Apa itu Fail XLSX (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .xlsx adalah fail Microsoft Excel Open XML Spreadsheet (XLSX) yang dibuat oleh Microsoft Excel. Anda juga dapat membuka format ini di aplikasi spreadsheet lain, seperti Nombor Apple, Google Docs, dan OpenOffice. Mereka disimpan sebagai fail Zip yang dimampatkan, yang mengandungi sekumpulan fail lain yang digunakan untuk membuka dokumen.

BERKAITAN: Apakah Sambungan Fail?

Apakah Fail XLSX?

Fail XLSX adalah fail yang digunakan dalam Microsoft Excel, aplikasi spreadsheet yang menggunakan jadual untuk mengatur, menganalisis, dan menyimpan data. Setiap sel boleh mengandungi teks atau data berangka, termasuk memasukkan formula matematik.

Pertama kali diperkenalkan dengan Microsoft Office 2007 dalam standard Office Open XML, XLSX adalah format lalai ketika membuat spreadsheet menggunakan Excel versi moden. Microsoft memperkenalkan format terbuka ini sebahagian besarnya disebabkan oleh peningkatan persaingan dari Open Office dan Open Document Format (ODF). Format XLXS menggantikan format XLS proprietari yang digunakan Excel sebelumnya.

BERKAITAN: Apa itu Fail .DOCX, dan Bagaimana Ia Berbeza dengan Fail .DOC di Microsoft Word?

Bagaimana Saya Membuka Fail XLSX?

Kerana fail XLSX telah menjadi standard, anda boleh membukanya dalam banyak aplikasi di platform yang berbeza. Walaupun Windows tidak membukanya secara asli kecuali anda mempunyai salinan Microsoft Office 2007 atau lebih baru, anda boleh memuat turun aplikasi sumber terbuka pihak ketiga seperti Apache OpenOffice atau LibreOffice untuk membuka fail anda.

Pengguna Mac hanya perlu mengklik dua kali pada fail tersebut dan ia akan dibuka di aplikasi Apple Numbers.

Sekiranya anda lebih suka menyimpan, membuka, dan mengedit semua fail XML Office Open anda di cloud, anda boleh melakukannya dengan memuat naik dokumen anda melalui Excel Online atau Google Sheets.

Sebagai alternatif, jika anda pengguna Chrome, anda boleh memuat turun pelanjutan Penyuntingan Office untuk Dokumen, Helaian & Slaid (pelanjutan Google rasmi) untuk penyemak imbas anda. Ini membolehkan anda memuat naik fail XLSX langsung dari cakera keras tempatan anda ke Google Drive anda dengan menyeret dan menjatuhkannya ke tab Chrome mana pun.

BERKAITAN: Cara Bekerja dengan Microsoft Office Files di Google Drive