Cara Keluar Editor Vi atau Vim

The vieditor mengelirukan jika anda tidak digunakan untuk ia. Perlu jabat tangan rahsia untuk melarikan diri dari aplikasi ini jika anda tersandung di dalamnya. Inilah cara untuk menghentikan vi atau vim pada Linux, macOS, atau sistem seperti Unix yang lain.

Jawapan Pantas

Sekiranya anda masuk viatau vimperlu keluar — dengan atau tanpa menyimpan perubahan anda — inilah caranya:

  • Pertama, tekan kekunci Esc beberapa kali. Ini akan memastikan vikeluar dari mod Sisipan dan dalam mod Perintah.
  • Kedua, ketik :q!dan tekan Enter. Ini memberitahu viuntuk berhenti tanpa menyimpan perubahan. (Sekiranya anda ingin menyimpan perubahan anda, ketik :wqsebaliknya.)

Sekiranya anda ingin mempelajari baris arahan Linux, anda perlu mengetahui lebih banyak daripada itu. Baca terus dan kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana cara vikerja dan mengapa arahan berhenti begitu luar biasa. viadalah alat yang penting dan kuat dan keluk pembelajaran sangat berbaloi.

vi, Penyunting di mana-mana

Kerana vidi mana sahaja ada kemungkinan anda akan menentangnya. Anda juga boleh menemui diri anda visecara tidak sengaja. Mungkin ada yang meminta anda melihat komputer Linux mereka untuk mereka. Anda mengeluarkan arahan seperti crontab -e, dan vimuncul. Anehnya, seseorang telah mengkonfigurasi editor lalai untuk crontab menjadi vi.

Mungkin anda mentadbir sistem di mana visatu-satunya editor, atau satu-satunya yang akan berfungsi melalui sesi SSH jauh, dan anda perlu mengedit fail .bashrc pengguna.

Perintah untuk memulakan vidan membuka fail adalah lurus ke hadapan. Taip vi, ruang, dan kemudian nama fail. Tekan enter. Program yang dilancarkan mungkin viatau vimyang 'lebih baik vi'. Itu bergantung pada sebaran Linux anda — sebagai contoh, Ubuntu menggunakan vim. Semua arahan dalam artikel ini berlaku sama dengan vim.

 vi .bashrc

Perbezaan yang dapat dilihat antara vieditor dan lain-lain adalah bahawa ketika vimelancarkan anda tidak boleh mula mengetik teks. Ini kerana vi adalah penyunting modal . Penyuntingan dilakukan dalam satu mod, mode Insert, dan mengeluarkan perintah dilakukan dalam mod Command. vidilancarkan ke mod Perintah.

Sekiranya anda tidak biasa dengan konsep mod Insert dan Command mode, itu boleh membingungkan. Sebilangan besar arahan yang boleh anda keluarkan dalam mod Perintah mempengaruhi fail yang anda taipkan. Sekiranya anda berada dalam mod Perintah tetapi anda salah cuba menaip teks ke dalam fail anda, itu tidak akan berakhir dengan baik. Beberapa ketukan kekunci yang anda keluarkan akan dikenali sebagai arahan. Perintah tersebut boleh menghapus atau memisahkan baris, menggerakkan kursor, atau menghapus teks.

Dan, tidak kira apa yang anda taip, anda tidak dapat mencari jalan keluar atau berhenti dari editor. Sementara itu, fail anda semakin hancur dan bunyi bip yang rawak menjadikan anda gila.

Mod Perintah dan Mod Sisip

Anda perlu beralih  vike mod yang sesuai untuk apa yang anda cuba capai.

Mod arahan adalah mod lalai semasa vidilancarkan. Kecuali anda tahu lebih baik, anda akan mula mencuba menaip. Sekiranya anda menekan tombol 'i', atau mana-mana 10 kekunci lain yang menggunakan mod Insert (a, A, c, C, I, o, O, R, s, dan S) anda akan tiba-tiba melihat apa anda sedang menaip. Anda kini berada dalam mod Sisip.

Ini mungkin terasa seperti kemajuan sehingga anda menekan salah satu kekunci anak panah. Sekiranya anda melakukannya, A, B, C, atau D akan muncul sebagai satu-satunya huruf pada baris baru yang kosong. Di bahagian atas fail.

Tidak apa-apa, kami mendapat sokongan anda. Ini sangat mudah apabila anda mengetahui caranya. Ingat dua penekanan tombol ini: Esc membawa anda ke mod Perintah dan "i" membawa anda ke mod Sisip.

Anda perlu berada dalam mod Perintah, dan memasukkan perintah yang betul untuk meninggalkan editor.

Dari Mod Perintah hingga Keselamatan

Untuk memasuki mod Perintah, tekan kekunci Esc. Tidak ada yang kelihatan akan berlaku. Tekan beberapa kali lagi. Sekiranya anda mendengar bunyi bip ketika anda menekan kekunci Escape, maka anda berada dalam mod Perintah. Bip memberitahu anda "Berhenti menekan Esc, Anda sudah berada dalam mode Perintah." Sekiranya anda mendengar bunyi bip ketika anda menekan Esc, kami bagus.

Ketik titik dua, huruf "q," dan tanda seru, tanpa spasi. Ketiga-tiga watak ini mesti muncul di paling kiri garis bawah terminal. Sekiranya tidak, tekan Esc sehingga anda mendengar bunyi bip, dan cuba lagi. Tekan kekunci Enter apabila anda dapat melihatnya:

: q!

Dalam perintah ini qadalah singkatan untuk quit. Tanda seru menambahkan penekanan, jadi seolah-olah anda menjerit "Berhenti!" di vi. Itu mungkin membuatkan anda berasa sedikit lebih baik.

Tanda seru juga memerintahkan viuntuk tidak menyimpan perubahan yang mungkin anda buat pada fail tersebut. Sekiranya anda melakukan kesalahan vidan tidak mengetahui apa yang anda lakukan, anda mungkin tidak mahu menyelamatkan malapetaka yang telah anda lalui.

Sebaik sahaja anda kembali ke baris arahan, anda mungkin ingin menyemak semula untuk memastikan fail tersebut tidak diubah. Anda boleh melakukan ini dengan arahan berikut:

kucing .bashrc | kurang

Semasa anda keluar vi, jika anda melihat mesej yang mengatakan "tidak menulis sejak perubahan terakhir," itu bermakna anda terlepas tanda seru dari perintah. Untuk mengelakkan anda berhenti dan kehilangan perubahan yang mungkin anda ingin lakukan, vimemberi anda peluang untuk menyimpannya. Cukup hantar semula :q!perintah dengan tanda seru untuk keluar dari vidan meninggalkan sebarang perubahan.

Sekiranya Anda Pasti, Simpan Perubahan Anda

Sekiranya anda berpuas hati dengan perubahan yang telah anda buat pada fail anda, anda boleh keluar dan menyimpan perubahan tersebut dengan menggunakan perintah :wq(tulis dan berhenti). Pastikan anda sepenuhnya berpuas hati bahawa anda mahu pengeditan skrin anda ditulis ke fail sebelum anda meneruskan.

Ketik titik dua, huruf w (tulis) dan huruf q (berhenti). Tekan kekunci Enter apabila anda dapat melihatnya di kiri bawah terminal:

: wq

Keluk Pembelajaran Wajar

Menggunakan visedikit seperti menggunakan piano. Anda tidak boleh duduk dan menggunakannya; anda mesti menjalani latihan. Duduk dengan tenang dan berusaha untuk belajar dengan cepat ketika tekanan pada anda untuk mendapatkan sesuatu yang diedit bukanlah cara untuk melakukannya. Ini masuk akal sama seperti duduk di piano untuk pertama kalinya sama seperti tirai yang dinaikkan untuk konsert perdana anda.

Sebilangan besar kekuatan viberasal dari banyak kombinasi penekanan tombol yang masing-masing melakukan tugas penyuntingan yang biasa. Itu bagus, tetapi anda tidak dapat memanfaatkannya sehingga anda menghafalnya, mempraktikkannya, dan itu adalah sebahagian dari ingatan otot anda.

Sehingga itu, jika anda berada di dalam vidan melihat fail penting, :q!keluar dan keluar dengan anggun. Fail penting anda akan mengucapkan terima kasih.