Cara Melumpuhkan Pemberitahuan pada Windows 10

Pemberitahuan boleh mengganggu, tetapi Windows 10 mempunyai suis satu klik yang melumpuhkan semuanya. Anda juga boleh mematikan pemberitahuan untuk aplikasi individu, atau menyembunyikan banyak pemberitahuan lain yang muncul di seluruh Windows.

Cara Melumpuhkan Semua Pemberitahuan

Aplikasi Tetapan Windows 10 membolehkan anda mengawal pemberitahuan. Untuk melancarkannya, buka menu Mula, dan kemudian klik ikon "Tetapan" berbentuk roda gigi - atau tekan Windows + I.

Navigasi ke Sistem> Pemberitahuan & Tindakan di tetingkap Tetapan.

Untuk menonaktifkan pemberitahuan untuk setiap aplikasi di sistem Anda, matikan pengalih "Dapatkan pemberitahuan dari aplikasi dan pengirim lain".

Pilihan ini akan mematikan pemberitahuan untuk kedua-dua aplikasi Kedai Windows 10 dan aplikasi desktop klasik.

Cara Melumpuhkan Pemberitahuan Aplikasi Individu

Untuk menonaktifkan pemberitahuan untuk setiap aplikasi, pergi ke Sistem> Pemberitahuan & Tindakan, dan kemudian tatal ke bawah ke senarai "Dapatkan pemberitahuan dari pengirim ini". Senarai ini menunjukkan ciri sistem Windows, aplikasi Store, dan aplikasi desktop tradisional yang dapat mengirim pemberitahuan.

Tetapkan aplikasi ke "Mati" dan Windows mencegah aplikasi itu menunjukkan pemberitahuan.

Pilihan di atas hanya berfungsi untuk aplikasi yang menggunakan kaedah pemberitahuan Windows tradisional. Aplikasi dengan gelembung pemberitahuan tersuai terus menunjukkan pemberitahuan mereka sendiri kecuali anda menutupnya atau mematikan pemberitahuan dalam aplikasi tertentu tersebut. Sebilangan besar aplikasi yang menunjukkan pemberitahuan menawarkan pilihan untuk menonaktifkannya. Cukup buka aplikasi tertentu dan cari di tetingkap tetapannya untuk pilihan yang melumpuhkan pemberitahuan.

Cara Membisukan Pemberitahuan Buat Sementara

BERKAITAN: Cara Mengubah Waktu Tenang Lalai di Windows 10

Windows 10 mempunyai ciri "Quiet Hours" di Fall Creators Update, dan ini akan diperluas dan dinamakan semula menjadi "Focus Assist" pada Update 2018 April. Ini pada dasarnya adalah mod "Jangan Ganggu" untuk Windows 10.

Apabila Waktu Tenang (atau Bantuan Fokus) diaktifkan, pemberitahuan disembunyikan buat sementara waktu. Secara lalai, apabila anda menghidupkan Waktu Tenang, ia diaktifkan antara tengah malam dan 6 pagi pada Kemas kini Pembuat Kejatuhan, tetapi anda dapat menyesuaikan jam ini dengan mudah pada Kemas kini April 2018. Pergi ke Tetapan> Sistem> Bantu Fokus untuk mengkonfigurasi cara kerjanya jika anda menjalankan Windows 10 versi baru.

BERKAITAN: Cara Menggunakan dan Menyesuaikan Pusat Tindakan Windows 10

Untuk mengaktifkan ciri ini, buka Pusat Tindakan dengan mengklik ikon Pusat Tindakan di dekat sudut kanan bawah bar tugas anda atau menekan Windows + A. Klik jubin "Waktu tenang" (atau "Bantuan fokus") untuk menghidupkan atau mematikannya. Pilih pautan "Luaskan" di bahagian bawah Pusat Tindakan jika anda tidak melihat jubin ini di baris atas.

Cara Melumpuhkan Pemberitahuan Iklan

BERKAITAN: Cara Melumpuhkan Semua Iklan Built-In Windows 10

Windows 10 mempunyai banyak iklan bawaan, dan banyak iklan ini muncul sebagai pemberitahuan. Sebagai contoh, kadang-kadang anda akan melihat pemberitahuan timbul di bar tugas yang memberitahu anda mengenai ciri Microsoft Edge dan "cadangan" mengenai ciri yang harus anda gunakan. Cadangan ini juga pemberitahuan.

Anda boleh mematikan semua iklan ini dengan pilihan yang terdapat pada Windows 10 itu sendiri, tetapi Microsoft telah menyebarkan pilihan yang anda perlukan di seluruh sistem operasi. Ikuti panduan kami untuk melumpuhkan semua iklan di Windows 10 untuk menghentikan Windows daripada mengganggu anda dengan iklan.

Cara Melumpuhkan Jubin Langsung di Menu Mula

BERKAITAN: 10 Cara untuk Menyesuaikan Menu Mula Windows 10

Walaupun jubin hidup bukan pop timbul tradisional yang mengganggu anda, ia pasti boleh mengalihkan perhatian. Sebagai contoh, aplikasi Berita, Mel, dan Facebook mempunyai jubin langsung, jadi anda akan mendapati diri anda diberitahu dengan tajuk utama, e-mel, dan mesej Facebook setiap kali anda membuka menu Mula.

Sekiranya anda tidak mahu melihat pemberitahuan jubin langsung, klik kanan atau tekan lama jubin di menu Mula anda, dan kemudian pilih Lagi> Matikan Jubin Langsung. Jubin tetap disematkan untuk akses mudah, tetapi hanya berfungsi sebagai jalan pintas yang mudah dan tidak selalu dikemas kini dengan kandungan baru.

Cara Melumpuhkan Pemberitahuan Skrin Kunci

BERKAITAN: Cara Menyesuaikan Skrin Kunci pada Windows 8 atau 10

Windows 10 juga membolehkan aplikasi menampilkan pemberitahuan sebagai pesan status di skrin kunci anda. Sekiranya anda tidak mahu melihat mesej status di skrin kunci anda, anda boleh menghapusnya.

Untuk mengawal apa yang muncul di layar kunci anda, pergi ke Tetapan> Peribadikan> Skrin kunci. Aplikasi yang menampilkan kandungan di layar kunci Anda muncul di bawah "Pilih aplikasi untuk menunjukkan status terperinci" dan "Pilih aplikasi untuk menunjukkan status cepat." Untuk membuang aplikasi dari skrin kunci anda, klik ikonnya di sini, dan kemudian pilih pilihan "Tiada". Anda juga dapat memilih aplikasi lain, jika anda lebih suka melihat pemberitahuan aplikasi lain di skrin kunci anda.

Lumpuhkan Ikon Kawasan Pemberitahuan

BERKAITAN: Cara Menyesuaikan dan Mengetuk Ikon Baki Sistem Anda di Windows

Walaupun setelah anda mematikan pemberitahuan, banyak aplikasi terus berjalan di "Kawasan Pemberitahuan" (juga dikenal sebagai Baki Sistem). Aplikasi ini sering mengemas kini ikon di sini dengan lencana dan animasi yang memberitahu anda mengenai statusnya.

Untuk menyembunyikan ikon dari kawasan pemberitahuan anda, seret sahaja ke anak panah ke atas di sebelah kiri ikon, dan kemudian ke panel kecil yang muncul. Panel itu menyimpan sebarang ikon Kawasan Pemberitahuan yang anda tidak mahu lihat tepat di Taskbar anda. (Fakta menyeronokkan: nama rasmi panel itu adalah Panel Pemberitahuan Overflow.) Aplikasi yang anda seret di sana tetap berjalan di latar belakang, tetapi anda tidak akan melihat pemberitahuan mereka di bar tugas anda melainkan anda mengklik anak panah ke atas. Anda juga boleh mengklik kanan banyak aplikasi ini dan menutupnya jika anda tidak mahu aplikasi berjalan di latar belakang.

Aplikasi Tetapan juga memungkinkan Anda menyesuaikan ikon kawasan pemberitahuan anda. Cukup pergi ke Tetapan> Pemperibadian> Taskbar. Di panel kanan, tatal ke bawah ke bahagian "Kawasan Pemberitahuan", dan kemudian klik pautan "Pilih ikon mana yang muncul di bar tugas". Tetapkan ikon apa pun ke "Mati" dan ia akan disembunyikan di panel limpahan itu. Ini mencapai perkara yang sama dengan menyeret dan menjatuhkan ikon dengan cepat dari bar tugas anda.

Windows 10 menyediakan lebih banyak pilihan untuk menangani pemberitahuan daripada Windows 7. Sebagai contoh, semasa menggunakan Windows 7, anda harus mematikan pemberitahuan dari dalam setiap aplikasi individu yang anda gunakan. Windows 7 tidak memberikan cara untuk menyekat pemberitahuan aplikasi di tingkat sistem, seperti Windows 10 melalui aplikasi Tetapan, dan juga tidak menyediakan Waktu Senyap atau mod seperti Fokus Bantuan yang mematikan pemberitahuan buat sementara waktu.