Cara Meretas Wii U Anda untuk Menjalankan Permainan dan Aplikasi Homebrew

Homebrew membolehkan Wii U anda menjalankan aplikasi yang Nintendo tidak berhasrat untuk anda jalankan. Ini termasuk emulator, permainan tersuai, dan mod. Anda bahkan boleh memasang salinan sandaran permainan anda pada cakera keras dan menjalankannya dari sana.

Proses ini panjang, tetapi tidak terlalu rumit dan dapat diselesaikan oleh pengguna biasa. Anda tidak menghadapi risiko merosakkan atau membakar konsol anda dengan homebrew biasa, jadi selamat sepenuhnya.

Kenapa Homebrew?

Homebrew adalah kaedah terbaik untuk menghidupkan kehidupan baru ke konsol lama. Terdapat banyak perkara menarik yang boleh anda lakukan dengan konsol modded.

  • Emulator: Ingin menjalankan permainan Nintendo 64 di Wii U anda? Dengan emulator, Wii U dapat memainkan hampir semua permainan Nintendo yang bukan 3DS atau Switch eksklusif.
  • Memuatkan permainan USB: Anda hanya mempunyai ruang 16-32 GB di Wii U anda, yang hanya cukup untuk memasang beberapa permainan ke storan dalaman yang cepat. Homebrew membolehkan memuat ratusan permainan dari storan USB, yang mana anda boleh membuang diri dari cakera. Ini membolehkan cetak rompak, tetapi itu bukan tumpuan utama.
  • Cemu: Homebrewing Wii U anda adalah satu-satunya cara untuk bermain permainan Wii U secara sah di PC, dan dengan Breath of The Wild kini berjalan jauh lebih baik di Cemu daripada yang dilakukan di Wii U dan Nintendo Switch, ada banyak alasan untuk melakukannya.
  • Permainan GameCube: Nintendo hanya menukar suis untuk melumpuhkan menjalankan permainan GameCube di Wii U anda. Fungsinya masih ada tetapi dilumpuhkan dari dalam mod Wii. Anda boleh menghidupkannya semula dan menggunakan sepenuhnya konsol anda.
  • Permainan modding: Terdapat pemandangan aktif untuk mod Smash 4, termasuk yang dipanggil Melee HD yang mengubah permainan sepenuhnya. Homebrew adalah satu-satunya cara untuk mod permainan.

Terdapat terlalu banyak kandungan untuk menunjukkan semuanya secara terperinci di sini, tetapi kami akan menggariskan bagaimana membuat konsol anda disiapkan di rumah dan ke titik di mana anda boleh mula memasang apa sahaja yang anda mahukan.

Siapkan Kad SD Anda

Anda perlu memasukkan fail homebrew ke Nintendo Wii U. Untuk melakukannya, anda memerlukan pembaca kad SD. Sekiranya komputer anda tidak mempunyai komputer, anda boleh mendapatkan penyesuai di Amazon dengan harga kurang dari $ 10.

Terdapat dua jalan yang boleh anda lalui dengan proses homebrew. Yang pertama menggunakan eksploitasi penyemak imbas untuk menjalankan kod sewenang-wenangnya dan memuatkan pelancar homebrew. Dari sana, anda boleh memasang pakej firmware khusus yang disebut Mocha CFW, yang menghilangkan penandatanganan kod dan membolehkan anda memasang saluran homebrew sebagai aplikasi di Wii U. Setelah selesai, anda boleh masuk dan keluar dari aplikasi homebrew tanpa masalah.

Masalahnya adalah, jika anda menghidupkan semula Wii U anda, anda perlu membuat semula penyemak imbas eksploitasi. Ini menjengkelkan, terutama pada firmware terbaru, di mana eksploitasi mempunyai kadar kejayaan yang lebih rendah. Penyelesaian untuk ini adalah eksploitasi lain yang disebut Haxchi untuk menimpa permainan Virtual Console DS dan mengubahnya menjadi pelancar homebrew sementara, menggantikan eksploitasi penyemak imbas sepenuhnya. Tetapi anda memerlukan permainan DS yang sah - tidak ada cara untuk membajaknya, walaupun dengan sihir homebrew. Pada masa ini, permainan DS termurah di Nintendo eShop adalah Brain Age, pada harga $ 6,99, walaupun yang lain disokong. Anda juga boleh membuat Wii U anda menjalankan eksploitasi ketika boot, yang disebut Coldboot Haxchi, tetapi tidak perlu dan merupakan salah satu daripada beberapa perkara yang berisiko merosakkan konsol anda — dengan kata lain, menjadikan perkakasan Wii U anda tidak dapat digunakan.

Persediaan Awal

Anda memerlukan beberapa fail, tanpa mengira jalan mana yang anda pilih:

  • Muatan yang harus dilaksanakan semasa anda menjalankan eksploitasi penyemak imbas
  • Saluran pelancar homebrew, yang dimuat oleh muatan. Muat turun kedua-dua .zipfail ini .
  • Kedai aplikasi homebrew, secara teknikal pilihan tetapi akan membolehkan anda memasang aplikasi masa depan semata-mata dari Wii U.

Muat turun semua .zipfail, masukkan ke dalam folder baru, seperti ini:

Buka zip semua, hapus .zipfail, dan anda semestinya mempunyai sesuatu seperti ini:

Seterusnya, kami akan beralih ke kad SD. Anda ingin memastikannya diformat sebagai FAT32, dengan ukuran unit peruntukan 32,768 (32k). Ia juga perlu menggunakan partisi MBR, dan bukan GPT. Juga, atas sebab tertentu, anda tidak dapat menamakan kad SD wiiu.

Setelah diformat, anda perlu membuat beberapa folder kosong untuk memasukkan fail homebrew. Anda perlu membuat /wiiu/appsdan /install/hbc, yang kelihatan seperti ini:

The /installfolder digunakan untuk memasang saluran peribadi ke menu Wii U, yang kita gunakan untuk saluran Homebrew itu. The /wiiu/appsfolder digunakan untuk aplikasi homebrew.

Seret appstoredan homebrew_launcherfolder dari muat turun anda ke dalam /wiiu/appsfolder. Seret payload.elfke /wiiufolder (bukan folder aplikasi di dalamnya).

Buka kandungan homebrew_launcher_channel.v2.1 folder dan pilih semuanya. Seret semuanya ke dalam /install/hbc folder.

Struktur fail yang dihasilkan pada kad SD anda akan kelihatan seperti ini:

Sekiranya sesuai, anda boleh pergi. Anda boleh memuat turun semua yang lain dengan lebih mudah di Wii U anda setelah pelancar homebrew dimuat.

Memuatkan Homebrew Launcher pada Wii U anda

Eksploitasi awal dimuat melalui penyemak imbas, jadi anda harus memastikan Wii U anda dapat menyambung ke Internet. Buka penyemak imbas Internet di Wii U dan arahkan ke wiiuexploit.xyz. Anda mungkin mahu menandakan ini. Sekiranya laman web ini tidak berfungsi atau tidak berfungsi untuk anda, terdapat banyak hos eksploitasi homebrew lain.

Sebaik sahaja anda berada di sini, klik butang untuk menjalankan pelancar homebrew.

Sekiranya berjaya, konsol anda harus reboot ke aplikasi pelancar homebrew dari kad SD. Sekiranya ia membeku, anda harus menahan butang kuasa untuk mematikan konsol dan cuba lagi. Pembekuan sepenuhnya rawak, dan lebih biasa pada firmware sistem terkini. Jangan terkejut jika ini memerlukan masa yang lama, dan pastikan kad SD anda diformat dengan betul jika memerlukan lebih dari sepuluh percubaan.

Memasang Saluran Homebrew

Saluran homebrew adalah loader yang mudah diakses untuk pelancar homebrew. Walaupun anda hanya menggunakan Mocha CFW, ia akan membolehkan anda memuat dan masuk permainan dan aplikasi tanpa perlu menjalankan proses eksploitasi penyemak imbas yang panjang untuk mengakses ciri homebrew.

Dari pelancar homebrew, skrin utama, buka kedai aplikasi homebrew.

Cari "Mocha CFW" dan "WUP Installer G2X" di app store, dan pasang keduanya.

WUP Installer GX2 digunakan untuk memasang saluran dan aplikasi ke skrin utama Wii U anda. Oleh kerana kami tidak dapat melakukannya tanpa penandatanganan kod yang dinonaktifkan, kami perlu memuatkan ke Mocha CFW terlebih dahulu.

Kembali dari kedai aplikasi homebrew, dan muatkan Mocha CFW. Anda Wii U harus reboot, dan tunjukkan skrin percikan Mocha semasa memuat semula.

Setelah anda menggunakan firmware tersuai, sudah waktunya untuk memasang saluran homebrew untuk penyelesaian yang lebih kekal. Jalankan eksploitasi penyemak imbas sekali lagi, buka WUP Installer GX2, pilih "hbc," dan tekan "Pasang."

Ia akan bertanya kepada anda sama ada ia harus dipasang ke sistem NAND atau USB, pilih "NAND." Ini memasang saluran homebrew dari /install/hbc/ folder pada kad SD ke memori sistem Wii U. Sekiranya gagal dengan "Pengecualian DSi Telah Terjadi", reboot konsol anda dan cuba lagi.

Sekiranya berjaya, anda boleh keluar dari homebrew dan kembali ke skrin utama Wii U anda. Anda akan melihat ikon "Homebrew Launcher" baru.

Anda kini boleh memuat masuk dan keluar dari peluncur homebrew bila-bila masa yang anda mahu, dan memasang aplikasi homebrew lain yang anda mahu gunakan. Perlu diingat bahawa saluran "Homebrew Launcher" hanya berfungsi semasa anda menjalankan Mocha CFW, jadi jika anda mematikan konsol anda, anda harus menjalankan eksploitasi penyemak imbas sekali lagi dan memuatkan semula Mocha.

Pilihan: Memasang Haxchi

Haxchi menggantikan eksploit penyemak imbas dengan saluran yang mudah dijalankan di skrin utama anda. Langkah ini sepenuhnya pilihan, tetapi akan menjimatkan masalah semasa menjalankan eksploitasi penyemak imbas setiap kali anda mematikan konsol anda. Perkara ini sangat penting jika anda menjalankan firmware sistem terkini, kerana eksploitasi penyemak imbas boleh melakukan beberapa percubaan sebelum berfungsi.

Perlu diingat bahawa Haxchi memerlukan anda membayar salinan permainan Virtual Console DS yang sah.

Anda perlu meletakkan beberapa fail lagi pada kad SD anda:

  • Keluaran terbaru Haxchi.
  • Fail konfigurasi khas ini.

Muat turun Haxchi_v2.5u2.zip  fail dan nyah zipnya. Di dalamnya anda akan menjumpai dua folder — satu mengandungi data Haxchi di /haxchi/, dan satu mengandungi pemasang Haxchi di /wiiu/apps/haxchi.

Seret keseluruhan /haxchi/ folder ke kad SD anda, dan seret haxchi folder /wiiu/apps/ ke dalam folder kad SD anda /wiiu/apps/ . Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun pemasang Haxchi dari kedai aplikasi homebrew, tetapi anda masih memerlukan /haxchi/folder lain .

Secara lalai, Haxchi akan cuba memuatkan ke firmware tersuai, tetapi kami dapat menyekat tingkah laku ini dengan config.txt fail yang berbeza . Ganti fail konfigurasi dalam /haxchi/ folder dengan fail yang anda muat turun. Anda boleh mengaturnya untuk memuat Mocha secara automatik, tetapi buat masa ini, ia akan menjadi manual.

Selepas itu, anda boleh memuatkan pelancar homebrew sekali lagi dan membuka pemasang Haxchi. Pemasang adalah arahan baris perintah yang akan meminta anda memilih permainan yang serasi. Tekan butang A untuk memilih permainan.

Sekiranya anda tidak melihatnya di sini, anda perlu memuat turunnya dari eShop, yang paling murah ialah Brain Age pada harga $ 6,99.

Akan ada permintaan lain yang bertanya kepada anda jika anda pasti mahu memasangnya. Tekan A untuk memasang semuanya.

Setelah selesai, anda akan melihat saluran baru di skrin utama anda menggantikan permainan DS yang disebut "Haxchi", yang boleh anda gunakan untuk memuatkan peluncur homebrew dan bukannya mengeksploitasi penyemak imbas. Sekiranya anda ingin memuatkan pelancar homebrew dari saluran "Homebrew Launcher", anda perlu menjalankan Mocha setelah menjalankan Haxchi.

Sekiranya masih terlalu banyak untuk anda lakukan setiap reboot, anda boleh menaik taraf ke Coldboot Haxchi, tetapi mungkin untuk membuat konsol anda jika anda tidak melakukannya dengan betul, jadi kami tidak akan mengesyorkannya.