Cara Menyembunyikan Fail dan Folder di Setiap Sistem Operasi

Fail atau folder tersembunyi hanyalah fail atau folder biasa dengan set pilihan "tersembunyi". Sistem operasi menyembunyikan fail ini secara lalai, jadi anda boleh menggunakan trik ini untuk menyembunyikan beberapa fail jika anda berkongsi komputer dengan orang lain.

Silap mata ini jauh dari kebodohan. Sangat remeh untuk mengaktifkan pilihan "tunjukkan fail tersembunyi" dan mencari fail tersembunyi. Sistem operasi menyembunyikan banyak fail sistem secara lalai - hanya untuk menghindarkannya.

Sembunyikan Fail atau Folder di Windows

Untuk menyembunyikan fail atau folder di Windows, buka tetingkap Windows Explorer atau File Explorer dan cari fail atau folder yang ingin anda sembunyikan. Klik kanan dan pilih Properties.

Dayakan kotak semak Tersembunyi pada panel Umum tetingkap Properties. Klik OK atau Terapkan dan fail atau folder anda akan disembunyikan.

BERKAITAN: Buat Folder Tersembunyi Super di Windows Tanpa Perisian Tambahan

Windows juga mempunyai jenis file atau folder tersembunyi kedua, yang dikenal sebagai "file system." Terdapat pilihan berasingan untuk membolehkan melihat fail dan folder sistem. Anda boleh membuat fail tambahan yang tersembunyi dengan menandakannya sebagai fail sistem - orang harus berusaha keras untuk mematikan pilihan "Sembunyikan fail sistem operasi yang dilindungi (disyorkan)" untuk mencarinya. Anda tidak dapat melakukan ini dari antara muka grafik, jadi ikuti panduan kami untuk menandakan fail dan folder sebagai fail sistem pada Windows jika anda mahu melakukan ini.

Lihat Fail dan Folder Tersembunyi di Windows

BERKAITAN: Cara Menunjukkan Fail dan Folder Tersembunyi di Windows 7, 8, atau 10

Untuk melihat fail atau folder tersembunyi pada Windows 8 atau 10, klik tab Lihat pada pita di bahagian atas tetingkap Penjelajah Fail dan aktifkan kotak pilihan Item tersembunyi di bawah Tunjuk / sembunyikan. Fail dan folder tersembunyi akan mempunyai ikon separa telus, jadi anda dapat mengetahui dengan mudah mana yang tersembunyi dan yang biasanya kelihatan.

Pada Windows 7, klik butang Atur pada bar alat dan pilih Folder dan pilihan carian.

Klik ke tab Lihat dan pilih pilihan Tunjukkan fail, folder, dan pemacu tersembunyi. Klik OK atau Terapkan untuk menyimpan perubahan anda.

Sembunyikan Fail atau Folder di Linux

Linux menyembunyikan fail dan folder yang mempunyai noktah di awal namanya. Untuk menyembunyikan fail atau folder, ganti nama sahaja dan letakkan noktah di awal namanya. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai folder bernama Rahsia yang ingin anda sembunyikan. Anda akan menamakannya semula menjadi. Rahsia, dengan noktah di depan. Pengurus fail dan utiliti lain akan menyembunyikannya dari pandangan secara lalai.

Lihat Fail dan Folder Tersembunyi di Linux

BERKAITAN: 7 Ciri Pengurus Fail Ubuntu yang Mungkin Anda Tidak Perhatikan

Klik pilihan "Tunjukkan tersembunyi" di pengurus fail pilihan anda untuk melihat fail dan folder tersembunyi di Linux. Sebagai contoh, dalam pengurus fail Nautilus yang digunakan di Ubuntu dan pengedaran Linux berasaskan GNOME lain, klik menu Lihat dan pilih Tunjukkan Fail Tersembunyi.

Pilihannya hanya akan memaparkan fail folder dengan noktah di awal namanya.

Anda juga dapat melihat fail tersembunyi dalam dialog Buka atau Simpan. Pada Ubuntu dan distribusi Linux berasaskan GNOME lain, klik kanan pada senarai fail dan pilih pilihan Show Hidden Files.

Sembunyikan Fail atau Folder pada Mac OS X

BERKAITAN: Panduan Pengguna Windows untuk Pintasan Papan Kekunci Mac OS X

Mac juga menyembunyikan fail dan folder bermula dengan a. watak. Terdapat juga atribut "tersembunyi" khas yang akan dipatuhi oleh Pencari. Menyembunyikan fail atau folder agak sukar pada Mac. Cuba ganti nama fail atau folder sehingga bermula dengan titik dan Pencari akan memberitahu anda "nama-nama ini dikhaskan untuk sistem." Tidak ada cara untuk menukar atribut tersembunyi dengan cepat di antara muka grafik Finder.

Anda dapat menandakan fail atau folder dengan cepat sebagai tersembunyi dengan perintah chflags di terminal. Pertama, buka tetingkap Terminal dengan menekan Command + Space, mengetik Terminal ke dalam dialog pencarian Spotlight, dan menekan Enter.

Ketik perintah berikut ke terminal, tetapi jangan tekan Enter:

chflag tersembunyi

Pastikan anda menaip ruang selepas "disembunyikan".

Seterusnya, cari fail atau folder yang ingin anda sembunyikan di Finder. Seret dan lepaskan ke terminal. Laluan fail atau folder yang tepat akan muncul di terminal.

Tekan Enter untuk menjalankan perintah. Ini akan menandakan fail sebagai tersembunyi.

Gunakan perintah yang sama untuk menyembunyikan fail atau folder di masa depan, menggunakan "chflags nohidden" dan bukan "chflags hidden".

Lihat Fail dan Folder Tersembunyi di Mac OS X

Mac OS X mempunyai jalan pintas papan kekunci rahsia untuk melihat folder dan fail tersembunyi dalam dialog Buka atau Simpan mana-mana program. Cukup tekan Command + Shift + Period. Perhatikan bahawa ini hanya berfungsi dalam dialog Buka dan Simpan - bukan di Finder itu sendiri. Walau bagaimanapun, ini mungkin kaedah yang paling mudah untuk mengakses fail tersembunyi anda dengan cepat apabila anda memerlukannya.

The Finder tidak mempunyai pilihan grafik untuk melihat fail dan folder tersembunyi. Sebagai gantinya, anda harus menggunakan arahan. Pertama, buka tetingkap Terminal dengan cara yang sama seperti di atas. Jalankan arahan berikut pada Mac OS X 10.9 Mavericks. Perintah ini akan menetapkan Finder agar sentiasa menunjukkan fail tersembunyi dan memulakan semula pencari sehingga perubahan anda akan berlaku. Taip setiap arahan ke terminal dan tekan Enter selepas masing-masing.

lalai menulis com.apple.finder AppleShowAllFiles BENAR

killall Finder

(Pada versi lama Mac OS X sebelum Mavericks - 10.8 Mountain Lion. 10.7 Lion, dan 10.6 Snow Leopard - gunakan perintah yang sama seperti di atas tetapi ubah "com.apple.finder" menjadi "com.apple.Finder" - F di sini mesti menggunakan sistem operasi ini.)

Pencari akan menunjukkan fail tersembunyi. Ia sebahagiannya telus sehingga anda dapat melihat fail mana yang tersembunyi dan yang biasanya kelihatan.

Untuk menyembunyikan fail sekali lagi, jalankan perintah berikut di tetingkap terminal:

lalai menulis com.apple.finder AppleShowAllFiles SALAH

killall Finder

(Pada versi Mac OS X yang lebih lama, ingat untuk menggunakan "com.apple.Finder" sebagai gantinya).

Untuk benar-benar menghalang orang daripada mengakses fail dan folder rahsia anda, anda mahu menyulitkannya. Fail dan folder yang tersembunyi dengan cara di atas dapat diakses dengan beberapa klik - ia tersembunyi dari pandangan, tetapi mudah dijumpai jika seseorang mencarinya. Penyulitan memastikan fail dan folder anda tidak dapat diakses melainkan seseorang mempunyai kunci penyulitan anda.