Apakah Folder $ WINDOWS. ~ BT, dan Bolehkah Anda Memadamkannya?

Folder $ WINDOWS. ~ BT dan $ WINDOWS. ~ WS dikaitkan dengan proses peningkatan Windows 10. Mereka mungkin muncul di Windows 7, 8, atau 10, menggunakan ruang cakera gigabait.

Ini adalah fail tersembunyi, jadi anda perlu menunjukkan fail tersembunyi di Windows Explorer atau File Explorer untuk melihatnya.

Pada Windows 7 dan 8

BERKAITAN: Cara Menunjukkan Fail dan Folder Tersembunyi di Windows 7, 8, atau 10

Semasa tempoh peningkatan Windows 10 percuma, Windows 7 dan 8 memuat turun fail pemasangan Windows 10 secara automatik dan menyimpannya dalam folder $ WINDOWS. ~ BT. Apabila anda bersetuju untuk menaik taraf percuma, ia dapat dimulakan dengan cepat menggunakan fail pemasangan yang sudah dimuat turun.

Tempoh peningkatan percuma kini berakhir, jadi anda tidak dapat menggunakan fail ini untuk menaik taraf ke Windows 10 walaupun anda mahu.

Microsoft akhirnya harus membuang fail-fail ini jika masih ada pada sistem Windows 7 atau 8, tetapi mungkin masih ada untuk sekarang.

Pada Windows 10

BERKAITAN: Apakah Folder Windows.old dan Bagaimana Anda Menghapusnya?

Pada Windows 10, folder $ WINDOWS. ~ BT mengandungi pemasangan Windows anda sebelumnya. Fail-fail ini digunakan untuk menurunkan versi ke versi Windows sebelumnya, atau versi Windows 10 sebelumnya.

Ia serupa dengan folder Windows.old, yang mengandungi fail dari pemasangan Windows sebelumnya. Sebenarnya, anda akan melihat kedua-dua folder selepas menaik taraf ke Windows 10 – kedua-dua folder Windows.old dan $ WINDOWS. ~ BT

Ia juga mengandungi fail log. Sebagai contoh, jika anda memuat turun dan menjalankan alat penciptaan media, ia membuat folder $ WINDOWS. ~ BT dengan beberapa fail log persediaan. Alat pembuatan media itu juga membuat folder $ WINDOWS. ~ WS yang mengandungi sebahagian besar fail persediaan Windows.

Windows harus memadamkan fail ini secara automatik untuk mengosongkan ruang selepas sepuluh hari dalam Kemas kini Ulang Tahun, atau tiga puluh hari jika PC anda belum ditingkatkan ke Kemas Kini Ulang Tahun.

Bolehkah Anda Memadamkannya, dan Bagaimana?

BERKAITAN: Adakah Selamat Memadam Segala-galanya dalam Pembersihan Cakera Windows?

Amaran : Sekiranya anda memilih untuk menghapus folder $ WINDOWS. ~ BT pada Windows 10, anda tidak akan dapat menurunkan versi Windows 10 sebelumnya atau versi Windows sebelumnya yang telah dipasang oleh PC anda. Pilihan untuk mengembalikan PC anda di Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Pemulihan akan hilang. Walau bagaimanapun, Windows 10 akan memadamkan fail ini secara automatik setelah sepuluh hari.

Sekiranya anda mahu memadamkan fail ini, anda boleh. Tetapi anda tidak seharusnya menghapusnya dengan cara biasa. Sebaliknya, anda harus menggunakan alat Pembersih Cakera yang disertakan dengan versi Windows apa pun yang anda gunakan.

Untuk melakukannya, akses alat Pembersih Cakera dan klik "Bersihkan Fail Sistem". Periksa item berikut dalam senarai dan hapus item tersebut:

  • Pemasangan Windows sebelumnya : Ini akan menghapus folder $ WINDOWS. ~ BT dan Windows.old pada Windows 10.
  • Fail pemasangan Windows sementara : Ini akan menghapus folder $ WINDOWS. ~ BT pada Windows 7 dan 8, dan folder $ WINDOWS. ~ WS pada Windows 10.

Klik "OK" untuk membuang fail.

Sekiranya folder $ WINDOWS. ~ BT masih ada selepas itu, ia mungkin hanya mengandungi beberapa fail log ganti - atau fail persediaan yang tidak berguna pada Windows 7 atau 8 - dan anda boleh mencuba menghapusnya secara manual dari File Explorer. Cukup klik kanan dan pilih "Padam".