Cara Menggunakan LogMeIn Hamachi untuk Mengakses Fail Anda Di Mana Saja

Sama ada anda di tempat kerja dan melupakan beberapa fail di komputer rumah anda, ingin memainkan muzik di kereta api, atau hanya mahu memindahkan beberapa fail di antara komputer anda, mengakses fail anda dari mana sahaja adalah penyelamat.

Apa yang akan kami lakukan ialah memuat turun dan memasang Hamachi, menyiapkan nama dan kata laluan rangkaian dan kemudian bergabung dengan rangkaian dari komputer lain. Masih fikir sukar? Inilah cara terperinci, tetapi pertama-tama mari kita mengenali Hamachi.

Hamachi adalah pelanggan VPN. Ini mewujudkan Rangkaian Peribadi Maya melalui rangkaian awam seperti Internet. Apabila klien ini berjalan, ia menggunakan penyesuai rangkaian maya, dan anda diberi alamat IP tambahan yang mengenal pasti anda di mana-mana rangkaian maya yang anda sertai. Anda kemudian membuat rangkaian maya dengan nama, memberikan kata laluan. Kini sesiapa sahaja yang menjalankan klien Hamachi dapat bergabung dengan rangkaian anda dengan menghubungkannya dengan nama dan memberikan kata laluan.

Catatan: LogMeIn Hamachi bukan aplikasi alat kawalan jauh sehingga anda tidak dapat mengendalikan komputer, anda hanya mengakses fail yang dibagikan rangkaian.

Kita akan mulakan dengan memuat turun LogMeIn Hamachi dari pautan di akhir artikel. Pasang kemudian aktifkan. Setelah anda memulakannya, ia akan memberitahu anda untuk mengklik butang Power On sehingga tekan.

Apabila dialog muncul masukkan nama untuk komputer ini kemudian klik buat.

Sekarang Hamachi sudah siap dan berjalan tetapi kami memerlukan rangkaian untuk menghubungkan semua komputer. Klik Buat rangkaian baru untuk membuatnya.

Apabila tetingkap ini muncul masukkan ID Rangkaian dan kata laluan

Setelah memasukkan ID Rangkaian (nama) dan kata laluan klik buat dan rangkaian akan dibuat dengan serta-merta. Rangkaian dibuat tetapi hanya ada satu komputer dalam rangkaian. Untuk mendapatkan komputer lain dalam rangkaian yang sama, anda harus memasang Hamachi padanya dan menyiapkannya seperti yang anda lakukan di komputer pertama tetapi bukannya membuat rangkaian baru, klik gabung dengan rangkaian yang ada dan masukkan ID rangkaian dan kata laluan .

Tahniah! Anda mempunyai rangkaian sendiri dan dapat mengakses semua komputer yang bersambung dengannya. Klik kanan komputer yang anda mahu akses dan pilih Browse. Anda akan melihat fail yang dikongsi seperti yang anda lakukan dengan komputer di rangkaian LAN anda. Mari cuba, klik kanan dan pilih Browse

Ini adalah fail, folder dan pencetak yang dikongsi di komputer sasaran.

LogMeIn Hamachi mempunyai dua ciri hebat. Pertama, semua sambungan disulitkan sehingga anda selamat. Kedua, ia telus, yang bermaksud semua perkara teknikal dilakukan di belakang tabir sehingga tidak diperlukan alamat IP, Alamat Gateway atau DNS. Hebat!

________________________________________________________________________

Muat turun LogMeIn Hamachi