Cara Menggunakan Welder ARC Google untuk Menjalankan Aplikasi Android di Chrome

Google baru-baru ini melancarkan aplikasi Chrome ARC Welder, yang membolehkan anda menjalankan aplikasi Android jika anda menggunakan Chrome OS, atau menggunakan penyemak imbas web Chrome.

ARC atau App Runtime untuk Chrome dalam versi beta dan oleh itu anda semestinya menjangkakan pepijat. Anda juga tidak boleh memasang aplikasi dari Google Play Store. Anda memerlukan paket atau APK aplikasi Android, atau aplikasi Android yang telah disimpan dalam file ZIP.

Untuk menjalankan fail APK, anda mesti memuat turunnya terlebih dahulu dari salah satu daripada sejumlah repositori di Internet. Setelah dimuat turun, anda boleh memuatkannya di ARC Welder dan jika (besar "JIKA"), jalankan.

Tidak ada jaminan semua (atau mana-mana) aplikasi yang anda cuba akan berfungsi atau akan dapat digunakan, tetapi bagi pembangun yang ingin membuat aplikasi Android yang juga berjalan di Chrome OS dan penyemak imbas Chrome, ia berguna untuk pengujian.

Bagi kita yang lain, hanya seronok bermain-main dan melihat bagaimana ia berfungsi.

Memasang ARC Welder pada Sistem Anda

Anda akan menemui ARC Welder di Kedai Web Chrome. Klik butang "Pasang" untuk memulakan.

Klik "Tambah" untuk memasang ARC Welder ke dalam aplikasi Chrome anda.

Setelah aplikasi Arc Welder ditambahkan, anda perlu mencari beberapa APK untuk dijalankan. Terdapat banyak tempat untuk memuat turun fail APK. Cuba cari aplikasi tertentu bersama dengan "APK".

Apabila anda menemui beberapa, buka Chrome, Aplikasi Chrome anda, dan kemudian mulakan ARC Welder.

Semasa pertama kali menjalankannya, anda perlu memilih direktori yang boleh ditulis oleh APK. Klik "Pilih" dan kemudian pilih lokasi yang ada atau buat yang baru.

Seterusnya, sudah tiba masanya untuk memuatkan APK pertama anda. Klik "Tambahkan APK anda" untuk memulakan.

Navigasi ke folder tempat anda menyimpan fail APK anda dan pilih satu. Sekarang anda akan diberikan beberapa pilihan, seperti bagaimana anda mahu orientasi, metadata apa pun yang ingin anda tambahkan, dll.

Jangan bimbang jika anda tidak mahu mengacaukan semua ini, biarkan semuanya menjadi lalai dan klik "Lancarkan Aplikasi".

Kemungkinan besar banyak APK yang anda cuba muatkan tidak akan berfungsi. Kami cuba memuatkan Facebook dan Google Play, tetapi kedua-duanya kelihatan menggantung. Kami memberi Flappy Birds tembakan demi masa lalu, tetapi ia gagal.

Twitter berfungsi, bagaimanapun, seperti Instagram, dan beberapa yang lain.

Sekiranya anda memuat aplikasi Android di Chrome, aplikasi akan tersedia untuk dimuat secara langsung sebagai aplikasi Chrome dari situ. Tidak perlu memuatkannya melalui ARC Welder.

Anda hanya dapat menguji satu aplikasi Android pada satu masa. Kali berikutnya anda memuatkan APK dari ARC Welder, aplikasi ini akan membuang aplikasi sebelumnya.

Walaupun begitu, sangat menarik untuk memuat aplikasi Android, bukan hanya pada OS Chrome, yang nampaknya lebih sesuai, tetapi pada Windows, OS X, atau sistem lain dengan penyemak imbas Chrome di dalamnya.

Walaupun Mac mempunyai kedai aplikasi yang cukup besar, ia tidak terlalu luas, dan platform aplikasi Windows Store bersifat anemia dan terdedah kepada eksploitasi. Oleh itu, terbukti berguna untuk mempunyai lebih banyak aplikasi Android yang juga berjalan di Chrome. Sekarang, tidak banyak, jadi kita harus melihat di mana pembangun aplikasi mengambilnya.

Sekiranya anda ingin memberi komen atau pertanyaan, sila tinggalkan maklum balas anda di forum perbincangan kami.