10 Cara untuk Menyesuaikan Menu Mula Windows 10

Windows 10 akhirnya membawa kembali menu Mula, dan lebih mudah disesuaikan daripada sebelumnya. Berikut adalah ikhtisar ringkas dari semua cara berbeza untuk menjadikan menu Mula menjadi milik anda.

Susun, Edit, Padam, atau Tambahkan Item Baru ke Senarai Aplikasi

Anda boleh masuk ke struktur folder menu Mula pada cakera keras untuk mengedit, menyusun semula, atau bahkan menambahkan item baru. Ini juga memberi anda kelebihan untuk mencari jalan pintas baru yang anda buat. Dan ya, anda boleh melakukan ini dengan menyeret item secara berasingan pada (atau ke) menu Mula, tetapi menyusun semula melalui Penjelajah Fail jauh lebih cepat jika anda mempunyai banyak perkara yang ingin anda ubah.

Perlu diingat bahawa folder menu Mula tidak akan menunjukkan aplikasi Universal yang telah anda pasang, jadi anda perlu menangani yang hanya menggunakan menu itu sendiri. Sebagian besar, anda dapat menyahpasang aplikasi apa pun — kecuali untuk beberapa aplikasi bawaan — dengan mengklik kanan pada menu Mula dan memilih “Nyahpasang.”

Ubah saiz Menu Mula

Anda boleh mengubah saiz menu Mula dengan cepat dengan menyeret bahagian atas atau kanan menu dengan tetikus anda.

Mengubah saiz secara menegak berfungsi seperti yang anda jangkakan. Apabila anda mengubah saiz secara mendatar, anda dapat menambah menu Mula dengan satu lajur penuh kumpulan ikon pada satu masa — hingga empat lajur. Malangnya, anda hanya dapat menyempitkan menu ke satu lajur.

Anda juga boleh menetapkan Windows untuk menunjukkan beberapa jubin tambahan di setiap lajur. Cukup pergi ke Tetapan> Pemperibadian> Mulakan dan hidupkan pilihan "Tunjukkan lebih banyak jubin pada Mula".

Dengan pilihan "Tunjukkan lebih banyak jubin pada Mula", anda dapat melihat bahawa lajur jubin telah berkembang dengan lebar satu jubin bersaiz sederhana.

Perhatikan bahawa jika anda menghidupkan pilihan "Tunjukkan lebih banyak jubin", anda masih dapat mengubah ukuran menu Mula secara mendatar, tetapi hanya hingga tiga lajur kumpulan ikon dan bukan empat.

Pin dan Lepaskan Jubin

Anda boleh dengan mudah menyematkan dan melepas jubin dengan mengklik kanan pada setiap satu dan memilih "Lepas pin dari Mula."

Sekiranya ada aplikasi yang tidak disematkan, tetapi anda mahukan jubin untuknya, cukup lihat senarai aplikasi di sebelah kiri menu Mula. Apabila anda menemui apa yang anda cari, klik kanan aplikasi dan pilih "Pin to Start."

Ubah saiz Jubin

Anda boleh mengubah ukuran jubin dengan mengklik kanannya, menunjuk ke "Ubah saiz", dan kemudian memilih ukuran yang anda mahukan.

Empat jubin kecil sesuai dengan jubin sederhana. Empat jubin sederhana sesuai dengan jubin besar. Jubin yang lebar adalah ukuran dua jubin bersebelahan sederhana.

Malangnya, jubinnya agak pelik, jadi jika anda mempunyai bilangan jubin kecil yang ganjil, anda akan mendapat ruang kosong.

Matikan Kemas Kini Jubin Langsung

Sekiranya semua jubin yang berkedip akhirnya mengganggu anda, klik kanan padanya, arahkan ke "Lagi", lalu pilih "Matikan jubin langsung."

Berbanding dengan contoh di atas, anda dapat melihat bahawa jubin Berita kembali menjadi butang jubin biasa.

Sebahagian besarnya, kami mendapati jubin hidup agak sibuk untuk selera kami, tetapi ia boleh berguna untuk jubin seperti Cuaca atau Kalendar di mana senang mendapat beberapa maklumat sekilas.

Jubin Kumpulan Ke Folder

Anda juga boleh mengumpulkan jubin pada menu Mula ke dalam folder. Folder ini berfungsi seperti folder aplikasi pada telefon pintar. Untuk membuat folder baru, seret mana-mana jubin dan lepaskan ke jubin lain. Jubin tersebut kemudian akan dikumpulkan ke dalam folder. Anda kemudian boleh menambahkan jubin lain ke folder dengan menyeretnya ke atas folder.

Sebaik sahaja anda mempunyai jubin dalam folder, anda hanya perlu mengklik folder untuk mengembangkannya.

Kemudian, anda boleh mengklik mana-mana jubin di dalamnya untuk melancarkan aplikasi. Klik anak panah di atas folder untuk meruntuhkannya lagi.

Sekiranya anda ingin mengeluarkan jubin dari folder, seretnya keluar dari folder dan jatuhkannya terus ke menu Mula anda. Anda juga boleh melepaskan pin dari menu Mula dan kemudian menyisipkannya semula jika menyeretnya keluar terlalu janggal.

Keluarkan Semua Jubin Langsung jika Anda Tidak Menyukainya

Sekiranya anda tidak menyukai jubin pada menu Mula anda, anda boleh membuangnya. Cukup klik kanan setiap satu dan kemudian klik "Lepaskan dari Mula" sehingga semuanya hilang.

Setelah melepaskan pin jubin terakhir, anda boleh mengubah saiz menu Mula secara mendatar dengan merebut tepi kanannya dan menyeret sehingga bahagian jubin hilang. Anda kemudian ditinggalkan dengan senarai aplikasi yang bagus dan kemas.

Tukar Warna Menu Mula (dan Bar Tugas)

Anda boleh menukar warna Menu Mula dan Bar Tugas anda dengan mudah. Pergi ke Tetapan> Pemperibadian> Warna untuk memulakan. Windows membolehkan anda memilih warna aksen tunggal dari grup yang dipilih sebelumnya, atau anda dapat menyesuaikan warna aksen yang anda inginkan dengan mengklik butang "Warna Custom". Cukup klik mana-mana warna yang anda mahu gunakan. Anda juga boleh membiarkan Windows memilih warna aksen untuk anda berdasarkan kertas dinding latar belakang anda sekarang dengan memilih pilihan "Pilih warna aksen dari latar belakang saya secara automatik".

Setelah memilih warna aksen, langkah seterusnya adalah memilih tempat warna aksen itu digunakan. Tatal ke bawah sedikit ke bahagian "Lebih banyak Pilihan". Dua pilihan anda di sini adalah "Mula, bar tugas, dan pusat tindakan" dan "Bar tajuk." Pilihan pertama menggunakan warna aksen sebagai latar belakang untuk menu Mula, bar tugas, dan pusat tindakan anda dan juga menyoroti item tertentu pada elemen tersebut - seperti ikon aplikasi pada menu Mula - dengan warna aksen yang sama. Pilihan kedua menggunakan warna aksen untuk bar tajuk tetingkap aktif anda.

Sayangnya, elemen menu Mula, bar tugas, dan Pusat Tindakan dikelompokkan untuk pemilihan warna, dan anda tidak boleh menjadikannya warna yang berbeza. Namun, kami mempunyai peretasan pendaftaran cepat yang sekurang-kurangnya dapat membiarkan anda menyimpan latar belakang hitam pada menu Mula dan pusat tindakan anda. Pilihan kedua menggunakan warna aksen pada bar tajuk tetingkap aktif, walaupun kami juga mempunyai hack lain untuk anda jika anda ingin menggunakan warna aksen pada tingkap yang tidak aktif.

Kembali ke layar pemperibadian Warna, anda juga akan menemui pilihan "Kesan ketelusan" untuk menjadikan menu Mula, bar tugas, dan pusat tindakan anda telus atau tidak. Pilihan ini tidak mempengaruhi warna aksen jika digunakan pada elemen tersebut.

Dan akhirnya, anda boleh mengaktifkan mod gelap untuk tetapan dan aplikasi. Walaupun tetapan mod aplikasi ini tidak mempengaruhi setiap aplikasi, kami mempunyai beberapa trik yang mungkin anda nikmati kerana menggunakan tema gelap hampir di mana-mana sahaja di Windows 10.

Kawal Bagaimana Daftar Aplikasi Anda Muncul di Menu Mula

Secara lalai, menu Mula anda memaparkan beberapa aplikasi yang baru dipasang, paling sering digunakan dan disarankan, diikuti dengan senarai semua aplikasi yang dipasang di sistem anda.

Sekiranya anda tidak menyukai ini - katakan anda lebih suka melihat senarai lengkap aplikasi anda tanpa perlu menatalnya - ketiga-tiga bahagian mudah dimatikan. Pergi ke Tetapan> Pemperibadian> Mula. Cari opsi "Tunjukkan daftar aplikasi di menu Mula", "Tunjukkan aplikasi yang baru ditambahkan," dan "Tunjukkan aplikasi yang paling banyak digunakan" dan matikan yang tidak ingin Anda lihat di menu Mula.

Pilih Folder Yang Muncul di Menu Mula

Pilihan Pengguna, Dokumen, Gambar, Tetapan, dan Kuasa kini tersimpan di ruangan kecil di sebelah kiri menu Start. Klik butang di kiri atas menu Mula untuk mengembangkan lajur ini.

Anda dapat melihat pilihan yang sama dengan nama penuh mereka dan juga banyak ruang terbuka yang menarik di atasnya. Anda boleh menambahkan barang ke ruang itu.

Pergi ke Tetapan> Pemperibadian> Mula. Di sebelah kanan, tatal hingga ke bawah dan klik pautan "Pilih folder mana yang muncul pada Mula".

Pilih folder apa sahaja yang anda mahu muncul di menu Mula.

Dan inilah pandangan bersebelahan bagaimana folder baru itu kelihatan sebagai ikon dan dalam paparan yang diperluas.

Gunakan Menu Mula Skrin Penuh

Sebaliknya, jika anda sangat menyukai ubin dan ketinggalan pengalaman Mula skrin penuh dari Windows 8, anda boleh mempunyai menu Mula sentiasa membuka skrin penuh. Pergi ke Tetapan> Pemperibadian> Mula. Hidupkan pilihan "Gunakan Mula skrin penuh".

Sekarang, setiap kali anda membuka menu Mula, anda akan melihatnya dalam semua kehebatan skrin penuhnya.

Keluarkan Aplikasi yang Disarankan dari Senarai Aplikasi Anda

Semasa anda menggunakan menu Mula, anda mungkin melihat cadangan sekali-sekala untuk aplikasi yang mungkin ingin anda pasang muncul dalam senarai aplikasi anda.

Untuk menyingkirkannya, yang harus Anda lakukan adalah pergi ke Tetapan> Pemperibadian> Mulakan dan matikan pilihan "Kadang-kadang tunjukkan cadangan dalam Mula".

Perhatikan bahawa aplikasi yang disarankan ini berbeza daripada aplikasi dan iklan yang telah dipasang sebelumnya - seperti Candy Crush - yang mungkin juga tidak anda inginkan. Untuk menyingkirkannya, anda perlu mengklik kanan setiap satu dan menyahpasangnya. Dan semasa anda menggunakannya, anda mungkin ingin melihat cara mematikan semua iklan bawaan Windows 10.

Dan jangan lupa: jika anda sama sekali tidak menyukai menu Mula Windows 10, anda boleh kembali ke zaman kegemilangan Windows 7 — dan masih menyimpan banyak fungsi Windows 10 — dengan penggantian menu Mula seperti Start10 atau ClassicShell .