Cara Menghapus Akaun Gmail dari Peranti Android Anda

Satu-satunya cara untuk membuang akaun Gmail dari peranti Android anda adalah dengan membuang akaun Google yang berkaitan. Anda boleh menghentikan Gmail daripada menyegerakkan e-mel baru, tetapi jika anda ingin menyingkirkan akaun Google tertentu dari telefon atau tablet, inilah caranya.

Menghapus akaun Google anda bermaksud perkhidmatan seperti Peta Google, Google Play Store, dan aplikasi lain tidak akan tersedia. Ia memerlukan anda menambahkan akaun Google lain ke peranti Android anda atau mempunyai akaun Google kedua yang sudah dilog masuk untuk memastikan akses tanpa gangguan ke aplikasi ini.

Seperti yang telah disebutkan, Anda dapat mematikan penyegerakan Gmail. Ini akan menghentikan Gmail daripada mengemas kini peti masuk pada peranti anda dan membiarkan akaun anda tersedia untuk anda gunakan di tempat lain.

Sekiranya anda memutuskan untuk mengalih keluar akaun Gmail anda, anda perlu menggunakan peranti anda, walaupun anda boleh keluar dari akaun anda dari jauh jika diperlukan.

Mematikan Penyegerakan Gmail

Sebelum kita mulai, penting untuk menunjukkan bahawa langkah-langkah untuk mengakses menu Tetapan peranti anda mungkin sedikit berbeza, bergantung pada versi Android yang Anda miliki. Langkah-langkah di bawah harus dilakukan dari Android 9 Pie dan seterusnya.

Pergi ke menu "Tetapan" peranti anda dengan mengklik aplikasi di laci aplikasi atau dengan menggeser ke bawah bayangan pemberitahuan dan mengetuk ikon roda gigi.

Dalam tetapan peranti anda, cari dan tekan "Akaun" atau "Akaun dan Sandaran", bergantung pada namanya di peranti anda.

Catatan:  Pada beberapa peranti, anda perlu mengetuk menu "Akaun" tambahan untuk mencari dan mengurus pelbagai akaun anda.

Cari akaun Google anda dan ketuk untuk mengakses tetapan akaun individu anda. Klik "Segerakkan Akaun" atau "Penyegerakan Akaun".

Cari tetapan untuk penyegerakan Gmail dan ketuk togol untuk mematikannya.

Membungkam Pemberitahuan Gmail

Anda juga mempunyai pilihan untuk menonaktifkan pemberitahuan untuk akun Anda di Gmail, membiarkannya masuk dan diselaraskan, tetapi dengan pemberitahuan disenyapkan.

Buka aplikasi Gmail, ketuk ikon menu hamburger di sudut kiri atas untuk mengakses menu sisi, tatal ke bawah, dan ketuk "Tetapan."

Cari dan ketuk akaun anda dan, di kawasan tetapan untuk akaun anda, ketuk "Pemberitahuan."

Ubah intensiti pemberitahuan untuk akaun anda dari "Semua" menjadi "Tiada". Sebagai alternatif, anda boleh memilih "High Priority Only" jika anda mahu membenarkan pemberitahuan untuk e-mel terpenting anda.

Sekiranya anda memilih "Tiada", pemberitahuan untuk akaun Gmail anda akan diredam; anda masih akan menerima e-mel secara senyap, sekiranya anda perlu menyemaknya pada masa akan datang.

Membuang Akaun Gmail Anda

Sekiranya anda bertekad untuk membuang akaun Gmail anda dari peranti anda, anda boleh melakukannya dalam beberapa langkah mudah. Anda harus mempertimbangkannya jika anda beralih ke akaun Gmail yang sama sekali baru atau jika anda memindahkan peranti anda ke orang lain.

Untuk memulakan, buka menu "Tetapan" peranti anda dengan menggeser ke bawah bayangan pemberitahuan dan mengetuk ikon roda gigi.

Di menu "Tetapan", cari dan ketuk "Akaun". Bahagian ini mungkin berlabel "Akaun dan Sandaran" atau yang serupa bergantung pada peranti yang anda miliki.

Cari akaun Google anda dan tekan untuk membuka tetapan akaun anda. Ketuk "Buang Akaun" untuk memulakan proses.

Anda akan diminta untuk mengesahkan penghapusan dengan mengklik "Buang Akaun" untuk kali terakhir.

Setelah anda mengetuk ini, akaun Gmail anda akan dikeluarkan dari peranti anda. Anda tidak lagi dapat mengaksesnya di Gmail atau perkhidmatan Google yang lain.

Mengeluarkan Akaun Gmail Anda dari jauh

Sekiranya anda kehilangan peranti Android atau dicuri, anda dapat membuang akaun anda dari jauh dari dalam tetapan akaun Google anda secara dalam talian. Anda memerlukan peranti lain seperti komputer untuk dapat melakukan ini.

Log masuk ke akaun Google anda di web dari peranti lain. Klik "Keselamatan" di menu sebelah kiri.

Tatal ke bawah ke "Peranti Anda" dan klik "Urus Peranti."

Anda akan melihat senarai peranti yang dilog masuk oleh akaun Google anda. Klik pada peranti yang hilang, dan di bawah "Akses Akaun", klik butang "Buang".

Anda akan menerima amaran, meminta anda mengesahkan bahawa anda mahu membuang akaun anda. Klik "Buang" untuk mengesahkan.

Setelah selesai, anda akan mendapat pengesahan bahawa akses akaun anda telah dikeluarkan dari peranti anda.

Secara teknikal, walaupun ini membuat anda keluar dari peranti anda, ia tidak mengeluarkannya sepenuhnya. Anda akan menerima amaran di peranti anda untuk mengambil tindakan, di mana anda akan diminta untuk mengetik semula kata laluan anda untuk memulihkan akses.

Untuk menghapus jejak akaun anda dari peranti anda pada saat ini, maka seperti di atas, pergi ke tetapan Android anda, pergi ke Tetapan> Akaun dan cari akaun Google anda. Klik "Buang Akaun" dan sahkan untuk menghapusnya sepenuhnya.

Setelah ini selesai, jejak terakhir akaun Gmail anda akan dikeluarkan sepenuhnya dari peranti anda.

Melakukan ini adalah mustahak jika anda kehilangan peranti Android atau jika anda ingin menjualnya. Anda tidak perlu membuang akaun Gmail anda jika anda ingin menambahkan detik — anda boleh log masuk ke seberapa banyak akaun yang anda suka.

Sekiranya anda perlu membuang akaun Gmail anda, bagaimanapun, ia tidak akan memakan waktu lebih dari beberapa minit dari awal hingga akhir.