Cara Menyesuaikan Skrin Utama Nintendo Switch Anda

Sekiranya anda mempunyai banyak permainan untuk Nintendo Switch, skrin utama anda mungkin sukar dilayari. Terdapat beberapa cara untuk menyesuaikan Nintendo Switch anda untuk mengelakkan kekacauan dan mengatur perpustakaan permainan anda. Ini caranya.

Skrin Utama Nintendo Switch

Walaupun dilancarkan pada tahun 2017, Nintendo Switch masih mempunyai pilihan penyesuaian minimum berbanding dengan peranti moden yang lain. Switch masih tidak menawarkan wallpaper khas atau tema yang dihasilkan pengguna. Ini juga tidak mempunyai sokongan untuk folder atau kategori, yang akhirnya ditambahkan Nintendo ke Nintendo 3DS dan Wii U. Oleh kerana itu, jika anda memiliki banyak permainan, skrin utama anda dapat berantakan dengan cepat.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk menjadikan skrin utama anda kelihatan lebih teratur dan menyesuaikannya mengikut keinginan anda. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

Menyusun dan Memesan Permainan

Secara lalai, 12 permainan yang ditunjukkan di skrin utama anda adalah 12 permainan terbaru yang anda mainkan, pasang atau masukkan ke dalam Tukar. Saat ini tidak ada cara untuk mengatur permainan ini secara manual, selain dengan membuka permainan untuk mendorongnya ke awal layar atau dengan menukar kartrij yang dimasukkan di konsol.

Walau bagaimanapun, jika anda mengumpulkan lebih daripada sedozen permainan di perpustakaan anda, menatal sehingga ke kanan skrin utama membawa anda ke menu "Semua Perisian", yang menunjukkan kepada anda semua tajuk yang anda miliki dan muat turun dalam grid.

Dari sini, anda mempunyai beberapa pilihan untuk menyusun semua permainan di perpustakaan anda yang boleh anda akses dengan menekan R pada konsol anda. Anda boleh menyusun mengikut:

  • Paling Baru Dimainkan:  Sama seperti cara skrin utama lalai disusun.
  • Masa Main Terpanjang:  Ini akan menyusun permainan mengikut berapa lama anda memainkannya. Permainan yang tidak pernah anda mainkan secara automatik berada di bahagian bawah senarai.
  • Tajuk:  Ini akan menyusun semua perisian mengikut urutan abjad.
  • Penerbit:  Ini akan menyusun tajuk anda dengan nama penerbit, mengikut urutan abjad. Anda dapat melihat penerbit judul dengan menekan butang tambah pada permainan di menu.

Membuang Permainan yang Jarang Dimainkan

Dengan jumlah permainan yang sering dijual, ada kemungkinan anda mempunyai sekurang-kurangnya beberapa permainan yang tidak lagi anda mainkan atau jarang sekali anda mainkan. Cara lain untuk menjadikan senarai permainan anda lebih lancar adalah dengan membuang permainan yang jarang dimainkan dari Tukar anda dan menguraikan senarai permainan anda. Ini mempunyai bonus untuk membebaskan ruang pada storan dalaman atau kad microSD anda.

Anda hanya boleh melakukannya untuk tajuk digital yang telah dimuat turun dari Nintendo eShop. Inilah cara anda membuang tajuk dari Suis anda:

  1. Pilih permainan, baik dari layar utama atau "Semua Perisian".
  2. Tekan butang "+" di joy-con kanan anda untuk memunculkan menu.
  3. Dari menu permainan, pilih "Urus Perisian" di sebelah kiri.
  4. Pilih "Padam Perisian."

Ini akan menghapus tajuk dari pustaka anda dan dari skrin utama anda. Namun, ini tidak membuang permainan dari akaun anda, kerana pembelian anda masih akan dihubungkan ke profil Nintendo anda. Anda masih dapat menambahkan tajuk kembali ke Tukar anda kapan saja dengan menavigasi ke eShop, mengklik profil anda di kanan atas, dan memilih "Muat turun semula" dari menu. Dari sini, anda boleh memuat turun permainan yang anda miliki tetapi yang tidak ada pada sistem anda.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Makluman Apabila Permainan Nintendo Switch Akan Dijual

Mengubah Latar Belakang dan Tema Rumah Anda

Perkara terakhir yang boleh anda lakukan untuk menyesuaikan skrin utama Switch adalah menukar latar belakang dan tema rumah anda.

Dari skrin utama, pilih butang "Tetapan Sistem" di bahagian bawah. Pilih pilihan "Tema" di sebelah kiri skrin. Dari sini, anda boleh memilih antara tema yang tersedia untuk Switch: Basic White dan Basic Black.

Pada awal tahun 2020, Switch hanya menawarkan dua tema ini. Anda pada dasarnya hanya memutuskan sama ada anda mahukan tema gelap atau tema terang.

Walau bagaimanapun, kedua Nintendo 3DS dan Wii U akhirnya mendapat sokongan untuk membeli dan memuat turun tema, jadi Switch kemungkinan juga akan mendapat fitur tersebut di masa depan. Nantikan kemas kini firmware Switch anda.