Apa itu CCC.exe dan Mengapa Ia Berjalan?

Anda mungkin membaca artikel ini kerana anda kecewa dengan proses CCC.exe yang dijalankan di Task Manager, dan anda ingin mengetahui cara menyingkirkannya, atau sekurang-kurangnya memahami apa yang ada di dalamnya.

Artikel ini menerangkan apa sebenarnya prosesnya, tetapi kami juga memberi anda penjelasan sekiranya anda ingin mengeluarkan pusat Kawalan Pemangkin ATI dari menu klik kanan desktop.

Sebagai contoh, anda akan melihat proses di sini membuang memori di Task Manager ...

Jadi Apa Itu?

CCC bermaksud Catalyst Control Center, dan ini adalah sebahagian daripada pakej pemacu kad video ATI anda — atau lebih spesifik, ini adalah sebahagian daripada utiliti yang digabungkan bersama dengan pemacu, dan menambahkan ciri seperti menyesuaikan paparan anda, atau menetapkan hotkey untuk profil paparan yang berbeza . Selagi utiliti ccc.exe dipasang ke dalam direktori Program Files \ ATI Technology, ini adalah proses yang sah yang boleh dibiarkan begitu sahaja.

Ia juga bertanggungjawab untuk ikon itu mengacaukan dulang sistem anda:

Setelah melancarkan Pusat Kawalan penuh, anda akan melihat skrin yang serupa dengan yang ini (bergantung pada versi pemacu anda).

Pada sistem ujian saya, tidak ada item permulaan di mana sahaja untuk proses ini. Bergantung pada versi pemacu anda, kemungkinan ia akan disertakan dalam permulaan dan dapat dikeluarkan.

Singkirkan Ikon Dulang

Anda boleh membuang ikon dengan mudah dengan mengklik Pilihan -> Pilihan -> Aktifkan Menu Baki Sistem untuk mematikannya. Malangnya, ini biasanya tidak akan menghilangkan proses yang dijalankan, tetapi sekurang-kurangnya ia akan menjimatkan beberapa sumber dan memastikan baki sistem anda lebih bersih.

Perhatikan bahawa bergantung pada versi pemacu anda, tetapan ini mungkin berada di tempat yang berbeza, tetapi pasti ada di sana.

Bergantung pada versi pemacu anda, kemungkinan ini dapat menghilangkan prosesnya - namun tidak pada komputer riba saya.

Nyahpasang sepenuhnya CCC.exe (dan Panel Kawalan ATI)

Anda boleh menyingkirkan keseluruhan masalah dengan pergi ke Uninstall program di Control Panel, dan membuangnya dari sana menggunakan wizard — anda pasti ingin memastikan pemacu paparan tetap terpasang, dan hapus ATI Catalyst Control Panel.

Anda juga boleh menyahpasang keseluruhan pakej sepenuhnya, dan kemudian memasang semula tanpa memilih panel kawalan. Terpulang pada anda.

Pasang Pemacu ATI Secara Manual

Bergantung pada cara anda membuang komponen ATI, anda mungkin perlu memasang semula pemacu anda (tanpa memasang Catalyst). Anda boleh melakukannya di Device Manager dengan mengklik kanan pada driver paparan dan memilih Update Driver Driver.

Setelah wizard dibuka, anda boleh membenarkan Windows mencari secara automatik (jika anda bukan pemain permainan, ini biasanya berfungsi dengan baik). Jika tidak, anda boleh memuat turun pemacu secara manual, mengekstraknya ke folder, dan kemudian klik 'Browse my computer for driver software'.

Kemudian pilih lokasi tempat anda menyahpasang perisian, dan pastikan untuk mengklik "Sertakan subfolder" semasa memeriksa pemacu.

Bunuh CCC.exe dengan Cara Mudah buat sementara waktu

Sekiranya anda lebih suka menyimpan utiliti ATI kerana anda menggunakannya, anda boleh menyediakan jalan pintas untuk membunuh CCC.exe secara automatik pada bila-bila masa yang anda mahukan ... hanya buat jalan pintas baru untuk yang berikut:

taskkill / f / im ccc.exe

Anda bahkan boleh mencuba memasukkannya ke dalam folder permulaan anda ... atau membuat tugas yang dijadualkan sebagai gantinya. Ini adalah kaedah paling selamat dan termudah untuk menyingkirkan proses tersebut tanpa melanggar perkara lain.

Langkah-langkah drastik yang tidak boleh anda ambil

Sekiranya anda ingin menyimpan semua barang ATI, tetapi ingin menyingkirkan CCC.exe, anda boleh menukar nama fail menjadi CCC.bak sebagai gantinya. Ini akan mengelakkan proses berjalan, tetapi jelas akan mematahkan apa-apa yang akan cuba menggunakannya. Pastikan ini sebagai pilihan terakhir, dan anda mungkin harus mematikan item dulang sebelum anda melakukan ini.