Bilakah Membeli TV 8K Berharga?

Anda hampir tidak mengupas filem pelindung dari TV 4K anda, dan perbualan telah beralih ke perkara besar seterusnya: 8K. Jadi, apa sebenarnya 8K, dan berapa lama sebelum layak ditingkatkan?

Apabila Harga Turun

Halangan terbesar bagi pengguna biasa ialah harga. Kami akhirnya mencapai titik di mana paparan 4K agak berpatutan. Harga itu akan turun lebih jauh kerana lebih banyak paparan 4K dihasilkan dan dijual dalam skala besar.

Teknologi panel sentiasa berkembang. Pada tahun 2019, TV 8K muncul di pasaran dan menguasai pasaran di CES 2020. Semua pengeluar panel utama kini menghasilkannya, termasuk syarikat gergasi audiovisual, seperti Samsung, LG, dan Sony.

Teknologi Fledgling mahal kerana ekonomi skala tidak ada. Sukar untuk mengurangkan kos ketika pelanggan utama anda adalah pengguna awal. Sekarang apabila panel ini memasuki pengeluaran besar-besaran, harga pembuatan akan mulai turun.

Sony melancarkan salah satu TV 4K pertama untuk dijual pada tahun 2012 dengan harga $ 25,000. Ia tidak lebih daripada panel LCD resolusi tinggi, dan tidak mempunyai ciri seperti sokongan dinamik tinggi (HDR) atau sokongan FreeSync. Sejak lapan tahun kebelakangan ini, teknologi panel telah berubah sepenuhnya. Teknologi seperti HDR telah terbukti menjadi bintang sebenar rancangan ini.

Anda boleh membeli TV 8K sekarang jika anda mahu. Siri MASTER Sony bermula pada $ 9,999 dan meningkat sehingga $ 59,999. Bukan sahaja harganya mahal, tetapi juga tidak bukti masa depan. Tidak ada yang mengatakan teknologi tambahan akan muncul selama masa yang diperlukan untuk matang.

Seperti debut Sony, TV 4K awal tidak bertahan dengan ujian masa dengan baik. Mereka tidak mempunyai julat dinamik dan nisbah kontras model OLED, QLED, dan Mini-LED moden. Mereka juga mahal pada masa itu, seperti model 8K semasa. Anda lebih baik menunggu masa yang akan datang.

BERKAITAN: TV 8K Tiba. Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Apabila Terdapat Banyak Kandungan 8K

Salah satu perkara utama yang menahan penggunaan 4K adalah kekurangan kandungan. Ketika pertama kali muncul di tempat kejadian pada tahun 2012, menghasilkan kandungan 4K adalah perniagaan yang mahal. Kamera 4K harganya mahal dan disediakan khas untuk pembuat filem profesional. Memproses dan mengedit rakaman juga memerlukan komputer yang mahal dan kuat.

Seiring waktu, kos yang berkaitan dengan 4K telah menurun, kerana kamera menjadi lebih biasa dan komputer menjadi lebih kuat. Apabila kandungan 4K lebih murah dihasilkan, lebih banyak kandungan dihasilkan dalam 4K. Perkara yang sama akan berlaku dengan 8K.

Pada masa ini, sangat sedikit platform streaming yang menawarkan kandungan 8K. Sebilangan kecil perkhidmatan di Eropah dan Jepun berlaku, tetapi Netflix, Hulu, HBO, dan pemukul berat lain kini mencapai 4K. YouTube mempunyai kandungan 8K, tetapi tidak ada cara untuk menapisnya — kini terdapat di bawah 4K.

Sehingga anda dapat memperoleh kandungan 8K dengan mudah, sama ada melalui langganan atau di perkhidmatan hosting video terbesar di web, 8K sama sekali tidak berbaloi.

Peningkatan skala dapat membantu mengisi jurang sehingga kandungan 8K asli menjadi biasa. TV 4K terbaik sudah termasuk algoritma peningkatan yang canggih yang menginterpolasi piksel untuk meningkatkan kualiti gambar, dan bukan sekadar meregangkan gambar.

Walaupun kandungan kelas atas tidak dapat menandingi resolusi (atau sebenarnya) yang dirasakan dari rakaman 8K asli, kandungan 4K masih akan kelihatan lebih baik pada layar 8K.

BERKAITAN: Apa itu "Peningkatan" di TV, dan Bagaimana Cara Berfungsi?

Apabila Internet Anda Lebih Cepat

Menurut Netflix, satu jam streaming kandungan 4K HDR memakan lebar jalur 7 GB dan memerlukan sambungan 25 Mb atau lebih baik. Ini adalah anggaran, dan jumlah dunia nyata berbeza-beza, tetapi kami akan mengambilnya pada nilai muka buat masa ini.

Kerana rakaman 8K mempunyai dua kali ganda resolusi menegak dan mendatar 4K, terdapat empat kali jumlah piksel pada skrin sekaligus. Itu empat kali ganda data yang diperlukan untuk menghasilkan gambar 4K. Pada angka tersebut, kandungan HDR selama 8K jam akan menggunakan lebar jalur 28 GB dan memerlukan sambungan 100 Mb sekurang-kurangnya.

Menurut Speedtest, kelajuan jalur lebar tetap global rata-rata turun sekitar 75 Mb dan 40 Mb ke atas. Ini bermakna sekurang-kurangnya separuh penduduk global mengalami kelajuan di bawah purata ini. Walaupun di AS, yang saat ini berada di kedudukan kelapan di dunia dengan kelajuan muat turun rata-rata 134 Mb, terdapat perbezaan besar dalam kelajuan yang tersedia bergantung pada tempat anda tinggal.

Angka tersebut perlu meningkat dengan ketara sebelum perkhidmatan streaming sepenuhnya dapat mencapai 8K. Oleh kerana penjualan permainan dan filem secara fizikal terus menurun, jelas bahawa internet adalah infrastruktur penyampaian kandungan di masa depan. Dan infrastruktur itu perlu berkembang untuk memenuhi permintaan intensif data pada hari esok.

Ada kemungkinan 5G akan berperanan dalam penyelesaian untuk streaming 8K. Pada tahun 2019, Samsung bekerjasama dengan SK Telecom untuk menghasilkan konsep paparan 8K yang menggunakan kelajuan 5G untuk streaming kandungan lebih cepat daripada sambungan jalur lebar tetap. Ini masih jauh dari menjadi penyelesaian yang boleh dilaksanakan kerana kebanyakan negara belum melancarkan 5G secara besar-besaran. Apple belum lagi mengeluarkan iPhone yang serasi dengan 5G.

Bila Sebilangan Besar Telefon Pintar Boleh Merakam Video 8K

Penggunaan sensor 4K oleh pengguna memainkan peranan besar dalam mendapatkan 4K ke tangan orang ramai. Telefon pintar boleh merakam 4K sebelum TV 4K tersebar luas dan berpatutan.

Pada tahun 2014, Sony memperkenalkan FDR-AX100, kamera 4K "prosumer" pertama dengan harga runcit $ 2,000. Pada tahun yang sama, Samsung memperkenalkan Galaxy S5, salah satu telefon pertama yang menampilkan sensor 4K. Apple mengikutinya setahun kemudian, dengan pelancaran iPhone 6s dan 6s Plus.

Kemajuan ini membantu menormalkan 4K dalam minda pengguna. Ia mengubah teknologi dari kata kunci futuristik menjadi perkara lain yang boleh dilakukan oleh telefon pintar anda.

Tidak kira sama ada sensor telefon pintar 4K awal menghasilkan rakaman 4K yang baik (tidak); itu adalah petanda akan datang.

Kami berada di ambang telefon pintar yang merakam video 8K. Qualcomm mengeluarkan treler untuk rakaman 8K pada awal tahun ini dengan cip 5G Snapdragon 865.

Sekiranya kita menganggap bahawa banyak orang masih dapat memahami kemampuan 4K peranti mereka, mungkin empat atau lima tahun sebelum 8K tersebar luas seperti 4K hari ini.

Apabila PlayStation 6 (atau 7) Dilancarkan

PlayStation 5 dan Xbox Series X akan dilancarkan pada akhir tahun 2020, membawa konsol generasi 4K yang pertama. Kedua-dua Sony dan Microsoft mengeluarkan konsol interim yang dapat menangani beberapa bentuk 4K, tetapi permainan masih dirancang dengan mempertimbangkan 1080p dasar.

Xbox 360 dan PlayStation 3 sering dikreditkan kerana peranan mereka dalam pertukaran HD. Orang akhirnya menyerahkan CRT definisi standard yang besar dan besar untuk memilih panel LCD yang lebih nipis dengan pelekat "siap HD". Konsol yang dapat mengeluarkan isyarat 1080p membenarkan pembelian TV baru untuk kebanyakan pemain.

Perkara yang sama mungkin berlaku pada 4K, dan Xbox Series X atau PlayStation 5. Sekiranya anda membeli konsol untuk bermain permainan terkini, anda mungkin mahu mereka kelihatan terbaik. Walaupun pengguna awal sudah mempunyai skrin 4K, lebih banyak lagi yang akan menyusul ketika permainan eksklusif matang dan anggaran besar tiba.

Kami bahkan tidak tahu sama ada akan ada konsol PlayStation 6, tetapi kebanyakan pemain tidak melihatnya akan hilang dalam masa terdekat. Oleh kerana pasaran menjangkakan sejenis lompatan generasi dengan setiap konsol generasi baru, langkah ke 8K kelihatan seperti langkah seterusnya yang logik.

Satu-satunya persoalan ialah sama ada perkakasan akan cukup baik pada masa itu. Bagaimanapun, diperlukan dua generasi konsol untuk menyelesaikan pertukaran ke 4K.

Semasa Orang Bercakap Mengenai 16K (atau Apa sahaja yang Akan Datang)

Walaupun kami sedang membuat spekulasi tentang masa depan 8K, 4K baru saja selesai. Sebilangan besar perkhidmatan streaming mempunyai perpustakaan kandungan 4K yang layak. Banyak filem dan rancangan TV lama dibuat ulang dan ditingkatkan menjadi 4K untuk memenuhi permintaan. Kami juga akan menyaksikan pelancaran dua konsol permainan generasi seterusnya yang kedua-duanya akan menyokong 4K secara semula jadi.

Jadi, tentu saja, pada saat dunia sudah siap untuk 8K, perbualan akan bertukar menjadi 10K, atau 16K, atau perkara lain yang belum pernah kita dengar. Dalam dunia teknologi, ini selalu mengenai perkara besar seterusnya, walaupun perkara besar semasa masih menarik.

Jangan Beli Satu

Pada awal tahun 2020, membeli TV 8K adalah idea yang tidak baik. Kandungannya tidak ada, sangat mahal, dan teknologi panel berkembang pesat. Pada masa 8K siap untuk waktu perdana, kos pembuatan paparan LED mikro akan turun secara mendadak.

Anda lebih baik menghabiskan wang itu pada paparan 4K yang berkemampuan, PlayStation 5 atau Xbox Series X, dan langganan Netflix Premium.