Cara Mengaburkan Muka dan Teks di Photoshop

Terdapat banyak sebab anda mungkin mahu mengaburkan sebahagian gambar di Photoshop. Mungkin anda berkongsi foto dan anda mahu menganonimkan nama seseorang, atau mungkin anda ingin menunjukkan betapa buruknya foto pasport anda tanpa mendedahkan maklumat peribadi. Apa pun alasannya, inilah cara untuk mengaburkan sesuatu di Photoshop.

Buka gambar yang ingin anda kaburkan di Photoshop. Saya akan menggunakan gambar saya dan rakan di gunung ini.

Pilih Marquee Tool dari Tool Bar, atau dengan pintasan papan kekunci M.

Lukiskan pilihan di sekitar kawasan gambar yang ingin anda kaburkan. Dalam kes ini, ini adalah wajah rakan saya, tetapi itu juga berupa nombor pasport, alamat, atau perkara lain.

Pergi ke Filter> Blur> Gaussian Blur. Menu Gaussian Blur akan muncul dan anda akan melihat pratonton kesannya pada kawasan pilihan.

Panggil radius ke atas sehingga benar-benar mengaburkan kawasan yang anda mahukan.

Klik OK dan kesannya akan digunakan. Anda kini dapat menyimpan gambar baru tanpa nama anda yang baru.

Objek kabur adalah perkara yang sangat berguna untuk dilakukan di Photoshop. Anda akan melihat tangkapan skrin secara berkala di How-To Geek di mana maklumat peribadi telah dianonimkan dengan cara ini. Sekiranya anda ingin membuat pilihan yang lebih tepat, anda selalu boleh menggabungkan teknik ini dengan beberapa orang lain yang anda kenal, seperti cara menggunakan lapisan dan topeng.