Cara Menyahpasang Sistem Dual-Boot Linux Dari Komputer Anda

Sekiranya anda telah memasang Linux pada partitionnya sendiri dalam konfigurasi dual-boot, biasanya tidak ada penyahpasang mudah yang akan membuangnya untuk anda. Sebagai gantinya, anda mungkin perlu memadamkan partisinya dan membaiki pemuat but Windows sendiri.

BERKAITAN: 5 Cara Mencuba dan Memasang Ubuntu Di Komputer Anda

Cara anda menyahpasang Linux bergantung pada bagaimana anda memasangnya. Sekiranya anda memasang Linux sebagai satu-satunya sistem operasi anda, anda perlu memasang semula Windows melalui Linux untuk mengembalikan sistem Windows anda.

Sekiranya Anda Memasang Linux dengan Wubi

BERKAITAN: Apakah Distro Linux, dan Bagaimana Mereka Berbeda antara satu sama lain?

Sekiranya anda memasang Ubuntu atau sebaran Linux yang serupa seperti Linux Mint dengan Wubi, mudah untuk dinyahpasang. Cukup masuk ke Windows dan pergi ke Panel Kawalan> Program dan Ciri.

Cari Ubuntu dalam senarai program yang dipasang, dan kemudian nyahpasangnya seperti yang anda lakukan dengan program lain. Penyahpasang secara automatik membuang fail Ubuntu dan entri pemuat but dari komputer anda.

Sekiranya Anda Memasang Linux ke Partisi Sendiri

Sekiranya anda memasang Linux ke partisinya sendiri dalam konfigurasi dual-boot, menyahpasangnya memerlukan mengeluarkan partisi Linux dari komputer anda dan kemudian mengembangkan partisi Windows anda untuk menggunakan ruang cakera keras yang kini bebas. Anda juga harus memulihkan pemuat but Windows sendiri, kerana Linux menimpa pemuat but Windows dengan pemuat but sendiri, yang dikenali sebagai "GRUB." Setelah menghapus partition, pemuat but GRUB tidak akan boot komputer anda dengan betul.

Mari kita perhatikan lebih dekat bagaimana menyelesaikan semua itu.

Langkah Pertama: Padamkan Partition Linux Anda

BERKAITAN: Cara Mengurus Partisi di Windows Tanpa Memuat turun Perisian Lain

Pertama, anda perlu memadam partisi Linux. Mulakan dengan boot ke Windows. Tekan kekunci Windows, ketik "diskmgmt.msc " ke dalam kotak carian menu Mula, dan kemudian tekan Enter untuk melancarkan aplikasi Pengurusan Disk.

Dalam aplikasi Pengurusan Cakera, cari partisi Linux, klik kanan dan padamkannya. Anda dapat mengenal pasti partisi Linux kerana tidak mempunyai label di bawah kolom "Sistem Fail", sementara partisi Windows akan dikenali oleh sistem fail "NTFS" mereka.

Hati-hati semasa menghapus partisi di sini — anda tidak mahu memadam partition secara tidak sengaja dengan fail penting di dalamnya.

Seterusnya, cari partition Windows berhampiran ruang kosong yang baru tersedia, klik kanan, dan pilih Extend Volume. Luaskan partisi sehingga menghabiskan semua ruang kosong yang ada. Sebarang ruang kosong pada cakera keras anda akan tetap tidak dapat digunakan sehingga anda memberikannya ke partition.

Anda juga boleh memilih untuk membuat partisi baru yang terpisah dan bukannya mengembangkan partisi Windows semasa anda, jika anda mahu.

Langkah Kedua: Betulkan Windows Boot Loader

Linux kini telah dikeluarkan dari komputer anda, tetapi pemuat butnya tetap ada. Kita perlu menggunakan cakera pemasang Windows untuk menimpa pemuat boot Linux dengan pemuat but Windows.

Sekiranya anda tidak mempunyai cakera pemasang Windows, anda boleh membuat cakera pembaikan Windows dan menggunakannya. Ikuti arahan kami untuk membuat cakera pembaikan sistem pada Windows 8 atau 10 atau membuatnya di Windows 7.

BERKAITAN: Cara Membuat dan Menggunakan Pemacu Pemulihan atau Cakera Pembaikan Sistem pada Windows 8 atau 10

BERKAITAN: Cara Memperbaiki Masalah Pemuat Boot Windows (Sekiranya Komputer Anda Tidak Mula)

Masukkan pemasang Windows atau cakera pemulihan ke komputer anda, mulakan semula komputer anda, dan biarkan boot dari cakera itu. Anda akan mengakses Prompt Perintah dari persekitaran pemulihan. Kami merangkumi Windows 10 di sini, tetapi arahannya juga akan berfungsi untuk Windows 8. Sekiranya anda mempunyai Windows 7, lihat panduan kami untuk mengakses Prompt Perintah pemulihan dengan cakera Windows 7.

Setelah boot dari cakera pemasangan atau pemulihan anda, langkau layar bahasa awal, dan kemudian klik pilihan "Perbaiki komputer anda" pada layar pemasangan utama.

Pada layar "Pilih pilihan", klik opsi "Selesaikan Masalah".

Pada layar "Pilihan lanjutan", klik pilihan "Prompt Perintah".

Pada Prompt Perintah, ketik perintah berikut dan kemudian tekan Enter:

bootrec.exe / fixmbr

Anda kini boleh memulakan semula komputer anda. Ia akan boot dari cakera kerasnya, memulakan Windows secara normal. Semua jejak Linux kini harus dihapus.