Empat Alat Percuma Terbaik untuk Menganalisis Ruang Pemacu Keras pada PC Windows anda

Apabila cakera keras anda mula terisi, anda tidak perlu menggali File Explorer untuk melihat apa yang menggunakan ruang. Anda boleh menggunakan penganalisis ruang cakera untuk mengimbas pemacu anda (atau hanya satu folder) dan melihat dengan tepat folder dan fail mana yang menggunakan ruang. Anda kemudian dapat membuat keputusan yang tepat mengenai perkara yang hendak dikeluarkan dan dengan cepat mengosongkan ruang.

BERKAITAN: 7 Cara Membebaskan Ruang Cakera Keras Pada Windows

Alat ini berbeza dengan aplikasi pembersih cakera, yang secara automatik membuang fail sementara dan cache. Penganalisis hanya akan mengimbas pemacu anda dan memberi anda gambaran yang lebih baik tentang apa yang menggunakan ruang, sehingga anda dapat memadam barang yang tidak anda perlukan.

WinDirStat Adalah Alat Seluruh Terbaik

WinDirStat adalah alat pilihan kami, dan mungkin itu yang anda perlukan. Antaramuka membolehkan anda melihat dengan tepat apa yang menggunakan ruang pada cakera keras anda sekilas. Semasa anda melancarkan WinDirStat, anda boleh memintanya untuk mengimbas semua pemacu tempatan, satu pemacu seperti pemacu C: anda, atau folder tertentu di komputer anda.

Setelah selesai mengimbas, anda akan melihat tiga panel. Di atas, terdapat senarai direktori yang menunjukkan folder menggunakan ruang paling banyak dalam urutan menurun. Di bahagian bawah, terdapat "peta jalan"

Contohnya, apabila anda mengklik direktori dalam senarai direktori, anda akan melihat kandungan direktori tersebut yang disorot dalam peta jalan. Anda boleh mengarahkan tetikus di petak peta untuk melihat fail apa yang diwakilinya. Anda juga boleh mengklik sambungan fail dalam senarai untuk melihat dengan tepat di mana fail jenis itu berada dalam paparan peta. Klik kanan folder dalam senarai direktori dan anda akan melihat pilihan untuk cepat menghapus folder itu atau membukanya di Explorer.

WinDirStat tidak menawarkan aplikasi mudah alih di laman webnya, tetapi anda boleh memuat turun versi mudah alih WinDirStat dari PortableApps.com jika anda ingin membawanya bersama dan menggunakannya pada pelbagai PC tanpa memasangnya terlebih dahulu.

SpaceSniffer Menawarkan Paparan Grafik Terbaik

Cuba SpaceSniffer jika anda mencari sesuatu yang berbeza. SpaceSniffer tidak mempunyai senarai direktori yang disertakan dalam WinDirStat. Ini hanya paparan grafik yang memaparkan folder dan fail di dalamnya mengikut ukuran relatif, seperti paparan peta bawah di antara muka WinDirStat.

Walau bagaimanapun, tidak seperti peta trek WinDirStat, anda boleh mengklik dua kali folder di antara muka ini untuk melihat secara grafik. Oleh itu, jika anda mempunyai banyak fail yang mengambil ruang di direktori C: \ Users \ Name \ Videos, anda boleh mengklik dua kali setiap direktori pada gilirannya untuk menyemak dan akhirnya mengklik kanan fail atau folder untuk mengakses pilihan seperti Padam dan Buka.

Di WinDirStat, anda hanya dapat melihat senarai direktori — bukan secara grafik melalui paparan peta. Anda mesti memulakan imbasan baru folder tertentu untuk mendapatkan paparan grafik baru.

WinDirStat nampaknya lebih praktikal, tetapi SpaceSniffer memang mempunyai paparan grafik yang terbaik. Sekiranya anda tidak peduli dengan senarai direktori, SpaceSniffer adalah alat untuk anda. Ia juga berfungsi sebagai aplikasi mudah alih.

TreeSize Free Mempunyai Antaramuka yang licin

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih sederhana daripada WinDirStat, TreeSize Free adalah alternatif yang baik. Ini menyediakan senarai direktori dan antara muka trek peta yang sama seperti yang anda lihat di WinDirStat, tetapi ia tidak mempunyai senarai sambungan fail WinDirStat, dan antara muka gaya pita-nya sedikit lebih banyak di versi moden Windows daripada bar alat WinDIrStat. TreeSize Free juga menambahkan pilihan imbasan yang mudah ke Explorer, sehingga Anda dapat mengklik kanan folder mana saja di File Explorer dan Windows Explorer dan memilih "TreeSize Free" untuk mengimbas isinya.

Untuk melihat peta jalan di TreeSize Free, klik View> Show Treemap. Seperti aplikasi lain di sini, anda boleh mengklik kanan fail atau folder dalam aplikasi untuk menghapusnya atau membukanya.

BERKAITAN: Cara Mencari dan Menghapus Pendua Fail pada Windows

Walaupun terdapat aplikasi TreeSize Personal dan TreeSize Professional berbayar, ini hanya menambah ciri bonus seperti kemampuan mencari fail pendua, yang mana alat lain baik-baik saja. Anda boleh mengimbas dan memvisualisasikan ruang cakera anda menggunakan versi TreeSize percuma tanpa masalah.

Aplikasi ini juga tersedia sebagai aplikasi mudah alih, jadi Anda tidak perlu memasangnya sebelum menjalankannya, jika anda suka.

Alat Penggunaan Storan Windows 10 Dibina Dalam

BERKAITAN: Cara Menggunakan Tetapan Storan Windows 10 untuk Membebaskan Ruang Hard Drive

Windows 10 mempunyai alat penggunaan penyimpanan yang dapat membantu anda dalam beberapa keadaan. Ia bukan penganalisis ruang cakera klasik seperti alat di atas, tetapi ia mempunyai beberapa ciri serupa.

Untuk mengaksesnya, pergi ke Tetapan> Sistem> Penyimpanan dan klik pemacu. Anda akan melihat senarai perkara yang memerlukan ruang pada pemacu itu, dari aplikasi dan permainan hingga fail sistem, video, foto, dan muzik. Klik kategori dan Windows akan mencadangkan perkara yang boleh anda hapus — sebagai contoh, anda akan melihat senarai aplikasi terpasang yang boleh anda susun mengikut ruang yang mereka ambil.

Walaupun alat ini tidak sekuat yang di atas, ia sangat berguna untuk memahami penggunaan cakera dengan cepat dan membebaskan ruang dalam keadaan darurat. Ada kemungkinan besar ia akan menjadi lebih kuat dalam kemas kini Windows 10 di masa depan juga.