Cara Menyesuaikan dan Mengetuk Ikon Baki Sistem Anda di Windows

Tidak semua aplikasi berjalan di latar depan. Ada yang duduk dengan tenang di latar belakang, mengerjakan anda dengan ikon di Kawasan Pemberitahuan - juga biasanya (tetapi nampaknya tidak betul) yang dikenali sebagai Baki Sistem. Windows membantu anda menguruskan kekacauan ini, mengawal ikon mana yang muncul di bar tugas anda dan sama ada ikon sistem tertentu muncul sama sekali.

Di Windows 10

Windows secara automatik menyembunyikan banyak ikon di kawasan pemberitahuan untuk mengosongkan ruang pada bar tugas anda. Untuk melihat semua ikon kawasan pemberitahuan anda, klik anak panah ke atas di sebelah kiri ikon kawasan pemberitahuan anda.

Anda dapat menyesuaikan dengan cepat sama ada ikon muncul di bar tugas atau baki ini dengan menyeret dan menjatuhkannya di antara dua kawasan.

Pada Windows 10, anda dapat mengakses tetapan yang lebih terperinci dengan mengklik kanan bar tugas dan memilih "Tetapan".

Ini membawa anda terus ke skrin Tetapan> Pemperibadian> Taskbar.

Gulung ke bawah ke bahagian "Kawasan Pemberitahuan" dan klik pautan "Pilih ikon mana yang muncul di bar tugas".

Gunakan senarai di sini untuk menyesuaikan ikon mana yang muncul di bar tugas. Ikon yang diatur ke "Hidup" akan muncul di bar tugas, sementara ikon yang diatur ke "Mati" akan disembunyikan di belakang anak panah atas.

Sekiranya anda lebih suka Windows selalu menunjukkannya di bar tugas, aktifkan slaid "Selalu tunjukkan semua ikon di kawasan pemberitahuan" di bahagian atas skrin. Anak panah ke atas akan hilang dan semua ikon kawasan pemberitahuan terbuka anda akan selalu muncul di bar tugas anda.

Untuk menyesuaikan ikon sistem - misalnya, ikon jam, kelantangan, rangkaian, dan daya - kembali ke panel sebelumnya dan klik pautan "Hidupkan atau matikan ikon sistem" di bawah Kawasan Pemberitahuan.

Gunakan pilihan di sini untuk mengkonfigurasi ikon mana yang ditunjukkan. Pilihan di sini berfungsi berbeza - jika anda mematikan ikon di sini, ia tidak akan muncul di kawasan pemberitahuan sama sekali - bahkan di belakang anak panah ke atas. Sekiranya anda mengaktifkan ikon sistem di sini tetapi menonaktifkannya pada layar "Pilih ikon mana yang muncul di bar tugas", ikon tersebut akan ditunjukkan di belakang anak panah atas.

Di Windows 7 dan 8

Windows 7 dan 8 juga menyembunyikan ikon di belakang anak panah ke atas untuk menjimatkan ruang bar tugas. Klik anak panah ke atas untuk melihat semua ikon kawasan pemberitahuan anda.

Kawal sama ada ikon muncul di bar tugas anda atau baki ini dengan menyeret dan menjatuhkannya di antara dua kawasan.

Untuk menyesuaikan ikon kawasan pemberitahuan lebih lanjut, klik pautan "Sesuaikan" di belakang anak panah atas. Anda juga dapat mengklik kanan bar tugas anda, memilih "Properties", dan klik "Customize" pada Taskbar dan Start Menu Properties window yang muncul.

Anda akan melihat senarai ikon yang muncul di kawasan pemberitahuan anda. Agar ikon selalu muncul di bar tugas anda, pilih "Tampilkan ikon dan pemberitahuan" untuk ikon itu. Untuk menyembunyikan ikon di belakang anak panah ke atas kecuali jika perlu menunjukkan pemberitahuan kepada Anda, pilih "Hanya tampilkan pemberitahuan". Untuk menyembunyikan ikon di belakang anak panah ke atas dan menghentikannya muncul bahkan ketika ingin menunjukkan pemberitahuan, pilih "Sembunyikan ikon dan pemberitahuan".

Agar Windows selalu menunjukkan semua ikon pemberitahuan yang sedang berjalan di bar tugas dan tidak menyembunyikan tanda panah ke atas, aktifkan pilihan "Selalu tunjukkan semua ikon dan pemberitahuan pada bar tugas". Sekiranya anda mahu membuat asal perubahan anda kemudian, klik pautan "Pulihkan tingkah laku ikon lalai" di sini.

Ikon sistem yang dibina ke dalam Windows - seperti ikon jam, kelantangan, rangkaian, kuasa, dan pusat tindakan - dikonfigurasikan secara berasingan. Klik pautan "Hidupkan atau matikan ikon sistem" di bahagian bawah tetingkap untuk mengkonfigurasinya.

Untuk menyembunyikan ikon, pilih pilihan "Mati" untuk ikon itu di sini. Skrin ini berfungsi berbeza dari yang pertama. Apabila anda mematikan ikon di sini, ikon itu akan hilang sepenuhnya dari bar tugas anda dan bahkan tidak akan muncul di belakang anak panah ke atas.

Sebagai contoh, jika anda menetapkan ikon Volume ke "Mati" di sini, itu tidak akan muncul sama sekali pada bar tugas anda Jika anda menetapkan ikon Volume ke "Hidup" di sini dan ikon Volume ke "Tunjukkan ikon dan pemberitahuan" pada layar pertama, ikon akan muncul di bar tugas anda. Jika anda menetapkan ikon Volume ke "Hidup" dan menetapkannya ke "Sembunyikan ikon dan pemberitahuan", ikon tersebut akan disembunyikan di belakang anak panah ke atas.

Buang Program Berjalan Dari Kawasan Pemberitahuan Sepenuhnya

BERKAITAN: Cara Membuat Boot PC Windows 10 Anda Lebih Cepat

Sekiranya anda benar-benar ingin membersihkan kawasan pemberitahuan anda, anda boleh menutup aplikasi sepenuhnya dan menghalangnya daripada bermula secara automatik dengan komputer anda - yang juga akan membebaskan beberapa sumber sistem.

Anda tidak mahu menutup semua aplikasi yang berjalan di kawasan pemberitahuan anda. Sebilangan besar aplikasi ini berguna untuk satu sebab atau sebab yang lain. Sebagai contoh, banyak pemacu perkakasan termasuk utiliti perkakasan yang berjalan di latar belakang dan tetap berada di kawasan pemberitahuan anda. Atau beberapa aplikasi mungkin membolehkan anda menyegerakkan fail anda dalam masa nyata, seperti Dropbox. Inilah jenis perkara yang anda ingin teruskan terbuka.

Untuk menutup aplikasi yang berjalan di area pemberitahuan, Anda sering dapat mengklik kanan mereka dan memilih "Keluar" atau "Keluar". Sekiranya anda pergi ke pilihan program tersebut, anda mungkin mendapat pilihan yang mengawal sama ada ia muncul di kawasan pemberitahuan anda atau tidak, atau adakah ia bermula dengan Windows.

Windows 8 dan 10 juga mempunyai pengurus permulaan bersepadu yang dimasukkan ke dalam Task Manager. Gunakan untuk cepat mengawal aplikasi mana yang berjalan semasa anda masuk ke komputer. Pada Windows 7, pengurus ini adalah sebahagian daripada alat msconfig dan bukannya Pengurus Tugas.