Mengapa Pemacu Keras Baru Anda Tidak Muncul di Windows (dan Cara Memperbaikinya)

Anda memasang cakera keras baru di komputer anda dan, dengan rasa kecewa, ia tidak dapat dijumpai. Jangan panik, anda hanya perlu memberi Windows sedikit dorongan untuk membawanya dalam talian.

Sebab Paling Lazim Cakera Anda Hilang

Anda meraih cakera keras besar yang bagus, anda membuka casing komputer anda, memasang pemacu ke papan induk dan bekalan kuasa dengan kabel yang sesuai (tidak? Periksa lebih baik sebelum anda terus membaca), dan semasa anda membelakangi komputer anda cakera keras baru tidak dapat dijumpai.

BERKAITAN: Cara Mengubah Pemacu Keras Lama ke Pemacu Luaran

Atau mungkin anda mengikuti tutorial pemacu keras luaran kami dan tidak dapat mengetahui mengapa, walaupun anda dapat mendengar cakera berputar di kandang, anda tidak melihat cakera di Windows. Apakah perjanjian nya?

Tidak seperti cakera keras yang dihantar dengan komputer di luar rak atau pemacu luaran, cakera keras tambahan yang anda beli tidak selalu dihantar dengan format dan siap digunakan. Sebaliknya, mereka berada dalam keadaan kosong - idenya adalah bahawa pengguna akhir akan melakukan apa yang mereka mahukan dengan pemacu, jadi tidak ada faedah untuk membuat pra-format atau menukar pemacu di kilang.

Oleh itu, apabila anda memasukkan pemacu ke dalam sistem anda, Windows hanya menunggu anda memutuskan apa yang harus dilakukan dengan pemacu dan bukannya memformat dan menambahkannya secara automatik ke senarai pemacu. Sekiranya anda belum pernah menambahkan cakera keras ke komputer anda sebelum ini, ia boleh menjadi sangat membimbangkan apabila kelihatan seperti pemacu hilang (atau, lebih teruk lagi, mati). Tidak perlu takut! Sangat mudah untuk mengeluarkan cakera keras anda.

Cara Membawa Drive yang Hilang Anda Dalam Talian

Dengan mengandaikan bahawa cakera keras dipasang dengan betul, dan tidak rosak (oleh beberapa nasib bodoh yang mengerikan) keluar dari pintu gerbang, membawanya dalam talian adalah proses yang sangat mudah. Untuk melakukannya, pertama-tama anda perlu menggunakan alat Pengurusan Cakera Windows.

Tekan Windows + R pada papan kekunci anda untuk melancarkan kotak dialog Jalankan. Ketik diskmgmt.msc ke dalam kotak dan tekan Enter.

Sebelum meneruskan, kami ingin menakut-nakutkan anda dengan betul: Jangan bermain-main dalam Pengurusan Cakera. Walaupun tugas yang akan kita laksanakan sangat mudah dan mudah dilakukan, jika anda menggunakan alat ini, anda akan mengalami masa yang sangat buruk. Periksa semula setiap langkah. Pastikan anda memilih cakera yang betul, atau anda boleh kehilangan banyak data.

di bawah. Dalam Pengurusan Cakera, tatal ke bawah senarai cakera di bahagian bawah. Cakera ini akan dilabel "Disk 1" melalui seberapa banyak cakera yang anda miliki. Windows memberikan nombor untuk semua cakera keras, cakera padat, pemacu USB, dan pembaca kad, jadi jangan terkejut jika anda perlu menatal sedikit - sekiranya kami pemacu baru adalah "Disk 10" seperti yang dilihat di bawah.

Terdapat empat maklumat di sini yang menunjukkan bahawa kita sedang melihat cakera yang betul. Pertama, cakera ditandai sebagai "tidak diketahui" dan "Tidak diinisialisasi" di sebelah kiri, yang mana cakera baru yang diperkenalkan ke sistem akan ditandai sebagai. Kedua, ukuran pemacu sepadan dengan ukuran pemacu yang baru kita pasang (sekitar 1 TB), dan pemacu ditandai sebagai "tidak diperuntukkan", yang bermaksud tidak ada ruang cakera keras yang diformat atau diberi partisi.

Klik kanan pada bahagian nama entri cakera, di mana tertulis "Disk [#]", dan pilih "Initialize Disk" dari menu konteks klik kanan.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara GPT dan MBR Semasa Mempartisi Pemacu?

Pada langkah pertama proses initilization, anda akan diminta untuk memilih sama ada anda ingin menggunakan Master Boot Record (MBR) atau GUID Partition Table (GPT) untuk gaya partition cakera anda. Sekiranya anda ingin membaca secara mendalam sebelum membuat pilihan, anda boleh melihat penjelasan kami di sini. Ringkasnya, melainkan jika anda mempunyai alasan mendesak untuk menggunakan MBR, gunakan GPT sebagai gantinya - ia lebih baru, lebih cekap, dan menawarkan perlindungan yang lebih kuat terhadap kerosakan rekod boot.

Klik "OK" dan anda akan kembali ke tetingkap Pengurusan Cakera utama. Di sana anda akan dapati bahawa cakera anda sekarang dilabel "Basic" dan "Online" di sebelah kiri, tetapi isinya masih "tidak diperuntukkan". Klik kanan pada kotak berjalur yang menunjukkan ruang pemacu yang tidak diperuntukkan. Pilih "Volume Mudah Baru".

Ini akan melancarkan New Simple Volume Wizard untuk membimbing anda melalui proses penyediaan cakera. Pada langkah pertama, pilih berapa banyak ruang yang ingin anda masukkan dalam kelantangan. Secara lalai, jumlahnya adalah jumlah ruang cakera yang tersedia sepenuhnya - kecuali jika anda merancang untuk menempah ruang untuk partition tambahan, tidak ada alasan untuk mengubahnya. Klik "Seterusnya".

Pada langkah kedua, tetapkan huruf pemacu. Lalai mungkin baik.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara FAT32, exFAT, dan NTFS?

Akhirnya, format kelantangan. Sekiranya anda menggunakan kelantangan untuk tugas pengkomputeran rutin (menyimpan foto, permainan video, dll.) Tidak perlu menyimpang dari sistem dan tetapan fail NTFS lalai. Ingin tahu tentang perbezaan antara sistem fail dan mengapa anda mungkin menggunakan pilihan yang berbeza? Kami membuat anda dilindungi. Beri nama volume anda, klik "Next", dan tunggu proses format selesai.

Apabila proses selesai, anda akan melihat pemacu baru anda - diperuntukkan, diformat, dan siap untuk bertindak - dalam senarai cakera Pengurusan Cakera.

Anda kini boleh menggunakan cakera seperti yang lain di sistem anda untuk penyimpanan media, permainan, dan tujuan lain.