Apa itu Windows 10X, dan Bagaimana Ia Berbeza?

Windows 10X adalah edisi baru Windows 10 yang direka untuk peranti dua skrin seperti Surface Neo Microsoft yang akan datang, tetapi lebih dari itu. Ini adalah sistem operasi Windows baru yang mungkin akan datang ke semua peranti suatu hari nanti.

Kemas kini : Microsoft kini merancang untuk melepaskan Windows 10X untuk peranti skrin tunggal terlebih dahulu dan membawanya ke peranti dua skrin kemudian.

Windows 10X Menjalankan Perisian Windows

Pada acara Surface pada tahun 2019, Microsoft mengatakan Windows 10X "menyokong keluasan aplikasi Windows." Sebilangan besar aplikasi desktop Windows tradisional akan berfungsi seperti di Windows 10 Home atau Professional.

Ini bukan sistem operasi yang sama sekali baru, dan tidak mempunyai jenis aplikasi yang sama sekali baru. Windows 10X nampaknya berdasarkan OS Core Windows.

Aplikasi Dijalankan di Bekas

Pada Hari Pembangun Microsoft 365 2020, Microsoft berkongsi lebih banyak maklumat. Sistem operasi Windows teras akan dipisahkan dari aplikasi yang anda jalankan.

Windows 10X akan menjalankan aplikasi desktop Win32 tradisional, tetapi akan menjalankannya dalam bekas. Windows 10X juga akan menjalankan Aplikasi Windows Univeral (UWP) dan Aplikasi Web Progresif (PWA), dan juga akan menjalankannya dalam bekas.

Semua aplikasi desktop Win32 klasik akan dijalankan dalam satu bekas gabungan. Mereka tetap terpencil dari sistem operasi Windows teras anda dan tidak dapat menyebabkan kerosakan atau masalah keselamatan. Pembangun aplikasi tidak perlu membuat perubahan — aplikasi Win32 akan "berfungsi" dengan Windows 10X.

Terdapat beberapa batasan yang disertakan dengan persekitaran yang dipermudahkan ini. Ikon dulang sistem, tambahan File Explorer, program permulaan desktop, dan "cangkuk global" untuk menangkap tindakan tetikus dan papan kekunci ketika aplikasi di latar belakang tidak didukung. Tugas latar belakang mungkin ditangguhkan oleh sistem operasi juga.

Beberapa perisian yang memerlukan akses yang mendalam ke Windows - seperti alat anti-cheat dan anti-cetak rompak, terutama dalam permainan PC lama - tidak akan disokong. Alat ini sering menimbulkan masalah pada Windows 10. Thurrott mempunyai lebih banyak perincian yang diumumkan oleh Microsoft.

Kemas kini Lebih Cepat, Lebih Hayat Bateri, dan Keselamatan yang Ditingkatkan

Terima kasih kepada sistem operasi yang hanya boleh dibaca, Windows dapat memuat turun kemas kini sistem operasi dan beralih ke sistem baru semasa anda memulakan semula. Microsoft mengatakan bahawa but semula untuk memasang kemas kini sistem operasi yang besar akan memakan masa kurang dari 90 saat.

Mengasingkan aplikasi dalam bekas juga akan meningkatkan jangka hayat bateri. Aplikasi Win32 akan diasingkan dari sistem yang lain dan Microsoft dapat mengawal apa yang dapat mereka lakukan, termasuk menguruskan tugas latar belakang dengan lebih baik dan mencegah program permulaan memperlahankan PC anda.

Akhirnya, keselamatan mendapat peningkatan besar. Aplikasi yang anda pasang tidak akan dapat mengacaukan fail sistem Windows anda. Ini harus memberikan perlindungan yang lebih baik dari malware seperti rootkit dan bahkan mengurangkan kerosakan.

Dioptimumkan Untuk Peranti Skrin Dwi — Buat masa ini

Windows 10X mempunyai antara muka "yang dirancang dan dioptimumkan untuk peranti dua skrin seperti Surface Neo," menurut Microsoft.

Itulah yang dikatakan oleh Microsoft sekarang, tetapi kami menjangkakan Microsoft hanya menggunakan peranti yang boleh dilipat sebagai platform pelancaran untuk Windows 10X. Windows 10X juga mungkin akan datang ke PC tradisional pada masa akan datang.

Microsoft Surface Neo adalah peranti layar dua dengan engsel — seperti komputer riba, tetapi jika bahagian papan kekunci digantikan oleh layar. Sebagai alternatif, ia seperti dua tablet yang saling bersambung dengan engsel. Sekiranya anda ingat peranti konsep Courier yang dibatalkan oleh Microsoft, ia sangat serupa dengan peranti itu.

Pada CES 2020, Lenovo memberitahu kami bahawa peranti lipat ThinkPad X1 Fold yang akan datang akan dilancarkan dengan Windows 10 Pro dan versi Windows 10X akan dilancarkan kemudian. Anda juga boleh melihatnya pada peranti lipat pengeluar lain.

Tiada Lagi Jubin Hidup

Sebahagian daripada mengoptimumkan sistem operasi untuk peranti skrin dua nampaknya adalah penghapusan Live Tiles. Terdapat menu Mula baru dengan aplikasi dan pelancar laman web berasaskan ikon yang dipermudahkan. Ini nampaknya menu Start yang bocor mulai 2019.

Tweak Antara Muka Skrin Dwi

Apabila anda melancarkan aplikasi, aplikasi dilancarkan di satu sisi peranti. Ia seperti ciri Snap Windows 10 — aplikasi akan dibuka di satu skrin (atau di satu sisi peranti) dan bukannya di kedua-dua paparan. Anda dapat menyeret tetingkap aplikasi ke tepi tengah layar dan melepaskannya ke "span" aplikasi di kedua layar. Microsoft mengatakan ini tidak hanya memperluas aplikasi di kedua layar - tetapi juga "mengoptimalkan" antarmuka aplikasi sehingga aplikasi dapat memanfaatkan kedua layar dengan cerdas.

Microsoft juga memperlihatkan Windows "mengenali papan kekunci" yang diletakkan di satu sisi paparan dan mengungkapkan "Wonder Bar" atau "Wunderbar," semacam bar sentuh MacBook Apple yang sangat bermutu yang menawarkan butang, trackpad, dan bahkan bahagian skrin besar anda boleh memainkan video. Microsoft mengatakan ini adalah sesuatu yang dilakukan oleh "Neo", tetapi kemungkinan merupakan sebahagian daripada Windows 10X dan salah satu dari banyak trik antara muka baru yang ditambahkan untuk peranti ini.

Peranti Windows 10X dan dwi-skrin masih belum selesai. Microsoft mengumumkan Windows 10X setahun menjelang peluncuran Surface Neo sehingga pembangun akan mempunyai waktu untuk mencubanya dan mengoptimumkan aplikasinya untuk perisian baru.

Microsoft pada awalnya menerbitkan catatan blog yang memperkenalkan Windows 10X pada peranti yang boleh dilipat, tetapi tidak berkongsi banyak butiran teknikal. Kini, Microsoft menawarkan alat pengembangan Windows 10X - termasuk emulator yang boleh dimuat turun - dan pelbagai video mengenai menggunakannya.