Sistem Fail Apa yang Perlu Saya Gunakan untuk Pemacu USB Saya?

Sangat sukar untuk mengangkut video dan muzik anda ke setiap peranti yang anda gunakan. Bagaimana anda tahu Mac, Xbox, dan PC Windows anda dapat membaca fail anda? Teruskan membaca untuk mencari penyelesaian pemacu USB yang sempurna.

 1. Sekiranya anda ingin berkongsi fail anda dengan kebanyakan peranti dan tiada fail yang lebih besar daripada 4 GB, pilih FAT32.
 2. Sekiranya anda mempunyai fail yang lebih besar daripada 4 GB, tetapi masih mahukan sokongan yang cukup baik di seluruh peranti, pilih exFAT.
 3. Sekiranya anda mempunyai fail yang lebih besar daripada 4 GB dan kebanyakannya berkongsi dengan PC Windows, pilih NTFS.
 4. Sekiranya anda mempunyai fail yang lebih besar daripada 4 GB dan kebanyakannya berkongsi dengan Mac, pilih HFS +

Sistem fail adalah jenis perkara yang sering dianggap oleh pengguna komputer. Sistem fail yang paling biasa ialah FAT32, exFAT, dan NTFS pada Windows, APFS dan HFS + di macOS, dan EXT di Linux — walaupun kadang-kadang anda mungkin akan menghadapi orang lain. Tetapi membingungkan untuk memahami peranti dan sistem operasi apa yang menyokong sistem fail mana - terutamanya apabila semua yang anda ingin lakukan adalah memindahkan beberapa fail atau memastikan koleksi anda dapat dibaca oleh semua peranti yang anda gunakan. Oleh itu, mari kita lihat sistem fail utama dan semoga anda dapat mengetahui penyelesaian terbaik untuk memformat pemacu USB anda.

BERKAITAN: Apa itu Sistem Fail, dan Mengapa Terdapat Banyak Itu?

Memahami Masalah Sistem Fail

Sistem fail yang berbeza menawarkan pelbagai cara mengatur data pada cakera. Oleh kerana hanya data binari yang sebenarnya ditulis ke cakera, sistem fail menyediakan cara untuk menterjemahkan rakaman fizikal pada cakera ke format yang dibaca oleh OS. Oleh kerana sistem fail ini adalah kunci untuk sistem operasi memahami data, OS tidak dapat membaca data dari cakera tanpa sokongan untuk sistem file yang dengannya disk itu diformat. Apabila anda memformat cakera, sistem fail yang anda pilih pada dasarnya mengatur peranti mana yang dapat membaca atau menulis ke cakera.

Banyak perniagaan dan isi rumah mempunyai banyak PC dari pelbagai jenis di rumah mereka — Windows, macOS, dan Linux menjadi yang paling biasa. Dan jika anda membawa fail ke rumah rakan atau semasa anda dalam perjalanan, anda tidak akan pernah mengetahui jenis sistem yang anda mahukan fail tersebut. Oleh kerana pelbagai ini, anda perlu memformat cakera mudah alih supaya mereka dapat bergerak dengan mudah antara sistem operasi yang berbeza yang anda harapkan untuk digunakan.

Tetapi untuk membuat keputusan itu, anda perlu memahami dua faktor utama yang boleh mempengaruhi pilihan sistem fail anda:  mudah alih  dan  had saiz fail . Kami akan melihat dua faktor ini kerana ia berkaitan dengan sistem fail yang paling biasa:

 • NTFS:  Sistem Fail NT (NTFS) adalah sistem fail yang digunakan versi Windows moden secara lalai.
 • HFS +:  Sistem Fail Hierarki (HFS +) adalah sistem fail versi macOS moden yang digunakan secara lalai.
 • APFS: Sistem fail Apple proprietari dikembangkan sebagai pengganti HFS +, dengan fokus pada pemacu kilat, SSD, dan penyulitan. APFS dilancarkan dengan iOS 10.3 dan macOS 10.13, dan akan menjadi sistem fail wajib untuk sistem operasi tersebut.
 • FAT32:  Jadual Peruntukan Fail 32 (FAT32) adalah sistem fail Windows standard sebelum NTFS.
 • exFAT:  Jadual Peruntukan Fail yang diperluas (exFAT) dibina berdasarkan FAT32 dan menawarkan sistem ringan tanpa semua overhead NTFS.
 • EXT 2, 3, & 4:  Sistem fail lanjutan (EXT) adalah sistem fail pertama yang dibuat khusus untuk kernel Linux.

Kemudahalihan

Anda mungkin berfikir bahawa sistem operasi moden secara semula jadi akan menyokong sistem fail satu sama lain, tetapi kebanyakannya tidak. Sebagai contoh, macOS boleh membaca - tetapi tidak menulis ke - cakera yang diformat dengan NTFS. Sebahagian besarnya, Windows tidak akan mengenali cakera yang diformat dengan APFS atau HFS +.

Banyak distro Linux (seperti Ubuntu) bersedia untuk menangani masalah sistem fail ini. Memindahkan fail dari satu sistem fail ke sistem yang lain adalah proses rutin untuk Linux — banyak distro moden secara asli menyokong NFTS dan HFS + atau boleh mendapatkan sokongan dengan memuat turun pakej perisian percuma dengan pantas.

Selain ini, konsol rumah anda (Xbox 360, Playstation 4) hanya memberikan sokongan terhad untuk sistem fail tertentu, dan hanya menyediakan akses baca ke pemacu USB. Untuk lebih memahami sistem fail terbaik untuk keperluan anda, lihat carta berguna ini.

Sistem failWindows XPWindows 7/8/10macOS (10.6.4 dan lebih awal)macOS (10.6.5 dan lebih baru)Linux UbuntuPlaystation 4Xbox 360 / Satu
NTFS YaYaBaca sahajaBaca sahajaYaTidakTidak, ya
FAT32YaYaYaYaYaYaYa / Ya
exFATYaYaTidakYaYa (dengan pakej ExFAT)Ya (dengan MBR, bukan GUID)Tidak, ya
HFS +Tidak(baca sahaja dengan Boot Camp)YaYaYaTidakYa
APFSTidakTidakTidakYa (macOS 10.13 atau lebih tinggi)TidakTidakTidak
EXT 2, 3, 4TidakYa (dengan perisian pihak ketiga)TidakTidakYaTidakYa

Perlu diingat bahawa carta ini memilih kemampuan asli setiap OS untuk menggunakan sistem fail ini. Kedua-dua Windows dan macOS mempunyai muat turun yang dapat membantu mereka membaca format yang tidak disokong, tetapi kami benar-benar menumpukan pada kemampuan asli di sini.

Pengambilan dari carta portabiliti ini adalah bahawa FAT32 (telah lama wujud) disokong pada hampir semua peranti. Ini menjadikannya calon yang kuat untuk menjadi sistem pilihan fail bagi kebanyakan pemacu USB, selagi anda boleh hidup dengan had ukuran fail FAT32 — yang akan kita bahas seterusnya.

Had Ukuran Fail dan Isipadu

FAT32 dibangunkan bertahun-tahun yang lalu, dan didasarkan pada sistem fail FAT lama yang dimaksudkan untuk komputer DOS. Saiz cakera yang besar pada masa ini hanya bersifat teori pada masa itu, jadi mungkin kelihatan tidak masuk akal bagi jurutera bahawa sesiapa sahaja memerlukan fail yang lebih besar daripada 4 GB. Walau bagaimanapun, dengan saiz fail besar video yang tidak dimampatkan dan beresolusi tinggi sekarang ini, banyak pengguna menghadapi cabaran itu.

Sistem fail yang lebih moden hari ini mempunyai had ke atas yang kelihatan tidak masuk akal oleh piawaian moden kita, tetapi suatu hari mungkin kelihatan lembab dan biasa. Apabila berjaya menghadapi persaingan, kami melihat dengan cepat bahawa FAT32 menunjukkan usia dari segi had ukuran fail.

Sistem failHad Saiz Fail IndividuHad Ukuran Isipadu Tunggal
NTFS Lebih besar daripada pemacu yang tersedia secara komersial16 EB
FAT32Kurang daripada 4 GBKurang daripada 8 TB
exFATLebih besar daripada pemacu yang tersedia secara komersial64 ZB
HFS +Lebih hebat daripada komersial


pemacu yang ada

8 EB
APFSLebih hebat daripada komersial


pemacu yang ada

16 EB
EXT 2, 316 GB (sehingga 2 TB pada beberapa sistem)32 TB
EXT 416 TiB1 EiB

Setiap sistem fail yang lebih baru dengan mudah mencambuk FAT32 di bahagian ukuran fail, yang membolehkan fail yang kadang-kadang sangat besar. Dan apabila anda melihat had ukuran kelantangan, FAT32 masih membolehkan anda memformat kelantangan hingga 8 TB, yang lebih dari cukup untuk pemacu USB. Sistem fail lain membenarkan ukuran kelantangan hingga ke julat exobyte dan zetabyte.

Memformat Pemacu

Proses memformat pemacu berbeza bergantung pada sistem apa yang anda gunakan. Daripada memperincikan semuanya di sini, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa panduan berguna mengenai perkara ini:

 • Cara Memadam dan Memformat Pemacu pada Mac Anda
 • Cara Menukar Pemacu Keras atau Pemacu Kilat dari FAT32 ke Format NTFS
 • Cara Mengurus Partition pada Windows Tanpa Memuat turun Perisian Lain
 • Cara Menggunakan Fdisk untuk Menguruskan Partisi di Linux
 • Cara Memformat Pemacu USB di Ubuntu Menggunakan GParted

Kesimpulan yang dapat diambil dari semua ini adalah bahawa walaupun FAT32 mempunyai masalahnya, ia adalah sistem fail terbaik untuk digunakan untuk kebanyakan pemacu mudah alih. FAT32 mendapat sokongan pada kebanyakan peranti, membolehkan jumlah hingga 8 TB, dan saiz fail hingga 4 GB.

Sekiranya anda perlu mengangkut fail lebih dari 4 GB, anda perlu melihat dengan lebih dekat keperluan anda. Sekiranya anda hanya menggunakan peranti Windows, NTFS adalah pilihan yang baik. Sekiranya anda hanya menggunakan peranti macOS, HFS + akan berfungsi untuk anda. Dan jika anda hanya menggunakan peranti Linux, EXT baik-baik saja. Dan jika anda memerlukan sokongan untuk lebih banyak peranti dan fail yang lebih besar, exFAT mungkin sesuai dengan bil. exFAT tidak disokong pada banyak peranti yang berbeza seperti FAT32, tetapi ia hampir sama.