10 Cara Pantas untuk Mempercepat PC Lambat Menjalankan Windows 7, 8, atau 10

PC Windows tidak perlu perlahan dari masa ke masa. Sama ada PC anda secara beransur-ansur menjadi lebih perlahan atau tiba-tiba berhenti beberapa minit yang lalu, mungkin ada beberapa alasan untuk kelambatan itu.

Seperti semua masalah PC, jangan takut untuk menghidupkan semula komputer anda jika sesuatu tidak berfungsi dengan baik. Ini dapat menyelesaikan beberapa masalah dan lebih cepat daripada cuba menyelesaikan masalah secara manual dan menyelesaikan masalah itu sendiri.

Cari Program yang Lapar-Sumber

PC anda berjalan perlahan kerana ada yang menggunakan sumber tersebut. Sekiranya tiba-tiba berjalan lebih perlahan, proses pelarian mungkin menggunakan 99% sumber CPU anda, misalnya. Atau, aplikasi mungkin mengalami kebocoran memori dan menggunakan sejumlah besar memori, menyebabkan PC anda bertukar ke cakera. Sebagai alternatif, aplikasi mungkin banyak menggunakan disk, menyebabkan aplikasi lain menjadi lambat ketika mereka perlu memuat data dari atau menyimpannya ke disk.

Untuk mengetahui, buka Pengurus Tugas. Anda dapat mengklik kanan bar tugas anda dan memilih pilihan "Task Manager" atau tekan Ctrl + Shift + Escape untuk membukanya. Pada Windows 8, 8.1, dan 10, Pengurus Tugas baru menyediakan antara muka yang ditingkatkan yang menggunakan aplikasi kod warna menggunakan banyak sumber. Klik tajuk "CPU", "Memori" dan "Disk" untuk menyusun senarai mengikut aplikasi yang menggunakan sumber daya paling banyak. Sekiranya ada aplikasi yang menggunakan sumber daya terlalu banyak, anda mungkin ingin menutupnya secara normal - jika tidak, pilih di sini dan klik "Tamat Tugas" untuk memaksanya menutupnya.

Tutup Program Dulang Sistem

Banyak aplikasi cenderung berjalan di baki sistem, atau kawasan pemberitahuan. Aplikasi ini sering dilancarkan semasa permulaan dan tetap berjalan di latar belakang tetapi tetap tersembunyi di belakang ikon anak panah atas di sudut kanan bawah skrin anda. Klik ikon anak panah ke atas berhampiran baki sistem, klik kanan pada aplikasi yang tidak perlu anda jalankan di latar belakang, dan tutup untuk membebaskan sumber.

Lumpuhkan Program Permulaan

BERKAITAN: Cara Membuat Boot Windows 10 PC Anda Lebih Cepat

Lebih baik lagi, cegah aplikasi tersebut dilancarkan pada permulaan untuk menyimpan memori dan kitaran CPU, serta mempercepat proses log masuk.

Pada Windows 8, 8.1, dan 10, kini terdapat pengurus permulaan di Task Manager yang boleh anda gunakan untuk menguruskan program permulaan anda. Klik kanan bar tugas dan pilih "Task Manager" atau tekan Ctrl + Shift + Escape untuk melancarkannya. Klik ke tab Permulaan dan lumpuhkan aplikasi permulaan yang tidak anda perlukan. Windows akan memberitahu anda aplikasi mana yang paling memperlahankan proses permulaan anda.

Kurangkan Animasi

BERKAITAN: Mempercepat Sebarang PC, Telefon Pintar, atau Tablet Dengan Melumpuhkan Animasi

Windows menggunakan beberapa animasi, dan animasi tersebut dapat menjadikan PC anda kelihatan lebih perlahan. Sebagai contoh, Windows dapat meminimumkan dan memaksimumkan tingkap serta merta jika anda mematikan animasi yang berkaitan.

Untuk mematikan animasi, tekan Windows Key + X atau klik kanan butang Mula dan pilih "Sistem." Klik "Tetapan Sistem Lanjutan" di sebelah kiri dan klik butang "Tetapan" di bawah Prestasi. Pilih "Sesuaikan untuk prestasi terbaik" di bawah Efek Visual untuk menonaktifkan semua animasi, atau pilih "Custom" dan nonaktifkan setiap animasi yang tidak ingin anda lihat. Sebagai contoh, hapus centang "Animate windows ketika meminimumkan dan maksimalkan" untuk menonaktifkan meminimumkan dan memaksimumkan animasi.

Ringankan Penyemak Imbas Web Anda

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Pemalam Klik untuk Main di Setiap Penyemak Imbas Web

Ada kemungkinan besar anda menggunakan penyemak imbas web anda, jadi penyemak imbas web anda mungkin agak lambat. Sebaik mungkin gunakan sebilangan pelanjutan penyemak imbas, atau tambahan, yang melambatkan penyemak imbas web anda dan menyebabkannya menggunakan lebih banyak memori.

Pergi ke pelanjutan penyemak imbas web anda atau pengurus Add-ons dan buang add-on yang tidak anda perlukan. Anda juga harus mempertimbangkan untuk mengaktifkan pemalam klik untuk main. Mencegah pemuatan Flash dan kandungan lain akan mengelakkan kandungan Flash yang tidak penting menggunakan masa CPU.

Imbas Perisian Kerosakan dan Perisian Adware

BERKAITAN: Apakah Antivirus Terbaik untuk Windows 10? (Adakah Windows Defender Cukup Baik?)

Ada juga kemungkinan komputer anda lambat kerana perisian jahat memperlahankannya dan berjalan di latar belakang. Ini mungkin bukan perisian hasad - mungkin perisian yang mengganggu penyemakan imbas web anda untuk melacaknya dan menambahkan iklan tambahan, misalnya.

Untuk lebih selamat, imbas komputer anda dengan program antivirus. Anda juga harus mengimbasnya dengan Malwarebytes, yang menangkap banyak "program yang tidak diingini" (PUP) yang cenderung diabaikan oleh kebanyakan program antivirus. Program-program ini cuba menyelinap ke komputer anda semasa anda memasang perisian lain, dan anda pasti tidak menginginkannya.

Kosongkan Ruang Cakera

BERKAITAN: 7 Cara Membebaskan Ruang Cakera Keras Pada Windows

Sekiranya cakera keras anda hampir penuh, komputer anda mungkin berjalan lebih perlahan. Anda mahu meninggalkan komputer anda untuk memberi ruang pada cakera keras anda. Ikuti panduan kami untuk mengosongkan ruang pada PC Windows anda untuk mengosongkan ruang. Anda tidak memerlukan perisian pihak ketiga - hanya menjalankan alat Pembersih Cakera yang disertakan dalam Windows dapat membantu.

Defragment Hard Disk anda

BERKAITAN: Adakah saya Betul-betul Perlu Menonjolkan PC Saya?

Defragmentasi cakera keras anda sebenarnya tidak semestinya diperlukan pada versi Windows moden. Secara automatik ia akan melakukan defragment cakera keras mekanikal di latar belakang. Pemacu keadaan pepejal tidak benar-benar memerlukan defragmentasi tradisional, walaupun versi Windows moden akan "mengoptimumkan" - dan itu baik.

Anda tidak perlu bimbang tentang defragmentasi sepanjang masa. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai cakera keras mekanikal dan anda telah meletakkan banyak fail pada pemacu - contohnya, menyalin pangkalan data besar atau gigabait fail permainan PC - fail-fail tersebut mungkin akan di-defragmentasi kerana Windows belum berjalan untuk defragmentasi mereka belum. Dalam keadaan ini, anda mungkin ingin membuka alat defragmenter cakera dan melakukan imbasan untuk melihat apakah anda perlu menjalankan program defrag manual.

Nyahpasang Program yang Tidak Anda Gunakan

Buka Panel Kawalan, cari senarai program yang terpasang, dan nyahpasang program yang tidak anda gunakan dan tidak perlukan dari PC anda. Ini dapat membantu mempercepat PC anda, kerana program tersebut mungkin termasuk proses latar belakang, entri autostart, perkhidmatan sistem, entri menu konteks, dan perkara lain yang dapat memperlambat PC anda. Ia juga akan menjimatkan ruang pada cakera keras anda dan meningkatkan keselamatan sistem - sebagai contoh, anda semestinya tidak memasang Java jika anda tidak menggunakannya.

Tetapkan Semula PC Anda / Pasang Semula Windows

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai "Tetapkan Semula PC Ini" pada Windows 8 dan 10

Sekiranya petua lain di sini tidak menyelesaikan masalah anda, satu-satunya penyelesaian untuk menyelesaikan masalah Windows - selain daripada menghidupkan semula PC anda, tentu saja - mendapatkan pemasangan Windows yang baru.

Pada versi Windows moden - iaitu Windows 8, 8.1, dan 10 - lebih mudah untuk mendapatkan pemasangan Windows baru daripada sebelumnya. Anda tidak perlu mendapatkan media pemasangan Windows dan memasang semula Windows. Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan ciri "Reset PC anda" yang dibina ke dalam Windows untuk mendapatkan sistem Windows baru yang baru. Ini serupa dengan memasang semula Windows dan akan menghapus tetapan program dan sistem yang anda pasang sambil menyimpan fail anda.

Sekiranya PC anda masih menggunakan cakera keras mekanikal, menaik taraf ke pemacu keadaan pepejal - atau hanya memastikan PC anda yang seterusnya mempunyai SSD - akan menawarkan peningkatan prestasi yang dramatik juga. Pada zaman di mana kebanyakan orang tidak akan memperhatikan CPU dan pemproses grafik yang lebih pantas, storan keadaan pepejal akan memberikan peningkatan tunggal dalam prestasi keseluruhan sistem bagi kebanyakan orang.