Apakah Slot Pengembangan M.2, dan Bagaimana Saya Boleh Menggunakannya?

Terdapat format terbuka baru yang menyapu dunia PC prestasi, dan itu… baik, rumit. Format M.2 direka untuk pengeluar untuk mengganti pelbagai peranti tertentu, melakukannya dalam ruang kecil, dan memerlukan tenaga yang sangat sedikit. Tetapi sebenarnya peningkatan ke pemacu M.2 atau aksesori memerlukan sedikit pemikiran awal.

Dari mana M.2 Berasal?

Dulu dikenali sebagai Next Generation Form Factor (NGFF), format M.2 secara teknikal adalah pengganti standard mSATA, yang popular dengan pengeluar komputer riba super kompak dan alat kecil lain. Itu mungkin mengejutkan, kerana kebanyakan pemacu M.2 yang dijual secara runcit bertujuan untuk digunakan di desktop bersaiz penuh, tetapi M.2 telah menggantikan pemacu keras dan SSD mSATA dengan berkesan dalam komputer riba seperti MacBook Apple atau XPS 13. Dell hanya dilekatkan di dalam badan dan tidak dapat dinaik taraf oleh kebanyakan pengguna.

Apa yang Boleh Dilakukannya?

M.2 lebih daripada sekadar faktor bentuk evolusi. Berpotensi, ia dapat menggantikan keseluruhan format Serial ATA yang sudah tua. M.2 adalah slot yang dapat berinteraksi dengan SATA 3.0 (kabel yang mungkin disambungkan ke pemacu storan PC desktop anda sekarang), PCI Express 3.0 (antara muka lalai untuk kad grafik dan peranti pengembangan utama lain), dan juga USB 3.0.

Itu bermaksud — berpotensi — penyimpanan atau pemacu cakera, pengembangan GPU atau port, atau alat kuasa rendah yang menggunakan sambungan USB,  semuanya  dapat dipasang pada kad yang dipasang ke slot M.2 pada masa yang sama. Kenyataannya sedikit lebih rumit — sebagai contoh, satu slot M.2 hanya mempunyai empat jalur PCI Express, seperempat dari jumlah keseluruhan yang dikehendaki untuk kad grafik — tetapi fleksibiliti untuk slot kecil ini sangat mengagumkan.

Semasa menggunakan bas PCI dan bukannya bas SATA, peranti M.2 dapat memindahkan data di mana saja dari 50% hingga lebih kurang 650% lebih cepat daripada SATA standard, bergantung pada kemampuan motherboard dan kad M.2 itu sendiri. Sekiranya anda berpeluang menggunakan SSD M.2 pada papan induk yang menyokong generasi PCI 3, ia dapat lebih cepat daripada pemacu SATA biasa.

Peranti Apa yang Menggunakan Slot M.2?

Pada masa ini, M.2 terutama digunakan sebagai antara muka untuk SSD super cepat, baik pada komputer riba dan desktop. Sekiranya anda memasuki kedai perkakasan komputer dan meminta pemacu M.2 - dengan andaian anda dapat menemui kedai komputer runcit yang masih beroperasi, tentu saja - mereka pasti akan menunjukkan SSD dengan penyambung M.2 kepada anda.

Beberapa reka bentuk komputer riba juga menggunakan port M.2 sebagai alat sambungan tanpa wayar mereka, memasang kad kecil, berkuasa rendah yang menggabungkan radio Wi-Fi dan Bluetooth. Ini jarang berlaku untuk komputer meja, di mana kemudahan dongle USB atau kad PCIe 1x lebih disukai (walaupun tidak ada sebab anda tidak dapat melakukannya pada motherboard yang serasi).

BERKAITAN: Apakah Ingatan Intel Optane?

Akhirnya, sebilangan syarikat mula memperluas penggunaan slot ke dalam kategori yang tidak sesuai dengan penyimpanan atau pengembangan. Walaupun belum ada yang membuat kad grafik M.2, Intel menjual penyimpanan cache yang meningkatkan kelajuannya, "Optane," dalam format M.2 untuk pengguna.

Adakah Komputer Saya Mempunyai Slot M.2?

Sekiranya PC anda dibuat atau dipasang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia mungkin mempunyai slot M.2. Malangnya, fleksibiliti format bermaksud sebenarnya menggunakannya tidak semudah memasang kad.

Kad M.2 dilengkapi dengan dua pemboleh ubah keserasian utama: panjang dan kunci. Yang pertama cukup jelas - komputer anda perlu mempunyai ruang fizikal yang cukup untuk menyokong panjang kad yang anda mahu gunakan. Pemboleh ubah kedua - bagaimana kad dikunci - bermaksud penyambung kad mesti sepadan dengan slot yang anda pasangkan.

Panjang M.2

Untuk desktop, panjang biasanya tidak menjadi masalah. Bahkan motherboard Mini-ITX yang kecil dapat dengan mudah memberi ruang untuk M.2 PCB panjang maksimum, yang panjangnya 110 milimeter. Sebilangan kadnya pendek 30mm. Anda biasanya mahu kad menjadi ukuran yang dimaksudkan untuk digunakan oleh pengeluar papan induk anda, kerana lekukan di hujung PCB membolehkan sekrup kecil memegangnya dengan selamat di tempatnya.

Semua pemacu M.2 menggunakan lebar yang sama ditentukan oleh sambungan. "Ukuran" dinyatakan dalam format berikut; periksa keserasian dengan komputer riba atau papan induk anda semasa memilihnya:

  • M.2 2230:  Lebar 22 milimeter dengan panjang 30 milimeter.
  • M.2 2242:  Lebar 22 milimeter dengan panjang 42 milimeter.
  • M.2 2260:  Lebar 22 milimeter dengan panjang 60 milimeter.
  • M.2 2280:  Lebar 22 milimeter dengan panjang 80 milimeter.
  • M.2 2210:  Lebar 22 milimeter dengan panjang 110 milimeter.

Beberapa papan induk fleksibel, menawarkan lubang pemasangan untuk skru penahan pada beberapa atau semua selang waktu ini.

Kekunci M.2

Walaupun standard M.2 menggunakan slot selebar 22 milimeter yang sama untuk semua kad, itu tidak semestinya slot yang sama persis. Oleh kerana M.2 dirancang untuk digunakan dengan berbagai jenis perangkat, ia mempunyai beberapa port yang serupa.

  • Kekunci B:  menggunakan jurang di sebelah kanan kad (sebelah kiri pengawal tuan rumah), dengan enam pin di sebelah kanan jurang. Konfigurasi ini menyokong sambungan bas PCIe x2.
  • Kekunci M:  menggunakan jurang di sebelah kiri kad (sebelah kanan pengawal tuan rumah), dengan lima pin di sebelah kiri jurang. Konfigurasi ini menyokong sambungan bas PCIe x4 untuk dua kali throughput data.
  • Kekunci B + M:  menggunakan kedua-dua jurang di atas, dengan lima pin di sebelah kiri kad dan enam di sebelah kanan. Kerana reka bentuk fizikal, kad Kunci B + M terhad pada kelajuan PCIe x2.

Kad M.2 dengan antara muka B Key hanya dapat dimasukkan ke dalam slot host B Key, dan juga untuk M Key. Tetapi kad dengan reka bentuk Kunci B + M dapat masuk dalam slot tuan rumah B atau M, kerana mereka mempunyai jurang untuk keduanya.

Periksa spesifikasi komputer riba atau papan induk anda untuk melihat mana yang disokong. Kami mengesyorkan melihat dokumentasi dan bukannya "memerhatikan bola" slotnya, kerana kedua-dua piawaian utama itu mudah dikelirukan.

Apa yang Saya Perlu Pasang Kad M.2?

BERKAITAN: Apakah UEFI, dan Bagaimana Ia Berbeza dari BIOS?

Tidak banyak. Sebilangan besar kad M.2 adalah SSD dan secara automatik dikenali oleh sistem operasi anda berdasarkan pemacu AHCI. Untuk Windows 10, kebanyakan kad Wi-Fi dan Bluetooth dikenali secara automatik juga, dengan pemacu generik segera diaktifkan atau pemacu tertentu dimuat turun kemudian. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu mengaktifkan slot M.2 melalui tetapan di BIOS atau UEFI komputer anda. Anda juga mahu pemutar skru dimasukkan ke dalam skru penahan.

Bolehkah Saya Menambah Kad M.2 jika PC Saya Tidak Mempunyai Slot?

Untuk komputer riba, jawapannya adalah tidak — reka bentuk komputer riba moden begitu padat sehingga tidak ada ruang untuk pengembangan yang tidak dirancang. Sekiranya anda menggunakan desktop, anda bernasib baik. Terdapat banyak adaptor untuk dijual yang menggunakan slot PCIe x4 yang sudah ada di papan induk anda. Walau bagaimanapun, jika motherboard anda tidak dapat boot dari PCIe, maka anda tidak dapat menetapkan pemacu M.2 itu sebagai pemacu boot anda, yang bermaksud anda tidak akan mendapat banyak kelajuan. Oleh itu, ingatlah - jika anda mahukan faedah penuh pemacu M.2, anda mungkin memerlukan motherboard yang menyokongnya.

Sumber gambar: iFixIt, Amazon, Kingston