Cara Menggunakan Strim Dalam Rumah

Steam's In-Home Streaming kini tersedia untuk semua orang, yang membolehkan anda melakukan streaming permainan PC dari satu PC ke PC lain di rangkaian tempatan yang sama. Gunakan PC permainan anda untuk menghidupkan komputer riba dan sistem teater rumah anda.

Ciri ini tidak membenarkan anda melakukan streaming permainan melalui Internet, hanya rangkaian tempatan yang sama. Walaupun anda menipu Steam, anda mungkin tidak akan mendapat prestasi streaming yang baik melalui Internet.

Mengapa Strim?

BERKAITAN: Cara Bermain Permainan PC di TV Anda

Semasa anda menggunakan streaming Steam In-Home, satu PC menghantar video dan audio ke PC lain. PC lain melihat video dan audio seperti menonton filem, menghantar kembali tetikus, papan kekunci, dan input pengawal ke PC yang lain.

Ini membolehkan anda memiliki PC permainan pantas yang dapat memberikan pengalaman permainan anda pada PC yang lebih perlahan. Contohnya, anda boleh bermain permainan yang memerlukan grafik di komputer riba di ruangan lain di rumah anda, walaupun komputer riba itu mempunyai grafik bersepadu yang lebih perlahan. Anda boleh menyambungkan PC yang lebih perlahan ke televisyen dan menggunakan PC permainan anda tanpa menghantarkannya ke ruangan lain di rumah anda.

Penstriman juga membolehkan keserasian merentas platform. Anda mungkin mempunyai PC permainan Windows dan streaming permainan ke sistem Mac atau Linux. Ini akan menjadi penyelesaian rasmi Valve untuk keserasian dengan permainan lama Windows sahaja di Mesin Steam Linux (Steam OS) yang akan tiba akhir tahun ini. NVIDIA menawarkan penyelesaian streaming permainan mereka sendiri, tetapi memerlukan perkakasan grafik NVIDIA tertentu dan hanya dapat mengalirkan ke peranti NVIDIA Shield.

Cara Memulakan

BERKAITAN: Apa Sebenarnya Mesin Steam, dan Adakah Saya Mahu?

Streaming Dalam-Rumah mudah digunakan dan tidak memerlukan konfigurasi yang kompleks - atau konfigurasi apa pun. Pertama, log masuk ke program Steam pada PC Windows. Ini semestinya menjadi PC permainan yang kuat dengan CPU yang kuat dan perkakasan grafik yang pantas. Pasang permainan yang ingin anda streaming jika belum - anda akan melakukan streaming dari PC anda, bukan dari pelayan Valve.

(Valve akhirnya akan membolehkan anda melakukan streaming permainan dari sistem Mac OS X, Linux, dan Steam OS, tetapi ciri itu belum tersedia. Anda masih boleh mengalirkan permainan ke sistem operasi lain ini.)

Seterusnya, log masuk ke Steam di komputer lain di rangkaian yang sama dengan nama pengguna Steam yang sama. Kedua-dua komputer mesti berada di subnet rangkaian tempatan yang sama.

Anda akan melihat permainan yang dipasang di PC anda yang lain di perpustakaan pelanggan Steam. Klik butang Stream untuk memulakan streaming permainan dari PC anda yang lain. Permainan ini akan dilancarkan di PC hos anda, dan ia akan menghantar audio dan videonya ke PC di hadapan anda. Input anda pada pelanggan akan dihantar kembali ke pelayan.

Pastikan anda mengemas kini Steam pada kedua komputer jika anda tidak melihat ciri ini. Gunakan pilihan Steam> Check for Updates di Steam dan pasang kemas kini terkini. Mengemas kini pemacu grafik terkini untuk perkakasan komputer anda juga merupakan idea yang baik.

Meningkatkan Prestasi

Inilah yang disyorkan oleh Valve untuk prestasi streaming yang baik:

  • Host Host : CPU quad-core untuk komputer yang menjalankan permainan, minimum. Komputer memerlukan kekuatan pemproses yang cukup untuk menjalankan permainan, memampatkan video dan audio, dan mengirimkannya melalui rangkaian dengan latensi rendah.
  • Streaming Client : GPU yang menyokong penyahkodan H.264 yang dipercepat perkakasan pada PC pelanggan. Perkakasan ini disertakan pada semua komputer riba dan PC terkini. Sekiranya anda mempunyai PC atau netbook yang lebih lama, ia mungkin tidak dapat menyahkod aliran video dengan cukup cepat.
  • Perkakasan Rangkaian : Sambungan rangkaian berwayar sangat sesuai. Anda mungkin berjaya dengan rangkaian N atau AC tanpa wayar dengan isyarat yang baik, tetapi ini tidak dijamin.
  • Tetapan Permainan : Semasa streaming permainan, kunjungi layar pengaturan permainan dan turunkan resolusi atau matikan VSync untuk mempercepat.
  • Tetapan Pengukusan Dalam Rumah : Pada komputer hos, klik Steam> Tetapan dan pilih Streaming Dalam Rumah untuk melihat tetapan Streaming Dalam Rumah. Anda boleh mengubah tetapan penstriman anda untuk meningkatkan prestasi dan mengurangkan kependaman. Jangan ragu untuk bereksperimen dengan pilihan di sini dan lihat bagaimana ia mempengaruhi prestasi - mereka harus jelas.

Periksa dokumentasi In-Home Streaming Valve untuk mendapatkan maklumat penyelesaian masalah.

Anda juga boleh mencuba streaming permainan bukan Steam. Klik Permainan> Tambahkan Permainan Bukan Steam ke Perpustakaan Saya di komputer hos anda dan tambahkan permainan PC yang telah anda pasang di tempat lain di sistem anda. Anda kemudian boleh mencuba streaming dari PC pelanggan anda. Valve mengatakan ini "mungkin berfungsi tetapi tidak disokong secara rasmi."

Kredit Gambar: Robert Couse-Baker di Flickr, Milestoned on Flickr