Cara Memperbaiki Skrin Hitam Setelah Mengemas kini Windows 10

Beberapa PC Windows 10 telah melakukan reboot ke layar hitam setelah memasang kemas kini kumulatif Jun 2019 dari Windows Update. Ini nampaknya menakutkan pada mulanya, tetapi untungnya ada penyelesaian cepat yang akan menyelesaikan masalah anda.

Sekiranya PC Windows 10 anda reboot ke skrin hitam, tekan Ctrl + Alt + Del pada papan kekunci anda. Skrin Ctrl + Alt + Del normal Windows 10 akan muncul. Klik butang kuasa di sudut kanan bawah skrin anda dan pilih "Restart" untuk menghidupkan semula PC anda.

Menurut dokumen sokongan Microsoft, ini akan menyelesaikan masalah anda. Komputer anda akan dimulakan semula secara normal tanpa skrin hitam lagi.

Tidak jelas apa yang menyebabkan masalah ini - hanya masalah lain dengan kemas kini Windows 10. Tetapi ini adalah peringatan yang baik bahawa Ctrl + Alt + Del dapat mengeluarkan PC anda dari pelbagai keadaan yang pelik. Ctrl + Alt + Del lebih baik daripada sekadar membuka Pengurus Tugas.

Sekiranya penyelesaian ini tidak membantu memperbaiki PC dengan skrin hitam, berikut adalah beberapa penyelesaian berpotensi lain:

  • Gunakan kombinasi hotkey Win + Ctrl + Shift + B untuk memulakan semula pemacu grafik PC anda. Ini boleh menyelesaikan beberapa masalah.
  • Matikan PC anda secara paksa - anda akan kehilangan semua kerja jika anda melakukan ini, tetapi kadang-kadang itu satu-satunya pilihan anda. Untuk melakukan ini, tekan dan tahan butang kuasa fizikal PC anda sehingga ia dimatikan. Tunggu beberapa saat dan kemudian tekan butang kuasa untuk mengembalikannya.
  • Pastikan papan kekunci dan tetikus anda disambungkan ke PC anda dan mempunyai kuasa bateri — serius! PC anda mungkin hanya memaparkan layar hitam jika mematikan paparan untuk mod penjimatan kuasa. Ada kemungkinan papan kekunci anda dicabut atau tetikus bateri anda hilang dan PC anda tidak dapat menerima input.

BERKAITAN: Hotkey Windows Rahsia Memulakan Semula Pemacu Kad Grafik Anda