Cara Menetapkan Wallpaper Berbeza Pada Setiap Monitor Di Windows 10

Menetapkan latar belakang yang unik pada setiap monitor anda adalah satu muslihat yang mudah di Windows 8, tetapi menu ini dikhaskan sehingga tidak dapat dilihat di Windows 10. Tetapi masih ada jika anda tahu di mana mencarinya.

Baru: Tetapkan Wallpaper di Aplikasi Tetapan

Sejak awalnya kami menerbitkan artikel ini, Microsoft menambahkan penyelesaian yang lebih baik untuk Windows 10.

Untuk menukar latar belakang desktop secara berasingan untuk setiap monitor, pergi ke Tetapan> Pemperibadian> Latar belakang. Di bawah Pilih Gambar Anda, klik kanan gambar latar dan pilih "Tetapkan untuk monitor 1", "Tetapkan untuk monitor 2", atau monitor mana pun yang ingin Anda gunakan.

Untuk menambahkan gambar tambahan ke senarai ini, klik "Browse" dan pilih kertas dinding yang ingin anda gunakan. Windows akan menetapkannya sebagai lalai anda di semua desktop. Klik kanan ikon kertas dinding dan pilih monitor yang ingin anda gunakan masing-masing.

Bilakah Menggunakan Trik Ini (dan Kapan Menggunakan Alat Pihak Ketiga)

Pertama dan terpenting, kami ingin memanfaatkan masa anda dengan sebaik-baiknya - baik dalam membaca tutorial ini dan semasa anda menggunakan nasihat kami untuk menggabungkan kertas dinding anda. Dengan itu, pertimbangkan dua senario berikut.

Senario satu: Anda jarang menukar kertas dinding desktop anda, tetapi anda benar-benar ingin mempunyai latar belakang yang berbeza pada setiap monitor. Dalam senario ini, penyelesaian dalam artikel ini (yang cepat dan menggunakan tetapan bawaan Windows) adalah penyelesaian yang sempurna kerana memberi perhatian kepada sumber sistem.

Senario kedua: jika anda ingin menggunakan pelbagai dan pelbagai kertas dinding pada setiap monitor anda, dan anda mahukan tahap kawalan yang tinggi terhadapnya, maka pilihan kertas dinding standard pada Windows 10 mungkin tidak akan memotongnya. Sekiranya anda seorang pecandu kertas dinding atau benar-benar memerlukan kawalan gigi halus terhadap latar belakang, maka kami sangat mengesyorkan John's Background Switcher (percuma) atau Pisau Tentera Switzerland pengurusan multimonitor yang dihormati (DisplayFusion) untuk pengurusan kertas dinding boleh didapati dalam versi percuma).

Sekiranya anda berada dalam senario yang pertama, mari kita lihat cara menetapkan kertas dinding tersuai pada setiap monitor di Windows 10. (Dan jika anda berada dalam suasana menyesuaikan semua-perkara-perkara, pastikan untuk melihat-lihat bagaimana untuk menyesuaikan skrin masuk dan kunci Windows 10 anda juga.)

BERKAITAN: Cara Mengubah Latar Belakang Skrin Masuk pada Windows 10

Cara Memilih Wallpaper Unik untuk Monitor Berbeza di Windows 10

Terdapat dua cara untuk memilih pelbagai wallpaper monitor di Windows 10 - tidak begitu intuitif. Untuk setiap kaedah, kami akan menggunakan sebilangan kecil  wallpaper Game of Thrones untuk menunjukkan. Untuk kerangka rujukan, inilah rupa desktop semasa kami, dengan kertas dinding Windows 10 lalai yang diulang pada setiap tiga monitor kami.

Ini kertas dinding yang bagus, sejauh kertas dinding stok, tetapi sedikit membosankan. Mari campurkan.

Kaedah Mudah, tetapi Tidak Sempurna: Tukar Wallpaper Anda Dengan Windows File Explorer

Kaedah pertama tidak intuitif, kerana bergantung pada anda memilih gambar dalam Windows Explorer File  dan mengetahui bagaimana Windows akan menangani banyak pilihan gambar anda. Pilih gambar anda di File Explorer, menggunakan Ctrl atau Shift untuk memilih beberapa gambar. Klik kanan pada gambar yang ingin anda tetapkan ke monitor utama anda sementara gambar yang ingin anda gunakan masih dipilih. (Perhatikan, ini adalah yang utama seperti di monitor yang difikirkan oleh Windows sebagai monitor utama pada menu Tetapan> Sistem> Paparan di Panel Kawalan, tidak semestinya monitor yang anda anggap utama / penting.) Di menu konteks klik kanan , pilih "Tetapkan sebagai latar belakang desktop".

Windows akan menetapkan gambar tersebut sebagai wallpaper desktop anda. Di bawah ini, anda dapat melihat bahawa gambar yang kami klik (kertas dinding merah dengan lambang House Lannister) ada di monitor tengah. Dua kertas dinding lain, untuk House Stark dan House Baratheon, lebih kurang diletakkan secara rawak pada monitor sekunder dan tersier.

Ini adalah penyelesaian yang sangat tidak relevan kerana anda tidak mempunyai kawalan di mana gambar pada monitor bukan utama akan ditempatkan. Ia juga mempunyai dua kekurangan lain yang menjengkelkan: jika gambar tidak beresolusi tepat pada monitor anda, gambar tersebut tidak akan berfungsi, dan gambar tersebut akan berputar secara rawak setiap 30 minit.

Dengan kekurangan itu, ketahui bahawa kami telah menunjukkan kaedah ini sepenuhnya atas nama ketelitian dan pendidikan dan bukan kerana kami fikir anda akan lebih suka. Mari lihat kaedah yang lebih baik.

Kaedah yang rumit, tetapi kuat: Tukar Kertas Dinding Anda Dengan Menu Peribadikan

Kemas kini : Perintah di sini tidak lagi menampilkan antara muka Panel Kawalan tradisional, tetapi anda kini boleh menggunakan tetapan> Peribadikan> tetingkap Latar belakang untuk mencapai perkara yang sama.

Semasa Windows 8 keluar, salah satu perkara pertama yang diperhatikan oleh pengguna multi-monitor adalah terdapat banyak pilihan menu baru, termasuk alat pemilihan kertas dinding multi-monitor yang sangat mudah digunakan yang terdapat di dalam menu Peribadikan di Panel Kawalan. Tidak dapat dijelaskan, pilihan itu lenyap di Windows 10.

Anda tidak akan menjumpainya di Tetapan> Pemperibadian> Latar belakang di mana dulu - di sana anda hanya dapat menetapkan satu gambar sebagai latar belakang anda tanpa mengira berapa banyak monitor yang anda miliki. Selanjutnya, anda tidak akan menemuinya di tempat yang digunakan untuk tinggal di Windows 8, di Panel Kawalan> Penampilan dan Pemperibadian> Pemperibadian di mana dulu ada pautan langsung ke sana. Anehnya, walaupun tidak ada menu yang langsung menghubungkannya, menu itu sendiri hanya melepak di sana menunggu anda.

Untuk mengaksesnya, tekan Windows + R pada papan kekunci anda untuk memanggil kotak dialog Jalankan dan masukkan teks berikut:

kawalan / nama Microsoft.Personalisasi / halaman halamanWallpaper

Tekan Enter dan, dengan kekuatan trik baris perintah, anda akan melihat menu pemilihan kertas dinding lama.

Jika kita mengklik pada butang "Browse", kita dapat melihat ke folder dengan  wallpaper Game of Thrones (atau kita dapat menggunakan menu dropdown untuk menavigasi ke lokasi wallpaper yang ada seperti perpustakaan Gambar Windows).

Setelah memuatkan direktori yang ingin anda bekerjasama, di sinilah akhirnya anda akan mendapat kawalan per monitor yang anda cari. Nyahpilih gambar (Windows memeriksa semuanya secara automatik semasa anda memuatkan direktori) dan kemudian pilih satu gambar. Klik kanan padanya dan pilih monitor yang ingin anda tetapkan (sekali lagi, kunjungi Tetapan> Sistem> Paparan jika anda tidak tahu monitor mana nombornya).

Ulangi proses untuk apa sahaja kertas dinding yang ingin anda gunakan untuk setiap monitor. Hasil akhirnya? Tepat kertas dinding yang kami mahukan di setiap monitor:

Sekiranya anda ingin mencampuradukkan lebih banyak perkara, anda selalu dapat memilih beberapa gambar dan kemudian menggunakan menu lungsur "Posisi gambar" untuk membuat penyesuaian bagaimana gambar ditampilkan dan menu "Ubah gambar setiap" untuk mengubah seberapa sering pemilihan foto yang telah anda ubah.

Ia bukan sistem yang paling canggih di dunia (lihat beberapa pilihan pihak ketiga yang kami ketengahkan dalam pengenalan untuk ciri yang lebih maju) tetapi ia menyelesaikan tugasnya.

Walaupun menu hilang dari Panel Kawalan, sedikit baris arahan-fu mengembalikannya, dan anda dapat dengan mudah menyesuaikan wallpaper anda di beberapa monitor untuk isi hati anda.