Cara Menetapkan Semula Rangkaian Anda di Windows 10 dan Mula Dari Awal

Sekiranya anda menghadapi masalah rangkaian pada Windows 10 yang nampaknya tidak dapat anda perbaiki, Kemas kini Ulang Tahun Windows 10 kini merangkumi ciri yang membolehkan anda menetapkan semula rangkaian anda kembali ke keadaan semula ketika anda pertama kali memasang Windows.

BERKAITAN: Cara Membuat Windows Menyelesaikan Masalah PC Anda untuk Anda

Menyetel semula rangkaian anda benar-benar harus digunakan sebagai jalan terakhir dalam proses penyelesaian masalah anda. Sebelum mencubanya, anda harus mencuba beberapa pembetulan asas terlebih dahulu. Menjalankan penyelesai masalah rangkaian terbina dalam sering dapat menyelesaikan masalah anda, atau sekurang-kurangnya mengarahkan anda ke langkah-langkah yang boleh anda ambil yang mungkin dapat membantu. Windows juga merangkumi beberapa utiliti baris perintah yang baik yang dapat membantu anda mengetahui di mana masalah anda berada. Tetapi sekiranya semuanya gagal, atau anda ingin mengembalikan rangkaian anda ke awal, menetapkan semula rangkaian anda mungkin akan membantu.

Apabila anda menetapkan semula rangkaian anda, Windows akan melupakan rangkaian Ethernet anda, bersama dengan semua rangkaian dan kata laluan Wi-Fi anda. Ia juga akan melupakan sambungan tambahan, seperti sambungan VPN atau suis maya, yang telah anda buat. Menetapkan semula akan mematikan dan kemudian memasang semula semua penyesuai rangkaian anda dan menetapkan komponen rangkaian lain kembali ke tetapan semula. Anda bahkan perlu melalui soalan yang anda lihat semasa pertama kali memasang Windows di mana anda memilih sama ada anda mahu PC anda dapat ditemui di rangkaian.

Setelah anda menyelesaikan usaha penyelesaian masalah anda yang lain, mengatur semula rangkaian adalah mudah. Buka Tetapan Windows dengan menekan Mula dan mengklik butang Tetapan (atau hanya dengan menekan Windows + I pada papan kekunci anda). Pada skrin Tetapan Windows, klik "Rangkaian & Internet."

Pada halaman "Rangkaian & Internet", pilih tab "Status" di sebelah kiri dan kemudian, di sebelah kanan, tatal ke bawah dan klik pautan "Tetapan semula rangkaian".

Layar "Tetapan semula rangkaian" memberi amaran kepada anda tentang apa yang akan berlaku apabila rangkaian anda diset semula dan juga memberitahu anda bahawa perlu dimulakan semula. Klik butang "Reset sekarang" untuk menetapkan semula rangkaian dan mulakan semula PC anda.

Ketika diminta untuk mengesahkan tetapan semula rangkaian, klik butang "Ya".

Dan hanya itu sahaja. Selepas menghidupkan semula PC anda, Windows akan memandu anda dalam mengatur rangkaian anda. Sekali lagi, menetapkan semula rangkaian anda semestinya merupakan perkara terakhir. Tetapi jika semua usaha penyelesaian masalah anda yang lain gagal, tetapan semula sepenuhnya mungkin hanya jawapannya.