Cara Menghidupkan dan Menggunakan Bluetooth pada Windows 10

Pada masa ini, kebanyakan peranti mudah alih dilengkapi dengan Bluetooth. Sekiranya anda mempunyai komputer riba Windows 10 moden yang berpatutan, ia mempunyai Bluetooth. Sekiranya anda mempunyai PC desktop, ia mungkin atau tidak mempunyai Bluetooth yang dibina, tetapi anda selalu dapat menambahkannya jika anda mahu. Dengan andaian anda mempunyai akses ke Bluetooth pada sistem anda, berikut adalah cara menghidupkannya dan menyiapkannya.

Mengaktifkan Bluetooth pada Windows 10

Untuk menyambungkan peranti ke komputer anda, anda perlu memastikan Bluetooth diaktifkan. Untuk melakukan ini, buka aplikasi Tetapan anda dengan menekan Win + I dan kemudian klik kategori "Peranti".

Pada halaman Peranti, pilih tab "Bluetooth & Peranti Lain" di sebelah kiri. Di sebelah kanan, pastikan Bluetooth dialihkan ke "Hidup".

BERKAITAN: Bluetooth 5.0: Apa Yang Berbeza, dan Mengapa Penting

Sebagai alternatif, anda boleh menghidupkan dan mematikan Bluetooth dengan cepat dengan membuka Pusat Tindakan (tekan Win + A atau klik ikon Pusat Tindakan pada baki sistem). Di sini anda boleh mengaktifkan Bluetooth dari panel Tindakan Pantas. Penempatan ikon Bluetooth mungkin berbeza-beza dari satu sistem ke sistem yang lain, bergantung pada bagaimana anda mengatur sesuatu.

BERKAITAN: Cara Menggunakan dan Menyesuaikan Pusat Tindakan Windows 10

Memasangkan Peranti Bluetooth

Setelah Bluetooth dihidupkan, teruskan dan hidupkan peranti yang ingin anda pasangkan dan masukkan ke dalam Mode Berpasangan atau Mod Penemuan.

Pada PC anda, peranti tersebut akan muncul dalam senarai peranti lain di tetingkap Tetapan. Klik peranti dan klik butang "Pasangkan".

Bergantung pada jenis peranti yang anda sambungkan, tetingkap pengesahan mungkin muncul di kedua-dua peranti tersebut, menanyakan apakah anda ingin memasangkan peranti tersebut. Di sini saya menyambungkan telefon ke PC saya dan tetingkap ini muncul, yang menghalang sesiapa sahaja untuk menyambung ke komputer anda. Pastikan PIN sama dan kemudian klik butang "Ya".

Memasangkan Peranti yang Tidak Muncul Secara Automatik

Jika atas sebab tertentu perangkat Anda tidak muncul di bawah, klik butang "Tambahkan Bluetooth atau Peranti Lain" yang terletak di bahagian atas tetingkap Tetapan.

Seterusnya, pilih jenis peranti yang ingin anda sambungkan.

Dari senarai peranti yang tersedia, pilih yang anda mahu sambungkan.

Ini akan membawa anda ke dalam rutin berpasangan yang sama seperti yang telah kita bincangkan di bahagian sebelumnya.

Menggunakan Peranti Bluetooth Anda untuk Menghantar dan Menerima Fail

Setelah peranti anda disambungkan ke PC anda, anda boleh mula menggunakan sambungan tanpa wayar yang telah anda siapkan. Selalunya, ini mestilah automatik. Sekiranya anda menyambungkan sepasang fon kepala Bluetooth, misalnya, Windows harus mengenalinya dengan segera sebagai peranti main balik.

Sekiranya anda telah menyambungkan telefon atau peranti yang memiliki kemampuan untuk mengirim dan menerima fail, anda dapat melancarkan fungsi Pemindahan Fail Bluetooth dari halaman tetapan Bluetooth. Tatal ke bawah dan klik pautan "Kirim atau terima fail melalui Bluetooth".

Di tetingkap Pemindahan Fail Bluetooth, pilih sama ada anda mahu menghantar atau menerima fail dan kemudian ikuti arahannya.