Apakah Fail AVI (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan peluasan fail .avi adalah fail Interleave Video Audio. AVI adalah format video yang biasa digunakan yang mengandungi audio dan video.

Apakah Fail AVI?

Pertama kali dikembangkan pada tahun 1992 oleh Microsoft, AVI adalah format video standard untuk mesin Windows. Fail disimpan dalam format wadah multimedia yang menyimpan audio dan video menggunakan pelbagai codec, seperti DivX dan XviD.

Fail AVI menggunakan pemampatan yang lebih sedikit untuk menyimpan fail dan mengambil lebih banyak ruang daripada banyak format video lain — seperti MPEG dan MOV. Fail AVI juga dapat dibuat tanpa menggunakan pemampatan sama sekali. Ini menjadikan fail tidak hilang, yang menghasilkan ukuran fail yang sangat besar - kira-kira 2-3 GB per minit video. Fail yang tidak hilang tidak akan kehilangan kualiti dari masa ke masa, tidak kira berapa kali anda membuka atau menyimpan fail tersebut. Selain itu, ini membolehkan main semula tanpa menggunakan codec.

Bagaimana Saya Membuka Fail AVI?

AVI adalah format fail proprietari yang dibuat oleh Microsoft, jadi jika anda merancang untuk membukanya di luar Windows, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk menangani main balik.

Sekiranya anda menggunakan Windows, yang perlu anda lakukan ialah mengklik dua kali fail untuk membukanya di Windows Media Player.

Jika untuk beberapa alasan yang tidak berfungsi, Anda dapat mengklik kanan file, arahkan ke menu "Buka Dengan", dan kemudian klik "Windows Media Player" atau aplikasi lain yang disokong yang anda sukai.

Sekiranya anda menggunakan macOS atau Linux, semuanya tidak semudah itu kerana platform tersebut tidak mempunyai aplikasi bawaan dengan sokongan AVI. Sebaliknya, anda perlu memuat turun aplikasi pihak ketiga. Kami sangat mengesyorkan VLC Player. Ini cepat, sumber terbuka, percuma dan anda boleh menggunakannya di Windows, macOS, Linux, Android, dan iOS.

VLC juga menyokong hampir semua format fail di luar sana dan merupakan pemain yang sangat berkebolehan. Malah pengguna Windows mungkin lebih suka aplikasi yang kurang berkemampuan seperti Windows Media Player.