Apakah Antivirus Terbaik untuk iPhone? Tiada!

Anda tidak memerlukan antivirus untuk iPhone atau iPad anda. Sebenarnya, setiap aplikasi "antivirus" yang anda lihat diiklankan untuk iPhone bahkan bukan perisian antivirus. Mereka hanyalah program "keselamatan" yang sebenarnya tidak dapat melindungi Anda dari malware.

Tidak Ada Aplikasi Antivirus Sebenar untuk iPhone

Aplikasi antivirus tradisional untuk Windows atau macOS mempunyai akses penuh ke sistem operasi anda dan menggunakan akses tersebut untuk mengimbas aplikasi dan fail anda untuk memastikan tidak ada perisian hasad yang dijalankan.

Sebarang aplikasi yang anda pasang pada iPhone anda berjalan di kotak pasir yang menghadkan apa yang boleh mereka lakukan. Aplikasi hanya dapat mengakses data yang anda izinkan untuk mengaksesnya. Dengan kata lain, tidak ada aplikasi di iPhone anda yang dapat mengetahui apa yang anda lakukan dalam aplikasi perbankan dalam talian anda. Mereka dapat mengakses foto anda, misalnya — tetapi hanya jika anda memberi mereka izin untuk mengakses foto anda.

Pada sistem operasi iOS Apple, semua aplikasi "keselamatan" yang anda pasang dipaksa berjalan di kotak pasir yang sama dengan semua aplikasi anda yang lain. Mereka bahkan tidak dapat melihat senarai aplikasi yang telah anda pasang dari App Store, apalagi mengimbas apa-apa pada peranti anda untuk perisian hasad. Walaupun anda memasang aplikasi bernama "Dangerous Virus" di iPhone anda, aplikasi keselamatan iPhone ini tidak akan dapat melihatnya.

Itulah sebabnya tidak ada satu pun contoh yang pernah kita lihat mengenai aplikasi keselamatan iPhone yang menyekat sekeping malware agar tidak menjangkiti iPhone. Sekiranya ada, kami pasti pembuat aplikasi keselamatan iPhone ini akan mengetuknya — tetapi mereka tidak melakukannya, kerana mereka tidak dapat melakukannya.

Pasti, iPhone kadang-kadang mempunyai kelemahan keselamatan, seperti Specter. Tetapi masalah ini hanya dapat diselesaikan melalui kemas kini keselamatan yang cepat, dan memasang aplikasi keselamatan tidak akan melakukan apa-apa untuk melindungi anda. Pastikan iPhone anda sentiasa dikemas kini dengan versi iOS terkini.

BERKAITAN: Cara Mengemas kini iPhone atau iPad anda ke iOS 11

Bagaimana iPhone Anda Sudah Melindungi Anda

IPhone anda sudah mempunyai sekumpulan ciri keselamatan yang terintegrasi. Ia hanya dapat memasang aplikasi dari App Store Apple, dan Apple memeriksa aplikasi ini untuk malware dan perkara buruk lain sebelum ditambahkan ke Store. Sekiranya malware dijumpai di aplikasi App Store nanti, Apple dapat mengeluarkannya dari Store dan meminta iPhone anda segera menghapus aplikasi tersebut untuk keselamatan anda.

iPhone mempunyai ciri "Find My iPhone" bawaan yang berfungsi melalui iCloud, yang membolehkan anda mencari, mengunci, atau menghapus iPhone yang hilang atau dicuri dari jauh. Anda tidak memerlukan aplikasi keselamatan khas dengan ciri "anti-pencurian". Untuk memeriksa sama ada Cari iPhone Saya diaktifkan, pergi ke Tetapan, ketuk nama anda di bahagian atas skrin, dan kemudian ketuk iCloud> Cari iPhone Saya.

Penyemak imbas Safari di iPhone anda mempunyai ciri "peringatan laman web palsu", juga dikenal sebagai penapis anti-phishing. Sekiranya anda menggunakan laman web yang direka untuk menipu anda agar tidak memberikan maklumat peribadi — mungkin laman web palsu menyamar sebagai halaman perbankan dalam talian bank anda — anda akan melihat amaran. Untuk memeriksa apakah ciri ini diaktifkan, buka Tetapan> Safari dan cari pilihan "Peringatan laman web palsu" di bawah Privasi & Keselamatan.

Apa yang Dilakukan oleh Aplikasi Keselamatan Mudah Alih itu?

 

Memandangkan aplikasi ini tidak dapat berfungsi sebagai perisian antivirus, anda mungkin tertanya-tanya apa sebenarnya yang mereka lakukan. Nah, nama mereka adalah petunjuk: Program-program ini diberi nama seperti "Avira Mobile Security," "McAfee Mobile Security," "Norton Mobile Security," dan "Lookout Mobile Security." Apple jelas tidak akan membiarkan aplikasi ini menggunakan kata "antivirus" dalam namanya.

Aplikasi keselamatan iPhone sering kali merangkumi ciri-ciri yang tidak dapat melindungi dari perisian hasad, seperti ciri antimelindung yang membolehkan anda mencari telefon dari jauh - seperti iCloud Beberapa termasuk alat "peti besi media" yang dapat menyembunyikan foto di telefon anda dengan kata laluan. Yang lain termasuk pengurus kata laluan, penyekat panggilan, dan VPN, yang boleh anda dapatkan di aplikasi lain. Beberapa aplikasi mungkin menawarkan "penyemak imbas selamat" dengan penapis pancingan data mereka sendiri, tetapi aplikasi tersebut serupa dengan yang sudah ada di Safari.

Beberapa aplikasi ini mempunyai amaran pencurian identiti yang menyambung ke perkhidmatan dalam talian yang memberi amaran kepada anda jika data anda telah bocor. Tetapi anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti Adakah Saya Telah Pwned? untuk mendapatkan pemberitahuan kebocoran yang dihantar ke alamat e-mel anda tanpa aplikasi ini. Credit Karma juga menawarkan pemberitahuan pelanggaran percuma selain maklumat laporan kredit percuma.

Aplikasi ini melakukan beberapa fungsi yang berkaitan dengan keselamatan, sebab itulah Apple membenarkan mereka masuk ke App Store. Tetapi mereka bukan aplikasi "antivirus" atau "antimalware", dan itu tidak diperlukan.

BERKAITAN: Cara Periksa sama ada Kata Laluan Anda Dicuri

Jangan Jailbreak iPhone Anda

Semua nasihat di atas mengandaikan bahawa anda tidak melanggar iPhone anda. Jailbreaking membolehkan aplikasi di iPhone anda berjalan di luar kotak pasir keselamatan biasa. Ini juga membolehkan anda memasang aplikasi dari luar App Store, yang bermaksud aplikasi tersebut tidak diperiksa untuk melakukan perilaku jahat oleh Apple.

Seperti Apple, kami mengesyorkan agar tidak melakukan jailbreak pada iPhone anda. Apple juga berusaha keras untuk melawan jailbreaking, dan mereka menjadikannya semakin sukar sepanjang masa.

Dengan andaian anda menggunakan iPhone yang terpecah-belah, secara teorinya masuk akal untuk menggunakan semacam program antivirus. Dengan kotak pasir biasa yang dipecah, program antivirus secara teorinya dapat mengimbas perisian hasad yang mungkin anda pasang setelah memecahkan telefon anda. Walau bagaimanapun, aplikasi antimalware seperti itu memerlukan fail definisi aplikasi buruk untuk berfungsi.

Kami tidak mengetahui adanya aplikasi antivirus untuk iPhone jailbroken, walaupun boleh membuatnya.

BERKAITAN: Jailbreaking Dijelaskan: Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai iPhone dan iPad Jailbreaking

Kami akan mengatakannya lagi: Anda tidak memerlukan perisian antivirus untuk iPhone anda. Sebenarnya, tidak ada perisian antivirus untuk iPhone dan iPad. Ia bahkan tidak wujud.

Kredit Imej: Nierfy / Shutterstock.com.