Cara Menukar Dunia Minecraft dari Survival ke Kreatif ke Tegar

Apabila anda membuat dunia Minecraft anda memilih mod permainan anda dan mod itu diperbaiki untuk seumur hidup dunia. Atau inikah? Baca terus kerana kami menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat mengetepikan kunci permainan kunci dan mengubah mod permainan anda secara kekal.

Mengapa Saya Mahu Melakukan Ini?

Apabila anda mencipta dunia baru, anda memilih mod permainan anda. Anda boleh memilih dari mod kreatif, bertahan hidup, dan tegar. Dalam keadaan biasa, pemilihan ini diperbaiki dan bendera tetap ditetapkan dalam fail dunia.

Minecraft bergantung kepada kreativiti dan mengubah gaya permainan, dan anda mungkin mendapati bahawa peta yang anda ingin buat peta kreatif terasa seperti peta hidup yang sempurna atau sebaliknya. Atau mungkin anda mahu memulakan mod kreatif untuk membina pangkalan kediaman anda dan kemudian beralih ke mod survival untuk memanfaatkan dunia dari keselesaan istana anda yang baru dibina.

Apa pun motivasi anda untuk mengubah jenis dunia, ini adalah proses yang cukup lurus. Mari kita lihat dua teknik, satu sementara dan satu kekal, yang boleh anda gunakan untuk menukar mod permainan.

Menukar Mod Permainan dengan LAN Trick

Teknik ini mungkin merupakan topi lama bagi beberapa pemain Minecraft tetapi perlu diperhatikan sebagai teknik yang sangat tergesa-gesa dan mudah yang boleh anda gunakan tanpa memerlukan penyuntingan lanjutan atau program sekunder.

Di sini kita berada dalam dunia survival ujian yang kita buat untuk tutorial ini. Anda dapat melihat hati dan rasa lapar di atas bar pengalaman dan item.

Dunia ditandai sebagai kelangsungan hidup ketika kita membuatnya dan ia akan kekal bertahan. Walau bagaimanapun, kami dapat sementara menggunakan peraturan tersebut dengan membuka permainan ke LAN untuk permainan jaringan (walaupun kami tidak berniat bermain dengan pemain lain).

Tekan ESC untuk membuka menu permainan dan klik "Buka ke LAN."

Di menu LAN World, satu-satunya pilihan penting untuk tujuan kami ialah menukar Allow Cheats ke "On." Seperti maksud header, ini adalah pengaturan untuk pemain lain, dan jika anda menukar mod permainan di sini, ia hanya akan mengubah mod permainan untuk pemain masuk ke dunia LAN anda. Sekiranya anda mengaktifkan cheat, ia akan berlaku untuk semua pemain dalam permainan (termasuk anda). Klik "Start LAN World" apabila anda telah menipu.

Kembali ke permainan, tekan kekunci "t" untuk memunculkan kotak konsol permainan. Masukkan perintah "/ gamemode c" untuk mengubah mod permainan anda menjadi kreatif. (Jika anda ingin kembali ke mod survival, gunakan perintah "/ gamemode s".)

Perhatikan hati, rasa lapar, dan meter pengalaman hilang di bar item. Walaupun bendera mod kelangsungan hidup dunia kini kita berada dalam mod kreatif.

Anda boleh menggunakan tipu daya ini untuk mengubah mod permainan permainan bertahan dan mod permainan buat sementara waktu. Silap mata ini juga dapat digunakan untuk mengubah permainan mod tegar menjadi permainan mod kreatif. Apa yang menarik mengenai helah ini mengenai mod tegar, bagaimanapun, adalah bahawa mod tegar (walaupun kita menyebutnya adalah mod permainan) sebenarnya adalah bendera permainan yang terpisah. Mod tegar sebenarnya hanyalah mod survival di mana kematian membawa kepada penghapusan dunia (jadi anda hanya mempunyai satu kehidupan untuk hidup di dunia tegar anda). Mengubah permainan tegar menjadi permainan kreatif menghasilkan hibrida pelik di mana anda mendapat semua kekuatan yang disertakan dengan mod kreatif, tetapi jika anda mati dalam mod kreatif (sama ada dengan jatuh ke dalam kekosongan atau menggunakan perintah / bunuh pada diri sendiri ) anda akan kehilangan dunia seperti anda dalam mod tegar biasa.Kami akan menunjukkan kepada anda cara menukar ini kemudian dalam tutorial.

Apabila anda menggunakan tipu daya ini, anda menukar mod permainan anda, tetapi anda tidak menukar keadaan seluruh dunia secara kekal (dan menggunakan perintah multipemain / defaultgamemode tidak berfungsi dengan betul pada dunia pemain tunggal). Untuk membuat perubahan kekal dan global ke dunia, anda perlu melakukan sedikit penyuntingan dalam isi fail simpan. Mari kita lihat sekarang.

Tukar Mod Permainan Minecraft Anda secara kekal

Untuk membuat perubahan tetap pada keadaan gamemode, anda perlu mengedit fail permainan, level.dat. Selanjutnya, anda perlu menggunakan pemformatan yang sama dengan penggunaan Minecraft: Named Binary Tag (NBT).

Memasang NBTExplorer

Untuk tujuan itu NBTExplorer bernama tepat, alat lintas platform yang tersedia untuk Windows, Mac, dan Linux, adalah alat yang disesuaikan untuk tugas tersebut. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai alat ini di utas Minecraft.net rasmi atau melayari halaman Github; muat turun tersedia untuk ketiga-tiga platform di kedua-dua pautan. Anda boleh menjalankan ketiga-tiga versi OS sebagai aplikasi mudah alih yang berdiri sendiri.

Catatan: Cadangkan dunia sebelum mengeditnya. Salin keseluruhan direktori fail simpan ke tempat yang selamat sekiranya penyuntingan anda tidak berjalan lancar.

Semasa anda menjalankan aplikasi untuk pertama kalinya, aplikasi ini secara automatik akan memuatkan direktori simpanan Minecraft lalai untuk sistem operasi anda. Dalam tangkapan skrin di atas, anda dapat melihat dua dunia ujian kami "Ujian NBT" dan "Ujian NBT II".

Menukar Mod Permainan

Dunia ujian pertama adalah dunia survival. Mari kita lihat nilai yang perlu kita ubah untuk menetapkannya secara kekal ke mod kreatif. Pilih nama dunia anda, dalam kes kami "Ujian NBT" dan kembangkan. Di dalam direktori anda akan melihat banyak entri. Yang mengandungi peraturan dunia adalah entri level.dat di bahagian bawah senarai.

Luaskan entri level.dat dan klik "Data". Dalam senarai data tersebut, anda akan menemui entri berlabel "GameType". Walaupun Anda dapat menggunakan kata kunci seperti "kreatif" atau "c" untuk mengubah mode saat menggunakan perintah / gamemode dalam permainan, nilai GameType harus ditetapkan menggunakan nilai numerik. Berikut adalah nilai yang boleh anda gunakan:

0 - Kelangsungan hidup

1 - Kreatif

2 - Pengembaraan

3 - Penonton

Matlamat kami adalah untuk mengubah dunia yang kita ciptakan dari bertahan ke kreatif sehingga kita akan menukar 0 ke 1. Klik dua kali pada nilai dan gantinya dengan nilai mod permainan yang anda inginkan. Tekan CTRL + S atau ikon simpan untuk menyimpan teg anda yang diedit.

Menukar Mod Pemain

Sekiranya anda tidak pernah masuk ke dunia yang anda edit sebelumnya, anda boleh melangkau langkah ini. Sekiranya anda telah masuk ke dunia sebelum ini, anda perlu membuat satu lagi pengeditan. Fail simpan mengingat keadaan pemain anda berada walaupun anda menukar dunia ke mod lain pemain anda akan tetap berada dalam mod lama.

Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan menggunakan trik Open-to-LAN yang kami gariskan di atas dan menggunakan cheat untuk / gamemode anda sendiri untuk terakhir kali untuk memperbaikinya atau anda boleh membuat pengeditan cepat di NBTExplorer. Navigasi ke dalam NBTExplorer dunia anda simpan dan kemudian ke subkategori "playerdata."

Ubah nilai dalam “playerGame Type” menggunakan nilai 0-4 yang sama yang digariskan di bahagian sebelumnya. Untuk menukar mod pemain ke kreatif tanpa perlu menggunakan permainan dalam permainan, kita perlu mengedit nilai “playerGame Type” menjadi 1. Sekali lagi, pastikan untuk CTRL + S atau klik ikon simpan untuk menyimpan karya anda.

Menukar Mod Tegar

Pada bahagian sebelumnya tentang penggunaan Open-to-LAN bekerja, kita perhatikan bahawa jika anda menggunakan trik mod survival-to-kreatif pada dunia yang telah dibuat dengan mod tegar dihidupkan, anda akan berakhir dalam semacam limbo pelik di mana anda mempunyai kekuatan kreatif tetapi masih akan kehilangan dunia anda sekiranya anda meninggal dunia. Mari kita lihat bagaimana anda boleh mematikan mod tegar (jika anda mahu mengubah dunia itu menjadi dunia biasa atau dunia kreatif) atau hidupkan (jika anda ingin menambahkan sedikit kegembiraan dalam hidup anda dan menghidupkan dunia survival yang membosankan dalam perjalanan keseronokan satu kehidupan-ke-hidup).

Sekiranya kita membuka fail level.dat dunia di NBTExplorer kita melihat tag "tegar" di dunia ujian tegar kita diatur ke "1" menunjukkan bahawa dunia berada dalam mod tegar walaupun kita menetapkan mod permainan pemain kita (menggunakan cheat Open-to-LAN) untuk kreatif.

Kita boleh meninggalkan pengaturan ini sebagaimana adanya (dan memilih untuk menukar pemain kembali ke mod survival, mencipta kembali pengalaman mod tegar) atau kita dapat menukar tetapan ini dari "1" ke "0" dan pada saat itu permainan tidak akan dihapuskan semasa kematian pemain (tidak kira sama ada pemain itu mati dalam mod bertahan atau kreatif).

Walaupun titik mod tegar adalah bahawa, memang, ia adalah tegar, kita pasti faham jika anda sudah begitu terikat dengan dunia sehingga anda tidak tahan memikirkannya dan ingin mengubahnya menjadi dunia biasa atau dunia kreatif .

Bersenjata dengan sedikit pengetahuan (dan penyunting yang sangat berguna) anda dapat mengawal mod permainan yang disimpan oleh dunia anda tanpa perlu memulakan atau terus bermain dengan trik Open-to-LAN untuk mendapatkan tetapan anda begitu saja.