Cara membersihkan kenalan pendua pada iPhone anda

Sekiranya anda menggunakan iPhone untuk menguruskan banyak buku alamat dari tempat kerja, sekolah, atau kehidupan peribadi anda sekaligus, anda mungkin pernah menghadapi masalah kenalan pendua sebelumnya.

Sering kali apabila aplikasi pihak ketiga seperti Facebook, Gmail, atau Outlook cuba mengimport butiran hubungan ke dalam telefon anda, jika terdapat sedikit perbezaan antara maklumat yang dimiliki oleh satu perkhidmatan dan apa yang sudah disimpan secara tempatan pada peranti anda, keseluruhan sistem menjadi rusak, dan anda boleh berakhir dengan segelintir halaman kenalan yang semuanya milik rakan atau rakan sekerja yang sama dari pejabat.

Bergantung pada berapa banyak orang yang anda kenali dan berapa banyak perkhidmatan yang mereka tumpang tindih, memperbaiki masalah ini boleh menjadi semudah pasangan meleret, atau cukup monoton untuk membuat orang marah. Inilah penyelesaian kami untuk kedua-duanya.

Mengeluarkan Kenalan Pendua Secara Manual

Sekiranya anda hanya mempunyai beberapa kenalan pendua di sana-sini, sebaiknya anda menghapusnya secara manual. Kaedah ini semudah digunakan, dan dimulakan dengan memasukkan senarai kenalan anda.

Dalam contoh ini, anda dapat melihat bahawa saya "secara tidak sengaja" menambah rakan yang sama dua kali, masing-masing dengan nombor dan maklumat yang sama. Untuk membetulkannya, cukup klik salah satu kenalan (jika data identik, jangan khawatir yang dilemparkan di tepi jalan), dan klik butang "Edit" di sudut kanan atas.

Setelah ciri penyuntingan aktif, tatal ke bawah ke bahagian bawah halaman, di mana anda akan mendapat pilihan "Hapus Kenalan".

Pastikan untuk mengetuk ini dua kali, kerana yang pertama hanya memunculkan arahan pengesahan, dan yang kedua adalah apa yang sebenarnya membuang kenalan ke tong sampah. Dan seperti itu, pendua dilakukan untuk.

iTunes, iCloud, dan iYou

Walaupun kaedah ini baik dan baik apabila hanya ada beberapa nombor telefon untuk diselesaikan, jika anda pernah melihat keadaan situasi pendua kenalan pukal, terdapat beberapa penyelesaian yang berbeza untuk masalah ini bergantung pada apa yang menyebabkannya masalah di tempat pertama.

Pada masa ini pelakunya yang paling biasa adalah menyegerakkan telefon anda secara tidak sengaja melalui iTunes (versi 10 ke bawah, masalahnya diselesaikan pada 11), sementara juga mempunyai akaun iCloud atau Outlook yang terikat pada peranti anda pada masa yang sama.

Masalah yang sama boleh timbul dengan aplikasi e-mel lain dan import buku alamat juga, termasuk Gmail dan Yahoo. Sekiranya buku alamat tempatan peranti anda berkongsi banyak nombor yang sama dengan akaun e-mel rakan, ahli keluarga, atau rakan sekerja, iPhone akan secara automatik mengimport keduanya ke dalam senarai yang sama tanpa menggabungkan maklumat yang bertindih dengan sendirinya.

Kadang kala gabungan buku hitam digital ini dapat mengakibatkan puluhan, bahkan ratusan, kenalan tersekat tepat di antara satu sama lain dalam senarai yang sama. Sudah tentu, jika secara manual melalui setiap hubungan yang tidak disatukan tidak seperti idea anda untuk masa yang baik - syukurlah, ada aplikasi untuk itu.

Gunakan Aplikasi Bersih untuk Memperbaiki Masalah Perhubungan Pendua Anda

Kemas kini : Aplikasi di bawah tidak lagi tersedia. Terdapat banyak aplikasi lain di App Store yang dapat melakukan ini - cukup buka App Store di iPhone anda dan cari "kenalan pendua."

Kami suka Cleaner kerana bukan sahaja sebahagian besar ciri yang paling berguna disertakan secara percuma dalam versi asas, tetapi juga menjalankan gamut pada semua kenalan anda untuk mencari maklumat yang hilang yang mungkin anda lupa untuk mengisi tanpa mempunyai untuk bertanya.

Segala kenalan yang mungkin hilang nama, nombor, alamat e-mel, atau pengecam kumpulan ditandai sehingga anda dapat melalui setiap kenalan secara berasingan dan membersihkannya, atau membiarkannya jika mereka sudah siap mengikut keinginan anda.

Bukan itu sahaja, malah aplikasi ini juga berjaya membuat kategorinya sendiri untuk membantu anda menyelesaikan subkumpulan yang telah ditentukan. Contohnya termasuk bahagian "Baru Ditambahkan" (disenaraikan mengikut tarikh), "Hari Lahir Akan Datang", dan bahkan kenalan yang disusun mengikut syarikat masing-masing tempat mereka bekerja.

Tetapi, tambahan bonus ini tidak akan banyak berguna sekiranya Cleaner tidak begitu baik dengan apa namanya: membersihkan semua kenalan anda dengan menekan satu butang.

Gabungan atau Bersihkan

Untuk menggunakan Cleaner, pertama anda perlu log masuk dengan akaun Facebook atau Google anda yang dipautkan, atau buat sendiri dengan aplikasi tersebut.

Selepas itu, anda akan diminta oleh skrin di bawah yang akan meminta anda membuat sandaran senarai kenalan anda sekarang, sekiranya ada sesuatu yang dihapus semasa proses merapikan.

     

Anda akan mempunyai pilihan untuk menyimpan fail sandaran ke akaun Cleaner anda, atau menghantar e-mel kepada diri sendiri melalui aplikasi Mail iOS.

Saya cadangkan menggunakan kedua-duanya, kerana anda tidak boleh terlalu berhati-hati ketika mengendalikan beratus-ratus kenalan dalam satu masa.

Seterusnya, aplikasi akan mengimbas senarai kenalan anda secara automatik dan memberi anda senarai semua pendua yang perlu diberi perhatian. Seperti langkah penghapusan manual, saya telah menetapkan dua nombor telefon dengan nama yang sama yang dapat diambil oleh Cleaner dengan segera.

Setiap potensi konflik akan mempunyai permintaannya sendiri di mana anda dapat melihat perincian khusus setiap kenalan, dan mengesahkan sama ada ia palsu atau entri yang disetujui.

Dalam kes saya, Cleaner hanya dapat mengeluarkan satu pasangan, yang boleh digabungkan atau dihapus sendiri tanpa kos tambahan. Anda bahkan dapat melihat seperti apa hubungan akhir setelah digabungkan dengan mengetuk pilihan pratonton yang disorot di atas.

  

Satu peringatan di sini adalah jika aplikasi menemui lebih dari 10 alamat pendua dalam satu masa, anda akan melihat arahan yang meminta sama ada anda ingin menggabungkan semua kenalan secara serentak, dan bukannya masing-masing dengan tangan. Sayangnya ini tidak akan berfungsi melainkan anda membayar lebih dari $ 1.99 untuk versi Pro, tetapi itu adalah harga yang kecil untuk membayar kemudahan yang ditawarkan oleh Cleaner, bukan?

 

Oleh itu, pada masa yang akan datang anda cuba mendapatkan Paman Dan (bukan kerana itu Paman Dan, Paman Dan yang lain , di sebelah ibu anda), tetapi tidak pasti sama ada nombornya betul atau hanya pendua lain, anda boleh menggunakan aplikasi seperti Cleaner untuk menyusun statik dalam sekelip mata.