Cara Memeriksa Kekuatan Isyarat Wi-Fi Anda

Sekiranya internet anda kelihatan perlahan atau halaman web tidak dimuat, masalahnya ialah sambungan Wi-Fi anda. Mungkin anda terlalu jauh dari sumbernya, atau dinding tebal menghalang isyarat. Inilah cara untuk memeriksa kekuatan isyarat Wi-Fi tepat anda.

Mengapa Kekuatan Isyarat Wi-Fi Penting

Isyarat Wi-Fi yang lebih kuat bermaksud sambungan yang lebih dipercayai. Inilah yang membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya kelajuan internet yang tersedia untuk anda. Kekuatan isyarat Wi-Fi bergantung pada pelbagai faktor, seperti sejauh mana jarak anda dari penghala, sama ada sambungan 2.4 atau 5ghz, dan juga bahan dinding di sekitar anda. Semakin dekat anda dengan penghala, semakin baik. Walaupun sambungan 2.4ghz disiarkan lebih jauh, mereka mungkin mempunyai masalah gangguan. Dinding tebal yang diperbuat daripada bahan yang lebih padat (seperti konkrit) akan menyekat isyarat Wi-Fi. Sebaliknya, isyarat yang lebih lemah membawa kepada kelajuan yang lebih perlahan, putus sekolah, dan (dalam beberapa kes) pemutusan total.

Tidak semua masalah sambungan adalah akibat kekuatan isyarat yang lemah. Sekiranya internet di tablet atau telefon anda kelihatan perlahan, mulakan dengan menghidupkan semula penghala anda jika anda mempunyai akses ke sana. Sekiranya masalah berlanjutan, langkah seterusnya adalah memeriksa apakah Wi-Fi adalah masalahnya. Cuba gunakan internet dengan peranti yang disambungkan melalui ethernet. Sekiranya anda masih mempunyai masalah, rangkaian adalah masalahnya. Sekiranya sambungan ethernet baik dan tetapan semula penghala tidak membantu, sudah waktunya untuk memeriksa kekuatan isyarat.

Memeriksa Kekuatan Isyarat Wi-Fi dengan Cara Mudah

Untuk memeriksa kekuatan Wi-Fi anda, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah melihat peranti yang menghadapi masalah. Sama ada menggunakan iOS, Android, Mac, atau Windows, anda harus mempunyai penunjuk sambungan Wi-Fi. Biasanya, empat atau lima garis melengkung membentuk simbol Wi-Fi, dan semakin banyak yang diisi, semakin kuat sambungannya.

Setiap telefon, tablet, dan komputer riba berbeza dan mungkin menunjukkan kekuatan Wi-Fi yang berbeza. Tetapi perlu merujuk pada peranti kedua, atau ketiga. Sekiranya anda memeriksa telefon, pertimbangkan juga untuk menguji tablet. Bandingkan prestasi internet pada kedua-dua peranti dan lihat apa yang dipaparkan untuk kekuatan Wi-Fi. Sekiranya anda mempunyai hasil yang serupa dengan kedua-duanya, anda mempunyai asas asas yang baik untuk digunakan.

Sekiranya anda menentukan bahawa sambungan Wi-Fi anda lemah di tempat tertentu, perkara seterusnya yang perlu dilakukan adalah berjalan-jalan dan perhatikan bar Wi-Fi pada telefon pintar atau tablet anda. Jejaki sejauh mana anda berada dari penghala, dan berapa banyak dinding yang ada di antara ia dan anda.

Perhatikan bila bar Wi-Fi anda meningkat dan berkurang. Ini adalah pemeriksaan asas, tetapi untuk kebanyakan kes, itu akan mencukupi.

Kaedah Lebih Canggih (dan Tepat) untuk Memeriksa Kekuatan Wi-Fi

Melihat bar dalam simbol hanya akan memberitahu anda begitu banyak. Sekiranya anda ingin mengetahui kekuatan Wi-Fi dengan lebih mendalam, anda perlu menggunakan aplikasi atau program (seperti aplikasi Utiliti AirPort atau Penganalisis Wi-Fi) untuk mengukur desibelnya berbanding dengan miliwatt (dBm).

Anda boleh mengukur isyarat Wi-Fi dengan pelbagai cara. Pengukuran yang paling tepat adalah milliwatt (mW), tetapi juga yang paling sukar dibaca kerana bilangan tempat perpuluhan (0.0001 mW). Indikator Kekuatan Isyarat yang Diterima (RSSI) adalah pilihan lain, tetapi vendor Wi-Fi menanganinya secara tidak konsisten dan dengan skala yang berbeza-beza. Decibels berbanding milliwatt (dBm) mengelakkan masalah ini, dan banyak pengeluar menukar RSSI menjadi dBm pula, jadi kami akan membahas pengukuran tersebut.

Perkara pertama yang perlu diketahui ialah pengukuran dBm akan dipaparkan dalam angka negatif. Skala berjalan dari -30 hingga -90. Jika anda melihat -30, anda mempunyai "sambungan sempurna" dan kemungkinan berdiri di sebelah penghala Wi-Fi. Namun, jika anda melihat isyarat Wi-Fi yang disenaraikan di -90, perkhidmatan ini sangat lemah sehingga anda mungkin tidak dapat menyambung ke rangkaian tersebut. Sambungan yang sangat baik ialah -50 dBm, sementara -60 dBm mungkin cukup baik untuk menstrim, mengendalikan panggilan suara, dan apa sahaja.

Untuk mengukur kekuatan isyarat Wi-Fi pada telefon atau tablet, anda boleh menggunakan Aplikasi Utiliti Lapangan Terbang untuk iPhone dan iPad, atau Penganalisis Wi-Fi untuk Android. Kedua-duanya mudah digunakan dan menunjukkan hasil untuk rangkaian tanpa wayar di kawasan anda.

Untuk pengguna iPhone, Aplikasi Utiliti Airport memerlukan anda masuk ke tetapan peranti anda dan menghidupkan pengimbas Wi-Fi. Cukup pergi ke tetapan iPhone atau iPad anda (bukan tetapan aplikasi), ketuk Utiliti Bandara dalam senarai tetapan, dan kemudian beralih Pemindai Wi-Fi. Sekarang, kembali ke aplikasi Utiliti Lapangan Terbang dan mulakan imbasan. Anda akan melihat pengukuran dBm dinyatakan sebagai RSSI.

Bagi pengguna Android, Penganalisis Wi-Fi adalah langkah yang lebih mudah. Buka aplikasi dan cari rangkaian yang dijumpai. Setiap entri akan menyenaraikan kekuatan sebagai dBm.

Windows 10 tidak mempunyai cara terpasang untuk melihat kekuatan isyarat yang tepat, walaupun netsh wlan show interfaceperintah tersebut memberi anda kekuatan isyarat anda sebagai peratusan.

Pada masa lalu, kami mengesyorkan WifiInfoView NirSoft untuk memeriksa saluran Wi-Fi, dan juga mendapat anggapan untuk memeriksa kekuatan Wi-Fi. Program ini percuma, mudah digunakan, dan tidak memerlukan pemasangan. Cukup unzip dan klik dua kali fail EXE. Seperti Mac dan iOS, anda akan menemui ukuran dBm yang disenaraikan di bawah entri RSSI.

Pada Mac, anda tidak perlu memuat turun program atau aplikasi apa pun jika anda ingin mengukur rangkaian yang disambungkan. Tahan kekunci pilihan dan klik pada simbol Wi-Fi. Anda akan melihat pengukuran dBm dalam entri RSSI.

Cara Meningkatkan Kekuatan Isyarat Wi-Fi

Setelah anda mengetahui betapa kuatnya rangkaian anda, anda akan mempunyai idea yang lebih baik mengenai apa yang harus dilakukan untuk memperbaikinya. Contohnya, jika anda dapat mencapai pinggir rumah anda dan masih melihat isyarat 60 dBm (atau kebanyakan bar), maka masalah yang anda hadapi tidak berkaitan dengan kekuatan Wi-Fi. Periksa gangguan, pertimbangkan untuk menukar saluran, atau naik taraf ke penghala yang menyokong 5 GHz jika yang sekarang tidak.

Sekiranya anda melangkah satu atau dua bilik dari penghala dan mendapati anda kehilangan isyarat dengan cepat, sudah waktunya untuk mempertimbangkan usia penghala dan penempatannya. Sama ada dinding anda sangat tebal dan padat, atau penghala anda sudah lama dan tidak dapat menyiarkannya jauh. Sekiranya anda mempunyai dinding plaster, pertimbangkan untuk memindahkan penghala sedekat mungkin ke pusat rumah.

Sekiranya penghala anda lebih tua, mungkin sudah waktunya untuk meningkatkan. Apabila melakukannya, cari yang menyokong kedua-dua isyarat 2.4 dan 5 GHz Wi-Fi. Isyarat 5 GHz tidak meluas sejauh 2.4 GHz, tetapi ia mempunyai lebih banyak pilihan untuk memintas masalah gangguan.

Sekiranya anda mempunyai rumah besar, anda mungkin ingin mempertimbangkan penghala mesh. Mereka adalah cara mudah untuk meningkatkan isyarat Wi-Fi di seluruh rumah anda dan menyertakan ciri hebat lain, seperti kemas kini firmware automatik dan rangkaian tetamu. Sebilangan besar orang mungkin tidak memerlukan rangkaian jaringan, dan anda dapat mencari penghala yang lebih murah yang juga menawarkan kemas kini firmware dan rangkaian tamu.

Sekiranya anda tidak pasti memerlukan penghala jala, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk membuat peta panas Wi-Fi di rumah anda. Peta haba adalah kaedah terbaik untuk menentukan di mana wayarles anda paling kuat dan lemah dengan visual yang mudah difahami. Anda membuat lakaran susun atur kediaman anda, dan kemudian anda berjalan sambil program mengukur kekuatan Wi-Fi. Ini kemudian berwarna di peta anda untuk memberi anda idea umum mengenai kekuatan isyarat Wi-Fi di seluruh. Sekiranya anda berada di pusat rumah anda dan peta panas menunjukkan isyarat lemah di mana-mana, mungkin sudah tiba masanya untuk penghala mesh.

Sayangnya, tidak ada satu-satu-solusi yang sesuai untuk meningkatkan isyarat Wi-Fi di setiap rumah. Walau bagaimanapun, jika anda mencuba setiap kaedah ini, anda boleh mendapatkan maklumat yang paling tepat untuk membuat keputusan tepat mengenai apa yang harus dilakukan seterusnya.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Isyarat Tanpa Wayar yang Lebih Baik dan Mengurangkan Gangguan Rangkaian Tanpa Wayar