Cara Mengosongkan Ruang di PlayStation Anda 4

Sony PlayStation 4 menyertakan cakera keras 500GB, tetapi permainan semakin besar dan lebih besar - Grand Theft Auto V sahaja memerlukan ruang 50GB pada cakera keras, walaupun anda mempunyai cakera. Inilah cara untuk mengosongkan ruang – dan meningkatkan kapasiti simpanan PS4 anda supaya anda dapat memuatkan lebih banyak permainan.

Tingkatkan PlayStation 4 Anda Dengan Pemacu Keras yang Lebih Besar

BERKAITAN: Cara Membuat PlayStation 4 atau Xbox One Anda Lebih Cepat (Dengan Menambah SSD)

Sekiranya anda kerap mencapai had, pertimbangkan untuk mendapatkan cakera keras yang lebih besar untuk PS4 anda. PlayStation 4 terbuka dan membolehkan anda mendapatkan pemacu 500GB itu, jadi anda boleh mengeluarkannya dan menggantinya dengan yang lebih besar. Anda boleh mengambil pemacu 2TB dan menggantinya, menggandakan storan dalaman PS4 anda. Meningkatkan ke pemacu keadaan pepejal juga dapat menjadikan permainan anda dimuat lebih cepat.

Tidak seperti Xbox One, PS4 tidak membenarkan anda memasang permainan pada pemacu luaran. Untuk memperluas simpanan konsol anda untuk permainan, anda perlu mengganti pemacu dalaman.

Lihat Apa yang Menggunakan Ruang

Untuk melihat dengan tepat apa yang menggunakan ruang pada konsol anda, pergi ke Tetapan> Pengurusan Penyimpanan Sistem. Anda akan melihat dengan tepat berapa banyak ruang kosong yang ada serta seberapa banyak data yang digunakan oleh aplikasi, galeri tangkapan (yang mengandungi klip video dan tangkapan skrin yang anda simpan), data yang disimpan (seperti simpan permainan), dan tema.

Pilih mana-mana kategori di sini untuk melihat dengan tepat apa yang menggunakan ruang dan mula menghapus perkara.

Padamkan Permainan dan Apl

Permainan mungkin menghabiskan sebahagian besar ruang penyimpanan di PlayStation 4 anda, jadi untuk mengosongkan ruang, anda pasti ingin memulakan dengan menghapus permainan.

Untuk melihat dengan tepat berapa ruang yang diambil oleh setiap permainan, pergi ke Tetapan> Pengurusan Penyimpanan Sistem> Aplikasi. Untuk menghapus satu atau lebih permainan, tekan butang "Pilihan" pada pengawal anda dan pilih "Padam". Pilih permainan yang ingin anda hapus dan pilih butang "Padam".

Apabila anda menghapus permainan, data simpanan permainannya tidak akan dihapus. Anda boleh memasang semula permainan pada masa akan datang dan menyambung semula dari tempat anda berhenti.

Sekiranya anda ingin bermain permainan lagi, anda perlu memasangnya semula. Sebaiknya nyahpasang permainan yang anda miliki pada cakera dan bukannya permainan digital. Permainan yang anda miliki pada cakera akan dipasang dari cakera ketika anda memasukkannya, walaupun mereka mungkin harus memuat turun gigabait patch selepas itu. Anda boleh memuat turun semula permainan digital yang anda miliki secara percuma, tetapi mereka akan mengambil masa lebih lama untuk dimuat turun - apatah lagi mereka akan menghabiskan had lebar jalur penyedia perkhidmatan Internet anda lebih banyak, jika anda memilikinya.

Padam Penjimatan Permainan (dan, Secara Opsional, Kembali Mereka Pertama)

Untuk melihat berapa banyak penyimpanan yang digunakan oleh data menyimpan permainan, pergi ke Tetapan> Pengurusan Data Tersimpan Applicaiton> Data Tersimpan dalam Penyimpanan Sistem> Padam.

Sekiranya anda tidak akan bermain lagi di masa depan dan tidak mengambil berat tentang menyimpan data, anda boleh membuang data ini dari konsol anda untuk menjimatkan ruang. Beberapa permainan tidak dioptimumkan dengan baik dan akan mempunyai fail simpanan yang sangat besar yang dapat anda buang untuk mengosongkan ruang yang ketara. Untuk membuang data, pilih permainan dalam daftar, pilih simpan permainan yang ingin Anda hapus, dan pilih "Hapus".

Sekiranya anda mungkin bermain lagi di masa depan dan ingin membuat sandaran data yang disimpan, pergi ke Tetapan> Pengurusan Data Tersimpan Aplikasi> Data yang Disimpan dalam Penyimpanan Sistem> Salin ke Peranti Penyimpanan USB. Dari sini, anda boleh menyalin permainan simpan ke pemacu USB atau cakera keras luaran yang disambungkan ke PS4 anda dan mengembalikannya ke konsol anda pada masa akan datang.

Perhatikan bahawa, jika anda mempunyai langganan PlayStation Plus berbayar, PS4 anda juga akan membuat sandaran permainan simpan anda secara dalam talian. Anda boleh menuju ke Pengurusan Data yang Disimpan> Data yang Disimpan di Penyimpanan Sistem> Muat naik ke Penyimpanan Dalam Talian untuk mengesahkan data tersebut dimuat sebelum anda menghapusnya.

Bersihkan Tangkapan Skrin dan Video yang Dirakam

Tangkapan Skrin yang anda ambil dan video yang anda rakam disimpan di storan dalaman PS4 anda. Anda mungkin dapat mengosongkan sedikit ruang dengan menguruskannya. Untuk melihat tangkapan skrin dan video anda, pergi ke Tetapan> Pengurusan Penyimpanan Sistem> Galeri Tangkap.

Untuk menghapus semua tangkapan layar dan video yang terkait dengan permainan tertentu, pilih ikon permainan di sini, tekan butang "Pilihan" pada pengawal, dan pilih "Hapus". Terdapat juga pilihan "Salin ke Penyimpanan USB" di sini yang akan menyalin tangkapan layar dan video ke peranti storan USB sebelum menghapusnya.

Sekiranya anda suka, anda juga boleh memilih permainan dan menguruskan tangkapan skrin dan video secara individu.

Tema juga dapat menggunakan sejumlah kecil ruang jika anda memasang beberapa, dan anda akan melihat berapa banyak ruang yang mereka habiskan di skrin Pengurusan Penyimpanan Sistem. Untuk menguruskan tema, pergi ke Tetapan> Pengurusan Storan Sistem> Tema. Keluarkan tema yang tidak anda gunakan. Anda boleh memuat turunnya sekali lagi kemudian.