Cara Mencari E-mel yang Diarkibkan di Gmail

Memadamkan e-mel dari akaun Gmail anda adalah muktamad — ia akan hilang selamanya setelah anda mengosongkan folder sampah anda. Sekiranya anda ingin menyembunyikan e-mel, dan bukannya menghapusnya, anda boleh mengarkibkan mesej sebagai gantinya. Ini membolehkan anda mencari dan mengambil e-mel di kemudian hari.

Cara Mengarkibkan E-mel di Gmail

Untuk mengarkibkan e-mel di Gmail, anda hanya perlu memilih e-mel (atau banyak e-mel) dan kemudian klik butang Arkib.

Apabila anda memilih e-mel di laman web Gmail, butang "Arkib" muncul di menu tepat di atas senarai e-mel anda.

Di aplikasi Gmail untuk iPhone, iPad, atau Android, ketuk butang Arkib di menu atas yang muncul. Butang Arkib mempunyai reka bentuk yang sama dengan butang yang ditunjukkan di laman web Gmail.

Sebarang e-mel yang anda arkibkan akan hilang dari peti masuk Gmail utama anda, termasuk dari salah satu kategori fokus yang mungkin anda miliki.

Namun, anda masih dapat melihatnya di bawah folder berasingan yang anda buat menggunakan label Gmail.

Menggunakan Label Semua Mel untuk Mencari E-mel yang Diarkibkan di Gmail

Seperti yang telah kami sebutkan, e-mel yang diarkibkan hilang dari paparan Gmail biasa. Salah satu pilihan untuk mencari e-mel yang diarkibkan di Gmail adalah beralih ke paparan folder "Semua Mel".

Ini akan menyenaraikan semua e-mel Gmail anda dalam satu, senarai panjang, termasuk e-mel keutamaan, dan juga e-mel yang telah dikategorikan secara automatik. Anda dapat melihat senarai ini dengan mengklik label pandangan "Semua Surat" di menu Gmail kiri di laman web Gmail.

Untuk melakukan ini di aplikasi Gmail, ketik ikon menu hamburger di sudut kiri atas. Dari sini, tatal ke bawah dan ketik label "Semua Mel".

Terdapat kelemahan yang jelas untuk ini, terutamanya jika anda mempunyai banyak e-mel - jumlah e-mel yang mesti anda lalui. Pilihan ini baik-baik saja jika anda baru-baru ini mengarkibkan e-mel, tetapi anda mungkin perlu menggunakan bar carian Gmail untuk mencari e-mel yang diarkibkan secara khusus.

Mencari E-mel yang Diarkibkan di Gmail Menggunakan Bar Carian

Sayangnya, tidak ada label "arkib" yang dapat Anda gunakan untuk mencari ketika menggunakan bar carian Gmail di bahagian atas laman web Gmail atau di aplikasi Gmail.

Anda perlu mengetahui topik, pengirim, atau subjek e-mel yang diarkibkan untuk mencarinya secara manual. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan penapis carian Gmail lanjutan untuk mencari e-mel yang tidak terdapat dalam folder biasa seperti folder peti masuk, folder terkirim, dan folder draf.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Ciri Carian Lanjutan Gmail & Membuat Penapis

Dalam banyak kes, ini mesti menyenaraikan e-mel yang anda arkibkan. Untuk melakukan ini, ketik "-in: Sent -in: Draft -in: Inbox" di bar carian. Anda boleh melakukannya di aplikasi Gmail atau di laman web Gmail.

Anda juga boleh menambahkan "has: nouserlabels" ke pertanyaan carian Gmail anda untuk membuang e-mel yang sudah mempunyai label kategori. Sekiranya dikategorikan, anda dapat melihat e-mel di folder berlabel anda, walaupun sudah diarkibkan.

Kaedah ini tidak mudah dibendung, tetapi ini akan membantu anda menyempitkan e-mel yang diarkibkan jika anda sukar untuk mencarinya menggunakan carian asas atau dalam folder "Semua Mel".