Apakah HDMI Tanpa Wayar dan Sekiranya Anda Menggunakannya?

Produk HDMI tanpa wayar telah wujud selama hampir satu dekad, tetapi mereka tidak mendapat banyak populariti. Tetapi bagaimana HDMI Wireless berfungsi, dan sekiranya anda membeli produk HDMI Tanpa Wayar untuk kediaman anda?

HDMI Tanpa Wayar adalah Alternatif untuk Kabel HDMI

Kabel HDMI telah menjadi media standard untuk memindahkan video definisi tinggi selama lebih dari satu dekad. Tetapi kabel HDMI mempunyai beberapa kelemahan yang jelas. Beberapa kabel HDMI yang tidak teratur dapat menjadikan pusat hiburan anda menjadi sarang tikus, dan mereka boleh menghadkan kotak kabel atau konsol permainan anda ke satu bilik.

Anda mungkin telah meneka sekarang, tetapi Wireless HDMI adalah penyelesaian video definisi tinggi tanpa wayar yang dapat menyelesaikan beberapa masalah yang berkaitan dengan kabel HDMI. Anda boleh membersihkan pusat hiburan anda, menyiarkan satu sumber video ke TV di seluruh rumah anda, atau mencerminkan paparan dari telefon atau komputer ke TV anda.

Terdapat banyak produk HDMI Tanpa Wayar di pasaran, dan semuanya cukup mudah disediakan. Anda memasang pemancar ke port HDMI sumber video dan penerima ke port HDMI TV, dan hanya itu sahaja.

BERKAITAN: Produk HDMI Tanpa Wayar Terbaik untuk Pusat Media yang Rapi dan Video Berbilang Bilik

Ini Seperti Bluetooth, tetapi untuk Video

Tidak seperti aplikasi pencerminan skrin seperti Apple AirPlay, HDMI Tanpa Wayar tidak memerlukan sambungan Wi-Fi. Pemancar yang anda pasangkan ke sumber video anda menghantar frekuensi gelombang mikro, dan penerima yang dipasang ke paparan anda menyahkodkan frekuensi tersebut menjadi video definisi tinggi. Fikirkan seperti Bluetooth, tetapi untuk video.

Beberapa (tetapi tidak semua) produk HDMI Tanpa Wayar mempunyai pemancar IR bawaan. Pemancar ini membolehkan anda menggunakan alat kawalan jauh TV untuk mengawal peranti dari jauh. Pemancar IR ini diperlukan untuk banyak persediaan HDMI Tanpa Wayar. Lagipun, berjalan dari satu bilik ke bilik lain untuk menukar saluran TV akan menjadi sakit di pantat.

Seperti mana-mana bentuk penghantaran tanpa wayar, HDMI Tanpa wayar terdedah kepada halangan. Sebilangan besar produk HDMI Tanpa Wayar berfungsi di sekitar frekuensi gelombang mikro 5 GHz, yang boleh sesak dengan isyarat Wi-Fi dan telefon bimbit. Syukurlah, kebanyakan produk HDMI Wireless baru menggunakan pemilihan frekuensi dinamik untuk menyesuaikan diri dengan frekuensi paling sesak di rumah anda secara automatik.

Tetapi ketika menggunakan HDMI Tanpa Wayar, latensi adalah bentuk halangan yang tidak dapat dielakkan. Isyarat video harus dikodkan, dihantar, diterima, dan disahkod sebelum dipaparkan. Hasilnya, kebanyakan produk HDMI Tanpa Wayar mempunyai sedikit kelewatan.

Rangkaian produk HDMI Tanpa Wayar biasanya merupakan penunjuk latensi terbesar. Produk seperti J-Tech Digital HDbitT, yang memiliki jarak 660 kaki, cenderung mempunyai kelewatan beberapa milisaat. Tetapi produk seperti Nyrius ARIES NPCS549, yang memiliki jarak 30 kaki, terkena latensi beberapa mikrodetik yang tidak dapat dikesan.

Sekarang, anda pemain mungkin menyedari bahawa penyelesaian HDMI tanpa wayar tidak baik untuk menyiarkan permainan Xbox di sekitar rumah, tetapi ia boleh digunakan untuk mengeluarkan kabel HDMI dari pusat hiburan anda.

Mengapa Bukan Wireless HDMI Piawai Global?

Sekiranya HDMI Tanpa Wayar keren, mengapa tidak mengganti kabel HDMI? Tidak ada standard untuk Wireless HDMI, dan tidak ada produk HDMI Wireless mahal yang ada di pasaran yang serasi antara satu sama lain. Pengilang boleh berkumpul dan menjadikan Wireless HDMI sebagai standard baru untuk video di rumah, tetapi terus terang, mereka tidak memiliki insentif kecil untuk mengembangkan teknologi yang dapat digantikan oleh format pemindahan data yang sangat cepat seperti USB-C.

Buat masa ini, WHDI adalah pilihan HDMI Tanpa Wayar yang terkemuka. Ia beroperasi di sekitar frekuensi 5 GHz dan menyokong video 1080p dan 3D. Malangnya, WHDI tidak menyokong 4K, dan terdedah kepada gangguan dari router dan telefon bimbit. Terdapat dorongan untuk penerapan WHDI global sedekad yang lalu, dan syarikat seperti Sharp dan Philips sebenarnya memasukkan penerima WHDI ke dalam beberapa TV. Tetapi TV WHDI ini tidak begitu berjaya, dan formatnya diturunkan ke status khusus.

Beberapa format HDMI Tanpa Wayar lain jatuh di tepi jalan, termasuk WiGig, yang menyokong video 4K, dan WirelessHD, yang mempunyai kelajuan pemindahan data yang baik. Tetapi tidak ada produk baru yang menyokong format tanpa wayar ini, dan akhirnya akan dilupakan.

HDMI Tanpa Wayar adalah Produk Niche

Walaupun Wireless HDMI boleh sangat berguna bagi sesetengah orang, ia tidak mempunyai banyak potensi untuk penggunaan atau penggunaan praktikal secara meluas. Terdapat banyak masalah dengan Wireless HDMI, dan melainkan jika anda berusaha membersihkan pusat hiburan anda atau menyiarkan isyarat kabel ke ruang bawah tanah anda, maka anda tidak mempunyai banyak alasan untuk menggunakan format tersebut.

Apakah masalah terbesar dengan Wireless HDMI? Tanda harga. Sebilangan besar kit HDMI Tanpa Wayar berharga sekitar $ 200, dan ia hanya mengandungi satu pemancar dan satu penerima. Anda harus menjatuhkan lebih dari $ 1.000 untuk membina pasukan produk Wireless HDMI yang layak, dan kerana mereka tidak menyokong 4K, anda mungkin mengorbankan beberapa kualiti video dalam prosesnya. Tidak ketinggalan, kebanyakan produk HDMI Tanpa Wayar hanya dapat berkomunikasi dengan satu pemancar atau penerima pada satu masa. Menyiarkan satu sumber video ke beberapa TV terlalu mahal dan sukar.

Latensi adalah masalah lain. Penonton TV tidak perlu bimbang dengan kelewatan beberapa milisaat, tetapi kependaman yang ditambahkan oleh persediaan HDMI Tanpa Wayar dapat menjadikan permainan video tidak dapat dimainkan. Terdapat beberapa produk HDMI Wireless tanpa kependaman untuk pemain, tetapi mereka cenderung mempunyai jarak lebih kurang 30 kaki, jadi mereka benar-benar baik untuk merapikan pusat hiburan anda.

Sudah tentu, ada beberapa keadaan di mana Wireless HDMI masuk akal. Daripada membayar syarikat kabel untuk meletakkan set top box $ 200 di setiap bilik, anda boleh membeli beberapa set HDMI Wireless untuk menyiarkan satu kotak kabel di sekitar rumah. Set HDMI Tanpa Wayar ini akan bertahan lama, dan anda boleh menggunakannya untuk aplikasi yang berbeza di masa hadapan.

HDMI tanpa wayar juga merupakan kaedah terbaik untuk membersihkan pusat hiburan anda. Sekiranya anda tidak mahu membeli produk bernilai $ 1000, anda selalu boleh memasangkan pemancar dengan suis HDMI, dan melepaskan sebahagian besar kabel HDMI dari pusat hiburan anda dengan berkesan. Juga, HDMI Tanpa Wayar dapat menjadikan projektor rumah jauh lebih mudah, kerana anda tidak perlu melepaskan kabel dari siling anda.

Adakah Wireless HDMI akan menjadi standard global untuk pemindahan video? Peluang gemuk. Tetapi ia boleh mengganti kabel HDMI di rumah anda jika anda dapat menggunakannya dengan baik.

Sumber: ActionTec, Wikipedia