Mengapa Chrome Memiliki Banyak Proses Terbuka?

Sekiranya anda pernah mengintip Task Manager semasa menjalankan Google Chrome, anda mungkin terkejut melihat bahawa jumlah entri chrome.exe secara radikal melebihi jumlah tetingkap Chrome sebenar yang anda buka. Apa kesepakatan dengan semua proses itu?

Sesi Pertanyaan & Jawapan hari ini diberikan oleh SuperUser — subdivisi Stack Exchange, kumpulan laman web Soal Jawab yang didorong oleh komuniti.

Soalan

Sekiranya anda ingin tahu tentang semua proses Chrome yang nampaknya sama, anda tidak bersendirian. Pembaca SuperUser PolyShell benar-benar mahu mencapai perkara yang paling penting:

Dalam Windows Task Manager nampaknya saya menjalankan banyak proses Chrome, walaupun saya hanya mempunyai satu tetingkap Chrome yang terbuka.

Bagaimana ini boleh berlaku? Saya selalu fikir setiap program terbuka mewakili satu proses.

Walaupun jumlah proses chrome.exe individu pada mulanya kelihatan membingungkan, ada penjelasan yang sangat baik untuk banjir tersebut.

Jawapannya

Beberapa penyumbang SuperUser masuk untuk menjawab soalan itu. Jeff Atwood menawarkan rujukan ke blog Pembangunan Chrome:

Anda boleh membaca perinciannya di sini:

Google Chrome memanfaatkan sifat ini dan meletakkan aplikasi web dan pemalam dalam proses yang berasingan dari penyemak imbas itu sendiri. Ini bermaksud bahawa kerosakan mesin dalam satu aplikasi web tidak akan mempengaruhi penyemak imbas atau aplikasi web lain. Ini bermaksud OS dapat menjalankan aplikasi web secara selari untuk meningkatkan daya tindak, dan ini bermaksud penyemak imbas itu sendiri tidak akan terkunci jika aplikasi web atau pemalam tertentu berhenti bertindak balas. Ini juga bermaksud kita dapat menjalankan proses enjin rendering di kotak pasir yang membatasi yang membantu membatasi kerosakan jika terjadi eksploitasi.

Pada dasarnya, setiap tab mempunyai satu proses kecuali tab tersebut berasal dari domain yang sama. Penyampai mempunyai proses untuk dirinya sendiri. Setiap pemalam akan mempunyai satu dan begitu juga setiap pelanjutan yang aktif.

KronoS berkongsi helah untuk memeriksa proses di dalam Chrome sebagai pengganti Tugas Pengurus yang lebih samar:

Anda dapat melihat proses mana yang berlaku:

 Menu-> Alat -> Pengurus Tugas

Yang kelihatan seperti ini:

Deizel menawarkan bantuan untuk pelajar visual di luar sana:

Jangan lupa membaca komik pengenalan Chrome yang merangkumi perkara ini di antara keputusan reka bentuk lain.

Keseluruhan komik Chrome wajar dibaca untuk peminat Chrome kerana ia menerangkan banyak pilihan reka bentuk lain yang terlibat dalam pengeluaran penyemak imbas. Ia juga hanya senang dibaca.

Ada yang perlu ditambah dengan penjelasannya? Bunyi dalam komen. Ingin membaca lebih banyak jawapan daripada pengguna Stack Exchange yang mahir teknologi? Lihat utas perbincangan lengkap di sini.