Bagaimana (dan Bila) Menetapkan Semula SMC pada Mac Anda

Mac anda bertindak lucu, dan anda telah mencuba segalanya: menghidupkan semula komputer anda, menetapkan semula NVRAM, dan semua helah yang mempercepat Mac yang perlahan. Anda bahkan menjalankan 50+ diagnostik sekaligus untuk melihat apa yang berlaku, namun anda tidak menemui apa-apa. Apakah langkah seterusnya?

Anda boleh mencuba menetapkan semula SMC, atau Pengendali Pengurusan Sistem, sebagai langkah terakhir. SMC menguruskan tetapan tahap rendah, seperti pengurusan terma dan bateri. Ia jarang berlaku, tetapi masalah dengan SMC dapat mempengaruhi prestasi, dan juga menyebabkan bug seperti kipas yang terus berjalan walaupun penggunaan CPU tidak tinggi. Sekiranya anda menghadapi masalah, dan telah mencuba yang lain, menetapkan semula SMC adalah langkah seterusnya yang logik.

Kaedah tepat untuk melakukan ini berbeza bergantung pada Mac anda. Mana-mana komputer riba Mac yang dibuat sejak tahun 2009 tidak mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan, yang bermaksud anda memerlukan jalan pintas papan kekunci untuk menyelesaikan tugas. Desktop Mac, sementara itu, pada dasarnya hanya perlu dicabut. Kami akan membincangkan semua pilihan anda.

Apa Yang Sebenarnya Dilakukan oleh SMC?

Beberapa fungsi Mac anda berfungsi tanpa mengira ia dihidupkan. Contohnya: semasa anda memasang bekalan kuasa untuk komputer riba Mac anda, lampu pada pengecas berfungsi walaupun Mac anda mati sepenuhnya. SMC inilah yang memungkinkan.

Berikut adalah senarai lengkap perkara yang dilakukan oleh SMC, terus dari laman web Apple:

 • Membalas tekan butang kuasa
 • Membalas penutup paparan yang dibuka dan ditutup pada notebook Mac
 • Pengurusan bateri
 • Pengurusan terma
 • SMS (Sensor Gerak Tiba-tiba)
 • Penginderaan cahaya ambien
 • Lampu latar papan kekunci
 • Pengurusan lampu penunjuk status (SIL)
 • Lampu penunjuk status bateri
 • Memilih sumber video luaran (bukan dalaman) untuk beberapa paparan iMac

Sekiranya ada fungsi yang berlaku secara aneh, menetapkan semula SMC dapat menyelesaikannya. Tetapi masalah dengan SMC juga kadang-kadang boleh mempengaruhi prestasi sistem. Sekiranya Mac anda berjalan dengan perlahan walaupun Monitor Aktiviti tidak menunjukkan banyak penggunaan CPU, dan anda telah mencuba beberapa langkah lain, menetapkan semula SMC mungkin akan membantu.

Adakah Bateri Anda Boleh Tanggalkan?

Menetapkan semula SMC berfungsi sedikit berbeza pada MacBook yang lebih lama, yang menawarkan bateri yang boleh ditanggalkan. Sangat mudah untuk menentukan sama ada MacBook anda mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan: lihat di bahagian bawah. Sekiranya anda melihat sekeping logam, tanpa gelangsar untuk mengeluarkan bateri, bateri anda tidak boleh ditanggalkan demi tutorial ini.

Namun, jika anda dapat melihat keretakan yang menunjukkan bahagian segi empat tepat, dan ada beberapa mekanisme untuk membuka sesuatu yang berdekatan, anda mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan.

Menurut Apple, model berikut tidak menawarkan bateri yang boleh ditanggalkan.

 • Setiap MacBook Pro dibuat selepas akhir tahun 2009.
 • Setiap MacBook Pro dengan Retina
 • Setiap MacBook Air
 • Setiap MacBook dibuat sejak tahun 2009

Seperti yang kami katakan: sudah lama sejak komputer riba Apple mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan. Kemungkinan bukan milik anda. Tetapi menetapkan semula SMC berfungsi berbeza bergantung pada apakah anda memilikinya, jadi tentukan sebelum meneruskannya.

Menetapkan semula SMC pada komputer riba Mac tanpa bateri yang boleh ditanggalkan

Kemas kini : Sekiranya anda mempunyai Mac yang lebih baru dengan Apple T2 Security Chip (terdapat di banyak Mac yang dikeluarkan pada tahun 2018 atau lebih baru), anda perlu menggunakan proses yang sedikit berbeza untuk menetapkan semula SMC Mac anda.

Sekiranya anda mempunyai MacBook tanpa bateri yang boleh ditanggalkan, anda boleh menetapkan semula SMC dengan menghidupkan komputer sambil menahan pintasan papan kekunci tertentu. Inilah yang perlu dibuat.

 1. Cabut kuasa, kemudian matikan Mac anda.
 2. Tahan kekunci Shift + Control + Option kiri ke bawah, kemudian tekan dan tahan butang kuasa ke bawah. Biarkan keempat-empat butang ditekan selama sepuluh saat, kemudian lepaskan.
 3. Pasangkan kembali kabel kuasa, kemudian hidupkan Mac anda.

SMC kini ditetapkan semula.

Menetapkan semula SMC pada Laptop Mac yang Lebih Lama Dengan Bateri yang Boleh Dilepas

Sekiranya anda mempunyai MacBook yang lebih lama dengan bateri yang boleh ditanggalkan, jalan pintas papan kekunci yang digariskan di atas tidak akan berfungsi. Inilah yang harus anda lakukan.

 1. Matikan Mac anda.
 2. Tanggalkan bateri.
 3. Tekan dan tahan butang daya selama lima saat, kemudian sambungkan semula bateri dan kuasa. Hidupkan Mac anda.

SMC anda kini ditetapkan semula.

Menetapkan semula SMC pada Mac Desktop

Sekiranya anda mempunyai iMac, Mac Mini, atau Mac Pro, menetapkan semula SMC adalah mudah:

 1. Matikan Mac anda, kemudian cabut kabel kuasa.
 2. Tunggu 15 saat.
 3. Pasangkan kembali kabel kuasa, kemudian hidupkan Mac anda.

SMC kini ditetapkan semula.

Kredit Foto: cdelmoral, Rob DiCaterino