakan Smart Lock di Android 5.0 dan Jangan Buka Kunci Telefon Anda di Rumah Lagi

Ciri Smart Lock Android mungkin dapat menyelamatkan anda. Sebagai contoh, katakan anda telah menyediakan Smart Lock pada telefon Android anda dan memilikinya log masuk secara automatik semasa ia berada di Wi-Fi rumah anda. Anda boleh membawa telefon anda ke rangkaian Wi-FI rumah dan ia akan membuka kunci secara automatik untuk anda, walaupun anda tidak ingat kod buka kunci yang biasa.

Anda tinggal menggunakan beberapa muslihat lain yang mungkin berjaya. Sebagai contoh, pada peranti Samsung, jika anda log masuk ke dalam peranti dengan akaun Samsung, anda boleh pergi ke laman web Samsung Find My Mobile, log masuk dengan akaun Samsung yang sama, dan gunakan pilihan "Buka kunci skrin saya" untuk jarak jauh keluarkan skrin kunci peranti anda. Pengilang lain mungkin berpotensi menawarkan ciri yang serupa jika mereka mempunyai laman web penjejak peranti jika anda telah mendaftar.

Sekiranya anda sudah membuka kunci bootloader dan memasang pemulihan tersuai, anda mungkin dapat menggunakan persekitaran tersebut untuk membuang kod tersebut. Walau bagaimanapun, mungkin tidak mungkin untuk memasang pemulihan tersuai tanpa menetapkan semula peranti anda jika anda belum melakukannya.

Android 4.4 dan ke bawah

BERKAITAN: Cara Memintas dan Menetapkan Semula Kata Laluan pada Setiap Sistem Operasi

Versi Android yang lebih lama — Android 4.4 KitKat dan yang lebih lama — mempunyai cara bersepadu untuk memotong corak, PIN, atau kata laluan anda yang lain jika anda terlupa. Untuk mencari ciri ini, masukkan corak atau PIN yang salah terlebih dahulu lima kali di skrin kunci. Anda akan melihat butang "Lupa pola", "PIN terlupa" atau "terlupa kata laluan" muncul. Ketiknya. Anda akan diminta memasukkan nama pengguna dan kata laluan akaun Google yang dikaitkan dengan peranti Android anda.

Apabila Semua Lain Gagal: Kilang Tetapkan Semula Peranti Anda

Dengan andaian anda tidak mempunyai pilihan yang mudah untuk menetapkan semula peranti menggunakan salah satu muslihat di atas, anda mungkin harus menyerah pada data yang disimpan pada peranti anda. Anda boleh menjadikan peranti anda dalam keadaan yang dapat digunakan lagi, tetapi itu akan melibatkan pelaksanaan semula kilang, menghapus simpanan peranti, dan menyiapkannya semula dari awal.

Ini tidak seburuk kedengarannya, kerana kebanyakan data pada peranti Android moden seharusnya disegerakkan dalam talian. Log masuk dengan akaun Google yang sama dan anda akan mendapat akses ke e-mel, kenalan, aplikasi, dan hampir semua perkara lain. Anda kemudian dapat menyediakan kod buka kunci baru.

Sekiranya peranti anda mempunyai kad SD yang boleh ditanggalkan, anda mungkin ingin mengeluarkan kad SD sebelum melakukan tetapan semula kilang, hanya untuk memastikan fail yang disimpan di dalamnya tidak akan ditimpa. Mungkin terbaik untuk mematikan peranti Android anda, mengeluarkan kad SD, dan kemudian teruskan.

BERKAITAN: Cara Mencari Telefon Android Anda yang Hilang atau Dicuri

Sekiranya peranti anda mengaktifkan Pengurus Peranti Android Google, anda boleh mengunjungi laman web Pengurus Peranti Android dan log masuk dengan akaun Google yang sama yang anda gunakan pada peranti Android tersebut. Pilih peranti yang tidak terkunci dan pilih "Padam" untuk menghapusnya dari jauh. Anda akan dapat menyiapkannya dari awal selepas itu - kod kunci akan dikeluarkan, tetapi peranti juga akan dihapuskan.

Perhatikan bahawa pilihan "Kunci" di Android Device Manager hanya akan memungkinkan Anda menetapkan kod kunci baru jika ponsel atau tablet Anda belum memiliki kod buka kunci, sehingga tidak dapat digunakan untuk menghapus kod kunci yang ada.

Sekiranya anda telah mengaktifkan perkhidmatan penjejakan telefon atau tablet jauh lain, anda mungkin boleh menggunakan laman webnya untuk menghapus peranti anda dari jauh.

Sekiranya anda belum mengaktifkan Pengurus Peranti Android Google pada telefon atau tablet anda, tidak mengapa. Anda boleh menetapkan semula kilang atau tablet anda walaupun anda tidak dapat membukanya.

BERKAITAN: Cara Mengatur Semula Telefon atau Tablet Android Anda Apabila Tidak Booting

Cara tepat untuk melakukan ini berbeza pada telefon dan tablet yang berbeza. Anda perlu masuk ke menu pemulihan sistem peranti anda dan menghapusnya dari sana. Untuk melakukan ini, anda perlu mematikan peranti dan menghidupkannya sambil menahan butang yang betul. Sebagai contoh, pada Nexus 4, anda mesti menekan dan menahan butang Volume Turun dan Kuasa pada masa yang sama. Pada Nexus 5, anda mesti menekan dan menahan butang Volume Turun, Naikkan Kelantangan, dan Daya pada masa yang sama. Gunakan menu pemulihan untuk mengelap peranti.

Google menawarkan senarai cara untuk mengakses mod pemulihan pada peranti Nexus. Anda mungkin perlu melakukan carian web atau memeriksa halaman sokongan pengeluar peranti anda untuk mengetahui cara menetapkannya semula.

Pada peranti yang menjalankan Android 5.1, anda mungkin harus memasukkan nama pengguna dan kata laluan akaun Google yang sebelumnya dikaitkan dengan peranti tersebut setelah melakukan ini. Ini menghalang orang lain menetapkan semula dan menggunakan peranti anda. Walau bagaimanapun, anda tidak memerlukan kod buka kunci lama untuk mendapatkan kembali penggunaan perkakasan anda.

Peranti Android moden berfungsi lebih banyak seperti iPhone dan iPad Apple. Sekiranya anda lupa kodnya, anda perlu menetapkannya semula ke tetapan lalai kilang untuk mendapatkan semula akses. Ini mula masuk akal apabila anda mempertimbangkan keinginan Google untuk menyulitkan semua peranti Android secara automatik di luar kotak. PIN atau kata laluan digunakan sebagai bahagian kunci untuk menyahsulitkan data yang disimpan pada peranti Android yang dienkripsi.

Kredit Gambar: HishMFaz di Flickr, Blog Foto Terbaik dan Terburuk