Cara Menghidupkan dan Mematikan Percepatan Perkakasan di Chrome

Google Chrome dilengkapi dengan pecutan perkakasan, satu ciri yang memanfaatkan GPU komputer anda untuk mempercepat proses dan membebaskan masa CPU yang penting. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ketidaksesuaian pemandu boleh menyebabkan ciri ini tidak berfungsi dengan baik dan mematikannya dapat menjimatkan sakit kepala.

Apakah Percepatan Perkakasan?

Percepatan perkakasan merujuk pada ketika program menggunakan perkakasan komputer sebagai sokongan untuk melakukan beberapa fungsi dengan lebih efisien daripada yang dapat dilakukan dalam perisian. Perkakasan ini dirancang untuk melakukan beberapa fungsi lebih cepat daripada perisian yang berjalan pada CPU saja.

Di Chrome, pecutan perkakasan menggunakan unit pemprosesan grafik (GPU) komputer anda untuk menyelesaikan tugas intensif grafik, seperti bermain video, permainan, atau apa sahaja yang memerlukan pengiraan matematik yang lebih cepat. Melewatkan tugas-tugas tertentu memberi CPU anda peluang untuk bekerja tanpa lelah pada segala yang lain, sementara GPU menangani proses yang dirancang untuk dijalankan.

Walaupun ini terdengar hebat dalam kebanyakan kes, kadang-kadang pecutan perkakasan dapat menyebabkan Chrome tertinggal, membeku, atau hancur — malah boleh menyebabkan bateri komputer anda habis dengan lebih cepat. Oleh kerana komputer setiap orang sedikit berbeza, masalahnya mungkin terletak pada GPU atau pemacu yang berkaitan dengannya. Sekiranya anda mengesyaki pecutan perkakasan adalah pelakunya, perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah melumpuhkannya dan melihat apakah itu menyelesaikan masalah.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Pecutan Perkakasan

Secara lalai, pecutan perkakasan didayakan di Chrome, jadi mari kita lihat melumpuhkannya terlebih dahulu.

Nyalakan Chrome, klik ikon menu, dan kemudian klik "Tetapan." Sebagai alternatif, anda boleh  chrome://settings/ memasukkan Omnibox untuk pergi terus ke sana.

Pada tab Tetapan, tatal ke bawah dan kemudian klik "Lanjutan."

Tatal ke bawah ke bahagian Sistem dan cari tetapan "Gunakan pecutan perkakasan apabila tersedia". Alihkan suis ke posisi "Mati" dan kemudian klik "Lancarkan semula" untuk menerapkan perubahan.

Amaran:  Pastikan anda menyimpan apa sahaja yang sedang anda kerjakan. Chrome membuka semula tab yang dibuka sebelum pelancaran semula tetapi tidak menyimpan data yang terdapat di dalamnya.

Sekiranya anda lebih suka menunggu untuk memulakan semula Chrome dan menyelesaikan apa sahaja yang sedang anda jalankan, tutup tab tersebut. Chrome akan menerapkan perubahan tersebut pada saat anda menutup dan membukanya semula.

Untuk mengesahkan bahawa ia telah dilumpuhkan sepenuhnya, ketik kotak chrome://gpu/Omnibox dan tekan Enter. Apabila pecutan perkakasan telah dinonaktifkan, sebagian besar item di bawah "Status Ciri Grafik" akan membaca "Perisian sahaja, pecutan perkakasan dinonaktifkan."

Sekiranya anda ingin mengaktifkan — atau mengaktifkan semula — pecutan perkakasan, kembali ke  chrome://settings dan togol tetapan “Gunakan pecutan perkakasan jika tersedia” ke posisi “Hidup”. Kemudian, klik "Lancarkan Semula" untuk menerapkan perubahan.