Cara Membuat Akaun Pengguna Tempatan Baru di Windows 10

Semasa anda menaik taraf Windows 10, akaun lama anda disertakan dengan anda, semasa anda melakukan pemasangan yang bersih, anda akan membuat akaun baru semasa proses tersebut, tetapi bagaimana pula jika anda ingin menambahkan akaun tempatan tambahan? Teruskan membaca kerana kami menunjukkan caranya.

Mengapa Saya Mahu Melakukan Ini?

Berjuta-juta pengguna Windows tidak pernah membuat akaun sekunder pada mesin mereka dan menggunakan akaun pentadbiran utama mereka untuk semuanya. Ini adalah amalan yang tidak begitu selamat dan kebanyakan orang harus keluar dari kebiasaan tersebut.

Membuat akaun sekunder untuk diri sendiri (supaya anda tidak selalu log masuk dengan hak pentadbiran) adalah idea hebat dan idea yang dapat meningkatkan keselamatan mesin anda dengan ketara. Membuat akaun tempatan yang berasingan untuk anak-anak anda atau pengguna lain bermaksud mereka dapat mengatur perkara dengan cara yang mereka mahukan, mempunyai folder pengguna yang berasingan — Dokumen, Gambar, dan sebagainya — dan memastikan bahawa muat turun Minecraft yang meragukan yang mereka dapati di laman web yang teduh tidak menjangkiti akaun anda.

BERKAITAN: Mengapa Setiap Pengguna Komputer Anda Perlu Mempunyai Akaun Pengguna Sendiri

Walaupun anda cenderung menggunakan akaun Microsoft untuk ciri dalam talian yang disediakannya, akaun tempatan standard — seperti yang anda miliki di Windows 7 dan versi sebelumnya — sangat sesuai untuk orang yang tidak mahu menghubungkan log masuk mereka ke Microsoft dan itu sangat sesuai untuk kanak-kanak yang tidak memerlukan semua tambahan (dan mungkin tidak mempunyai alamat e-mel untuk memautkan ke akaun terlebih dahulu).

Mari kita lihat proses untuk membuat akaun pengguna tempatan baru di Windows 10.

Buat Akaun Pengguna Tempatan Baru Di Windows 10

BERKAITAN: Semua Ciri-ciri yang Memerlukan Akaun Microsoft di Windows 10

Pertama, anda perlu mengakses tetapan akaun pengguna anda. Perhatikan bahawa di Windows 10, ini adalah binatang yang terpisah dari entri Panel Kawalan "Akaun Pengguna".

Tekan Windows + I untuk memunculkan aplikasi Tetapan, dan kemudian klik "Akaun".

BERKAITAN: Cara Menambah dan Memantau Akaun Anak di Windows 10

Pada halaman Akaun, beralih ke tab "Keluarga & orang lain", dan kemudian klik butang "Tambahkan orang lain ke PC ini". Anda mungkin tergoda dengan butang "Tambahkan anggota keluarga", tetapi ciri itu memerlukan penyediaan akaun Microsoft dalam talian dan menetapkan anggota untuk keluarga anda. Ini adalah ciri berguna yang membolehkan anda memantau akaun kanak-kanak, tetapi bukan apa yang kita harapkan di sini.

Di tetingkap Akaun Microsoft yang muncul, anda akan menuju ke arah membuat akaun Microsoft dalam talian. Abaikan arahan untuk memberikan e-mel atau nombor telefon. Sebaliknya klik pautan "Saya tidak mempunyai maklumat log masuk orang ini" di bahagian bawah.

Pada halaman seterusnya, Windows akan mencadangkan agar anda membuat akaun dalam talian. Sekali lagi, abaikan semua ini dan klik pautan "Tambahkan pengguna tanpa akaun Microsoft" di bahagian bawah.

Sekiranya anda telah membuat akaun baru di Windows 7 dan versi sebelumnya, skrin seterusnya akan kelihatan biasa bagi anda. Ketik nama pengguna, kata laluan, dan petunjuk kata laluan, dan kemudian klik "Seterusnya."

Setelah mengklik "Seterusnya", anda akan kembali ke skrin Akaun yang anda lihat sebelumnya, tetapi akaun pengguna baru anda kini harus disenaraikan. Kali pertama seseorang masuk menggunakan akaun, Windows akan membuat folder pengguna dan selesai mengaturnya.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan dan Mengkonfigurasi Akaun Pengguna pada Windows 10

Secara lalai akaun pengguna tempatan anda ditetapkan sebagai akaun terhad, yang bermaksud tidak dapat memasang aplikasi atau membuat perubahan pentadbiran pada mesin. Sekiranya anda mempunyai alasan yang kuat untuk menukar jenis akaun ke akaun pentadbir, anda boleh mengklik entri akaun, pilih "Ubah jenis akaun," dan kemudian beralih dari terhad kepada pentadbiran. Sekali lagi, melainkan jika anda benar-benar mempunyai keperluan untuk membuat akaun pentadbiran, biarkan dalam mod terhad yang lebih selamat.

Ada soalan Windows 10 yang menekan? Hantarkan e-mel kepada kami di [email protected] dan kami akan berusaha sebaik mungkin untuk menjawabnya.