Bolehkah Anda Menggunakan AirDrop pada PC Windows atau Telefon Android?

Apple AirDrop adalah cara yang mudah untuk menghantar foto, fail, pautan, dan data lain antara peranti. AirDrop hanya berfungsi pada Mac, iPhone, dan iPad, tetapi penyelesaian serupa tersedia untuk PC Windows dan peranti Android.

Windows 10: Perkongsian Berdekatan

Sekiranya anda hanya memindahkan foto atau fail antara dua PC Windows 10 yang berdekatan, anda tidak memerlukan apa-apa tambahan. Ciri "Perkongsian Berdekatan" Windows 10 telah ditambahkan pada Kemas kini April 2018. Ciri ini berfungsi seperti AirDrop untuk Windows. Dengan ciri ini diaktifkan pada dua PC yang berdekatan antara satu sama lain, anda dapat dengan cepat menghantar apa sahaja — bahkan fail, dengan menggunakan ciri Kongsi yang terdapat dalam Penjelajah Fail Windows 10. Fail dipindahkan melalui Bluetooth atau Wi-Fi.

Untuk menyiapkannya, kunjungi Tetapan> Sistem> Pengalaman Bersama dan aktifkan "Perkongsian berdekatan". Anda boleh memilih siapa yang boleh menghantar kandungan kepada anda, tetapi anda tetap harus bersetuju setiap kali seseorang ingin menghantar sesuatu kepada anda.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Perkongsian Berdekatan di Windows 10

Android: Fail oleh Google (dan Kongsi Cepat)

Di bahagian depan Android, Google sedang mengusahakan ciri "Share Cepat" yang berfungsi seperti AirDrop dan Nearby Sharing. Melalui gabungan Bluetooth dan Wi-Fi, ini akan membolehkan anda berkongsi fail, foto, dan juga coretan teks dengan orang lain yang berdekatan.

Ciri ini belum habis — 9to5Google menemui versi yang sedang dijalankan pada bulan Jun 2019. Mungkin memerlukan sedikit masa.

Sehingga ciri ini disiarkan, anda mungkin mahu mencuba aplikasi Files by Google rasmi. Ini termasuk fitur "perkongsian luar talian" yang menggunakan perkongsian fail peer-to-peer untuk mengirim fail ke orang lain dengan aplikasi Files by Google di sekitarnya. Dengan kata lain, ia berfungsi seperti AirDrop — dua orang yang dipasang oleh Files oleh Google dapat menggunakan aplikasi untuk menghantar fail berulang-ulang menggunakan Bluetooth.

Alternatif Merentas Platform untuk AirDrop

Alat perkongsian fail rangkaian klasik masih berfungsi dengan baik dengan PC Windows, Mac, dan juga sistem Linux. Anda boleh menyediakan folder rangkaian bersama di rangkaian tempatan anda. Dengan hanya alat yang dibina di dalam sistem operasi anda, anda boleh mengakses folder rangkaian di pengurus fail sistem operasi anda dan menyalin fail berulang-ulang.

Sekiranya itu sedikit teknikal atau anda mahu memindahkan fail melalui internet, cuba gunakan perkhidmatan penyegerakan fail seperti Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, atau Apple iCloud Drive — yang juga berfungsi pada Windows. Anda boleh berkongsi fail (atau folder) dengan akaun lain dan fail tersebut akan tersedia di storan awan orang lain. Dropbox bahkan mempunyai fitur "LAN Sync", yang akan memastikan bahawa fail yang dikongsi dengan anda oleh seseorang di rangkaian tempatan akan dipindahkan melalui rangkaian tempatan anda dan bukan internet, menjimatkan masa dan memuat turun lebar jalur.

Sekiranya anda lebih suka menghantar fail melalui rangkaian tempatan, cuba Snapdrop. Ini semacam klon AirDrop berasaskan web. Tidak seperti banyak perkhidmatan berasaskan web lain, anda dapat membuka Snapdrop pada dua peranti di rangkaian lokal yang sama dan mengirim fail — fail tersebut akan dipindahkan melalui rangkaian tempatan anda, bukan melalui internet.

Untuk menghantar fail yang lebih besar, pertimbangkan perkhidmatan penghantaran fail. Terdapat banyak di luar sana, tetapi Firefox Send dibuat oleh Mozilla dan percuma. Anda boleh memuat naik fail ke perkhidmatan. Anda kemudian diberi pautan yang boleh anda kirimkan kepada seseorang, dan orang itu dapat membuka pautan di penyemak imbasnya dan memuat turun fail. Ini memindahkan fail melalui internet.

Anda boleh menggunakan alat ini tanpa apa-apa jenis akaun — anda bahkan dapat menggunakannya di Google Chrome, Safari, atau penyemak imbas web bukan Firefox lain.

Sayangnya, kami tidak dapat mencari jenis klien Windows untuk aplikasi AirDrop atau Android yang serasi dengan AirDrop. AirDrop hanya berfungsi antara sistem macOS, iPhone, dan iPad.