Apa itu Discord Nitro, dan Adakah Perlu Dibayar?

Discord Nitro adalah cara bagi pengguna aplikasi aplikasi sembang permainan paling popular untuk meningkatkan pengalaman mereka. Ketahui sama ada anda lebih baik menggunakan tahap percuma, atau adakah perkhidmatan berbayar berbaloi.

Apa itu Discord Nitro?

Discord Nitro adalah tahap langganan premium dari perkhidmatan sembang permainan paling popular di dunia. Ia dilengkapi dengan akses global ke emoji tersuai dari semua saluran yang menjadi sebahagian daripada anda, tag nombor Discord khusus, avatar animasi, dan peningkatan pelayan untuk komuniti kegemaran anda.

Ini tersedia dalam dua varian: Nitro ($ 9,99 sebulan), dan Nitro Classic ($ 4,99 sebulan). Terdapat juga potongan harga yang signifikan untuk langganan sepanjang tahun, dengan harga Nitro pada $ 99,99 setahun, dan Nitro Classic pada harga $ 49,99 setahun.

BERKAITAN: Apa itu Discord, dan Adakah Hanya untuk Pemain?

Discord Berbayar vs Discord Percuma

Versi percuma Discord mempunyai semua ciri yang diperlukan untuk bercakap dengan rakan sepasukan anda, mengambil bahagian dalam saluran, dan memulakan pelayan anda sendiri. Walau bagaimanapun, Nitro menawarkan faedah tambahan berikut yang dapat meningkatkan pengalaman Discord anda:

 • Emoji global:  Sebilangan besar pelayan Discord mempunyai emoji tersuai yang dibuat oleh komuniti atau pemilik pelayan. Biasanya, ini hanya boleh digunakan pada pelayan di mana mereka dibuat. Nitro membolehkan orang menggunakan emoji yang ada di perpustakaan mereka, di mana-mana pelayan.
 • Penstriman Go-Live yang ditingkatkan:  Go-Live adalah ciri yang membolehkan anda menstrim permainan anda kepada sekumpulan kecil. Anda boleh melakukan streaming sehingga 720p pada 30 FPS pada tahap percuma, hingga 1080p pada 60 FPS pada Classic, atau pada kualiti sumber di Nitro.
 • Tag Custom Discord:  Setiap nama pengguna Discord mempunyai nombor empat digit secara rawak selepasnya. Nitro membolehkan anda menukar nombor itu kepada apa sahaja yang anda mahukan, selagi nama dan gabungan nombor itu tidak diambil.
 • Perkongsian skrin:  Anda dapat berkongsi skrin dengan rakan anda hingga 1080p pada 30 FPS, atau 720p pada 60 FPS.
 • Peningkatan had muat naik: Pada tahap percuma, anda hanya dapat mengirim fail sehingga 8 MB, tetapi pelanggan Nitro Classic dan Nitro dapat memuat naik fail masing-masing hingga 50 dan 100 MB.
 • Avatar animasi:  Pelanggan berbayar boleh menggunakan GIF animasi sebagai avatar mereka dan bukannya gambar statik.

Semua pelanggan juga mendapat lencana kecil di sebelah nama pengguna mereka yang menunjukkan bahawa mereka adalah pengguna Nitro.

Nitro, Nitro Classic, dan Server Boosts

Selain daripada streaming kualiti yang lebih tinggi dan had ukuran fail, perbezaan utama antara dua tahap langganan adalah Nitro merangkumi dua peningkatan pelayan, yang biasanya berharga $ 4,99 sebulan. Tahap Klasik tidak mempunyai peningkatan. Walau bagaimanapun, kedua-dua peringkat mendapat potongan 30 peratus untuk meningkatkan.

Walaupun membuat dan menjalankan pelayan Discord adalah percuma, peningkatan pelayan membolehkan anda memberikan faedah tertentu kepada pelayan yang anda miliki atau sering lawati. Terdapat peringkat berbayar untuk pelayan yang boleh disumbangkan oleh ahlinya. Setiap pelayan di Discord mempunyai tahap yang memberikan sejumlah manfaat, dan setiap tahap ini sesuai dengan peningkatan. Contohnya, mendapatkan pelayan ke tahap 1 memerlukan 2 peningkatan, tahap 2 memerlukan peningkatan pelayan, dan tahap 3 memerlukan 30 peningkatan.

Berikut adalah faedah meningkatkan tahap pelayan Discord:

 • Slot emoji komuniti tambahan (sehingga 250)
 • Kualiti audio yang lebih baik untuk saluran suara
 • Kualiti video yang ditingkatkan untuk aliran Siaran Langsung
 • Peningkatan had muat naik untuk semua orang di pelayan
 • URL dan sepanduk pelayan tersuai

Bagi pemilik yang mempunyai pelayan aktif, Discord Nitro sudah cukup untuk memberikan pelayan mereka Tahap 1. Pemilik juga mempunyai akses ke fitur Beli Tahap, yang memungkinkan mereka untuk segera membeli jumlah peningkatan yang diperlukan untuk mencapai tahap berikutnya. Peningkatan pelayan juga bermanfaat bagi syarikat yang menggunakan Discord untuk komunikasi di tempat kerja.

Bagi ahli, peningkatan adalah cara terbaik untuk menunjukkan sokongan anda kepada komuniti tempat anda aktif. Ini sangat berguna jika anda terlibat dalam pelayan yang lebih kecil dan didorong oleh komuniti.

Adakah Nitro Bernilai?

Sekiranya anda hanya menggunakan Discord secara santai untuk bersembang suara dengan rakan anda semasa permainan atau menyertai perbincangan kumpulan, anda mungkin tidak memerlukan ciri hebat Nitro.

Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan Discord setiap hari, dan itu adalah sebahagian daripada pelayan, anda mungkin banyak menggunakan sistem emoji global Nitro, penstriman Go Live yang ditingkatkan, dan peningkatan had saiz fail. Anda juga boleh mendapatkan Nitro Classic jika anda tidak mempunyai rancangan untuk meningkatkan pelayan.

Sekiranya anda seorang pencipta atau pemimpin masyarakat yang memiliki pelayan, Nitro sememangnya sangat berbaloi. Harga dua pelayan meningkatkan kos seperti langganan Nitro bulanan, tanpa faedah tambahan dan potongan 30 peratus untuk kenaikan masa depan.

BERKAITAN: Cara Menjemput Orang ke Pelayan Discord (dan Buat Pautan Jemput)