Apakah Kaedah Terbaik untuk Menyandarkan Komputer Saya?

Setiap orang kehilangan data pada suatu ketika dalam hidup mereka. Hard drive komputer anda boleh gagal besok, ransomware dapat menjadikan sandera fail anda, atau bug perisian dapat menghapus file penting anda. Sekiranya anda tidak membuat sandaran komputer secara berkala, anda boleh kehilangan fail tersebut selama-lamanya.

Sandaran tidak semestinya sukar atau membingungkan. Anda mungkin pernah mendengar tentang kaedah sandaran yang berbeza, tetapi yang mana sesuai untuk anda? Dan apa fail yang anda  benar-benar  perlu untuk membuat sandaran?

Ini Semua Mengenai Data Peribadi Anda

Mari mulakan dengan yang jelas:  apa  yang anda perlukan untuk membuat sandaran? Pertama sekali, anda perlu membuat sandaran fail peribadi anda. Anda sentiasa dapat memasang semula sistem operasi anda dan memuat turun semula program anda jika cakera keras anda gagal, tetapi data peribadi anda sendiri tidak dapat diganti.

Segala dokumen peribadi, foto, video rumah, dan data lain di komputer anda harus dicadangkan secara berkala. Itu tidak boleh diganti. Sekiranya anda menghabiskan berjam-jam untuk menyalin CD audio atau DVD video dengan bersungguh-sungguh, anda mungkin juga mahu menyandarkan fail tersebut, jadi anda tidak perlu melakukan semua itu lagi.

Sistem operasi, program, dan tetapan lain juga dapat disandarkan. Anda tidak  perlu  menyandarkannya, semestinya, tetapi ini dapat menjadikan hidup anda lebih mudah jika seluruh cakera keras anda gagal. Sekiranya anda jenis orang yang suka bermain-main dengan fail sistem, edit pendaftaran, dan kemas kini perkakasan anda secara berkala, mempunyai sandaran sistem yang lengkap dapat menjimatkan masa anda apabila ada yang salah.

Banyak Kaedah Menyandarkan Fail Anda

Terdapat banyak cara untuk membuat sandaran data anda, dari menggunakan pemacu luaran hingga membuat sandaran fail tersebut di pelayan jauh melalui Internet. Berikut adalah kelebihan dan kekurangan masing-masing:

  • Sandarkan ke Pemacu Luaran : Sekiranya anda mempunyai pemacu keras USB luaran, anda hanya boleh membuat sandaran ke pemacu tersebut menggunakan ciri sandaran bawaan komputer anda. Pada Windows 10 dan 8, gunakan Sejarah Fail. Pada Windows 7, gunakan Windows Backup. Pada Mac, gunakan Mesin Masa. Kadang-kadang sambungkan pemacu ke komputer dan gunakan alat sandaran, atau biarkan terpasang setiap kali rumah anda dan ia akan disandarkan secara automatik.  Kelebihan : Membuat sandaran adalah murah dan pantas.  Kekurangan : Sekiranya rumah anda dirompak atau terbakar, sandaran anda boleh hilang bersama dengan komputer anda, yang sangat teruk.

  • Sandarkan Melalui Internet : Sekiranya anda ingin memastikan fail anda selamat, anda boleh menyandarkannya ke internet dengan perkhidmatan seperti Backblaze. Backblaze adalah perkhidmatan sandaran dalam talian yang terkenal yang kami suka dan cadangkan kerana CrashPlan tidak lagi melayani pengguna di rumah (walaupun anda boleh membayar untuk akaun perniagaan kecil CrashPlan.) Terdapat juga pesaing seperti Carbonite — kami juga pernah menyebut MozyHome, tetapi ia kini menjadi sebahagian daripada Karbonit. Dengan bayaran bulanan yang rendah (kira-kira $ 5 sebulan), program ini berjalan di latar belakang pada PC atau Mac anda, secara automatik membuat sandaran fail anda ke storan web perkhidmatan. Sekiranya anda kehilangan fail tersebut dan memerlukannya semula, anda boleh memulihkannya.  Kelebihan: Sandaran dalam talian melindungi anda daripada sebarang jenis kehilangan data - kegagalan cakera keras, pencurian, bencana alam, dan semua yang ada di antara keduanya.  Kekurangan : Perkhidmatan ini  biasanya memerlukan  wang (lihat bahagian seterusnya untuk maklumat lebih lanjut), dan sandaran awal boleh memakan masa lebih lama daripada pada pemacu luaran - terutamanya jika anda mempunyai banyak fail.

  • Gunakan Perkhidmatan Penyimpanan Awan : Pembersih sandaran akan mengatakan bahawa ini bukan kaedah sandaran secara teknikal, tetapi bagi kebanyakan orang, ia berfungsi dengan tujuan yang sama. Daripada menyimpan fail anda di cakera keras komputer anda, anda boleh menyimpannya di perkhidmatan seperti Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, atau perkhidmatan penyimpanan awan yang serupa. Mereka kemudian akan menyegerakkan secara automatik ke akaun dalam talian anda dan ke PC anda yang lain. Sekiranya cakera keras anda mati, anda masih akan menyimpan salinan fail yang disimpan dalam talian dan di komputer anda yang lain.  Kelebihan : Kaedah ini mudah, cepat, dan dalam banyak kes, percuma, dan kerana ia dalam talian, ia melindungi anda daripada semua jenis kehilangan data.  Keburukan: Sebilangan besar perkhidmatan cloud hanya menawarkan ruang beberapa gigabait secara percuma, jadi ini hanya berfungsi jika anda mempunyai sebilangan kecil fail yang ingin anda sandarkan, atau jika anda bersedia membayar untuk simpanan tambahan. Bergantung pada fail yang anda ingin sandarkan, kaedah ini boleh menjadi lebih mudah atau lebih rumit daripada program sandaran lurus ke atas.

Walaupun program sandaran seperti Backblaze dan perkhidmatan penyimpanan awan seperti Dropbox adalah sandaran dalam talian, ia berfungsi dengan cara yang berbeza secara asasnya. Dropbox dirancang untuk menyegerakkan fail anda di antara PC, sementara Backblaze dan perkhidmatan serupa dirancang untuk membuat sandaran fail dalam jumlah besar. Backblaze akan menyimpan banyak salinan versi fail anda yang berlainan, jadi anda dapat memulihkan fail tersebut sama seperti dari banyak titik dalam sejarahnya. Dan, sementara perkhidmatan seperti Dropbox percuma untuk sejumlah kecil ruang, harga rendah Backblaze adalah sebagai sandaran sebesar yang anda mahukan. Bergantung pada berapa banyak data yang anda miliki, satu mungkin lebih murah daripada yang lain.

Backblaze dan Carbonite mempunyai satu batasan besar yang harus anda ingat. Sekiranya anda memadam fail di komputer anda, fail tersebut akan dihapus dari sandaran dalam talian anda selepas 30 hari. Anda tidak dapat kembali dan memulihkan fail yang dipadamkan atau versi fail sebelumnya setelah tempoh 30 hari ini. Oleh itu, berhati-hatilah semasa memadam fail tersebut sekiranya anda menginginkannya kembali!

Satu Sandaran Tidak Cukup: Gunakan Pelbagai Kaedah

BERKAITAN: Anda Tidak Membuat Sandaran dengan Betul Kecuali Anda Mempunyai Sandaran di Tapak

Jadi mana yang harus anda gunakan? Sebaik-baiknya, anda menggunakan sekurang-kurangnya dua daripadanya. Kenapa? Kerana anda mahukan   sandaran di luar  dan di  lokasi .

"Onsite" secara harfiah bermaksud sandaran disimpan di lokasi fizikal yang sama dengan anda. Oleh itu, jika anda membuat sandaran ke cakera keras luaran dan menyimpannya di rumah dengan PC rumah anda, itu adalah sandaran di tempat.

Sandaran di luar lokasi disimpan di lokasi yang berbeza. Jadi, jika anda membuat sandaran ke pelayan dalam talian, seperti Backblaze atau Dropbox, itu adalah sandaran di luar laman web.

Sandaran di tempat lebih pantas dan mudah, dan harus menjadi barisan pertahanan pertama anda terhadap kehilangan data. Sekiranya anda kehilangan fail, anda dapat memulihkannya dengan cepat dari pemacu luaran. Tetapi anda tidak boleh bergantung pada sandaran di lokasi sahaja. Sekiranya rumah anda terbakar atau semua perkakasan di dalamnya dicuri oleh pencuri, anda akan kehilangan semua fail anda.

Sandaran di luar laman web tidak harus menjadi pelayan di Internet, dan anda tidak perlu membayar langganan bulanan untuk satu. Anda boleh menyandarkan fail anda ke cakera keras dan menyimpannya di pejabat anda, di rumah rakan, atau di peti besi bank, misalnya. Ini akan menjadi lebih tidak selesa, tetapi secara teknikalnya adalah sandaran di luar lokasi.

Begitu juga, anda juga dapat menyimpan fail anda di Dropbox, Google Drive, atau OneDrive dan melakukan sandaran biasa ke pemacu luaran. Atau anda boleh menggunakan Backblaze untuk membuat sandaran dalam talian dan Sejarah Fail Windows untuk membuat sandaran tempatan. Terdapat banyak cara untuk menggunakan perkhidmatan ini secara bersamaan, dan bergantung kepada anda bagaimana melakukannya. Pastikan anda mempunyai strategi sandaran yang mantap, dengan sandaran di tempat  dan di  luar lokasi, jadi anda mempunyai jaring pengaman yang luas untuk tidak kehilangan fail anda.

Automatikkannya!

Semua itu mungkin terdengar rumit, tetapi semakin kerap anda mengautomasikan sistem sandaran anda, semakin kerap anda dapat membuat sandaran dan semakin besar kemungkinan anda akan menggunakannya. Itulah sebabnya anda harus menggunakan alat automatik dan bukannya menyalin fail ke pemacu luaran dengan tangan. Anda hanya boleh menyiapkannya sekali, dan lupakan sahaja.

Itulah salah satu sebab kami sangat menyukai perkhidmatan dalam talian seperti Backblaze. Sekiranya membuat sandaran ke internet, ia dapat melakukannya secara automatik setiap hari. Sekiranya anda mesti memasang pemacu luaran, anda harus berusaha lebih kuat, yang bermaksud anda akan membuat sandaran lebih jarang dan akhirnya anda mungkin berhenti melakukannya. Menjaga semua automatik adalah sepadan dengan harganya.

Sekiranya anda tidak mahu membayar apa-apa dan terutamanya bergantung pada sandaran tempatan, pertimbangkan untuk menggunakan perkhidmatan penyegerakan fail seperti Dropbox, Google Drive, atau Microsoft OneDrive untuk menyegerakkan fail penting anda dalam talian. Dengan cara itu, jika anda kehilangan sandaran tempatan anda, sekurang-kurangnya anda akan mempunyai salinan dalam talian.

Pada akhirnya, anda hanya perlu memikirkan di mana fail anda dan memastikan anda mempunyai banyak salinan setiap masa. Sebaik-baiknya, salinan tersebut harus berada di lebih dari satu lokasi fizikal. Selagi anda benar-benar memikirkan apa yang akan anda lakukan sekiranya komputer anda mati, anda harus berada jauh di hadapan kebanyakan orang.

Kredit Gambar: Mario Goebbels di Flickr